Άμεση και ουσιαστική η βοήθεια των Εθελοντών Σαμαρειτών Μοιρών στους μετανάστες στους Καλούς Λιμένες (Φωτογραφίες)

979

Δευτέρα 07/05/2018.

Άμεση η ανταπόκριση των Εθελοντών Σαμαρειτών του τμήματος Μοιρών Ε.Ε.Σ. για ανθρωπιστική βοήθεια στους Καλούς Λιμένες
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η επιχείρηση διάσωσης, φροντίδας και μεταφοράς των μεταναστών από το δουλεμπορικό ψαροκάικο την Δευτέρα 7 Μαΐου στους Καλούς Λιμένες του Δήμου Φαιστού.
Νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας ειδοποιήθηκε το Σώμα Σαμαρειτών Διασωστών και Ναυαγοσωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού τμήματος Μοιρών για την πιθανότητα ύπαρξης ακυβέρνητου σκάφους νότια των Καλών Λιμένων με μετανάστες. Ξεκίνησε επικοινωνία με τις αρχές για επιβεβαίωση της πληροφορίας και πραγματοποιήθηκε άμεση κινητοποίηση των Σαμαρειτών ώστε να είναι σε ετοιμότητα να παράσχουν πρώτες βοήθειες στους συνανθρώπους μας.
Δυναμικό και απαραίτητο το παρών από τους Εθελοντές Σαμαρείτες Μοιρών
Στις 6:30 το απόγευμα ήταν έτοιμη ομάδα 28 εθελοντών οι οποίοι ήταν σε ετοιμότητα να ενεργήσουν μόλις δίνονταν οι απαραίτητες οδηγίες. Άμεσα οργανώθηκε όλος ο εξοπλισμός ικανός να καλύψει υγειονομικά τις ανάγκες 50 ψυχών που επέβαιναν στο πλοίο τόσο πρωτοβοηθητικά και για να τους παράσχουν τα απαραίτητα όπως ρουχισμό και αλουμινοκουβέρτες αλλά και να δημιουργηθούν και οι υποδομές να προσφερθεί τσάι, ψωμί, φρυγανιές κτλ καθώς δεν ήταν γνωστό σε τι κατάσταση βρίσκονταν, αλλά ούτε και ο χρόνος παραμονής τους στο λιμάνι μέχρι να προωθηθούν στο Ηράκλειο.
Περί τις 8 το βράδυ, αφού δόθηκε η πληροφορία ότι το καράβι ρυμουλκείται και θα δέσει στο λιμάνι των Καλών Λιμένων και μετά από κλήση για συνδρομή από την Δημοτική Αρχή, ξεκίνησε η πρώτη ομάδα Σαμαρειτών, ως αναγνωριστική για περαιτέρω πληροφορίες. Στις 9:30 η ώρα αναχώρησε η δεύτερη ομάδα με 15 εθελοντές για την οργάνωση και στήσιμο υποδομών ικανών να προσφέρουν πέρα από πρώτες βοήθειες, ρουχισμό και ζεστά ροφήματα στους μετανάστες.
Παράλληλα τρίτη ομάδα 10 ατόμων βρίσκονταν στο χώρο του Σώματος Σαμαρειτών Διασωστών και Ναυαγοσωστών τμήματος Μοιρών σε ετοιμότητα για να αντικαταστήσουν ή να συνδράμουν στο έργο της ομάδας που ενεργούσε στο πεδίο εφόσον κρίνονταν απαραίτητο.
Το καΐκι που μετέφερε τους μετανάστες ρυμουλκήθηκε στο λιμάνι περί τις 23:30 η ώρα το βράδυ της Δευτέρας και οι Εθελοντές Σαμαρείτες παρείχαν πρώτες βοήθειες σε όλους τους επιβαίνοντες μεταξύ αυτών δύο γυναίκες και 7 ανήλικοι. Να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι είχαν συμπτώματα υποθερμίας και χρειάστηκε η μεταφορά δύο ατόμων με φορείο για την παροχή πρώτων βοηθειών.
Η επιχείρηση έληξε στις 2:30 τα ξημερώματα Τρίτης όπου επέστρεψαν οι Εθελοντές Σαμαρείτες στο κτίριο του ΕΕΣ Μοιρών για απολογισμό της επιχείρησης. Η επικοινωνία συνεχίστηκε καθώς τη σκυτάλη ανέλαβε το Σώμα Σαμαρειτών Διασωστών και Ναυαγοσωστών του τμήματος Ηρακλείου καθώς οι μετανάστες μεταφέρθηκαν σε χώρο του ΟΛΗ για ταυτοποίηση μέχρι και την Τρίτη το βράδυ που αναχώρησαν για Αθήνα.