Ακύλας και Πρίσκιλλα: Οι Άγιοι της αγάπης

417

Γράφει η Μαρία Μαυρουδή

Μία ημέρα πριν από τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου  η  Ορθόδοξη Εκκλησία  τιμά τους Αγίους  Ακύλα και Πρίσκιλλα, οι οποίοι  με τη ζωή και τα έργα τους έγιναν σύμβολα της πραγματικής αγάπης.

Ο Ακύλας και η Πρίκσιλλα είχαν εβραϊκή καταγωγή. Ζούσαν  στη Ρώμη,. Το 49 μ.Χ. ς εγκατέλειψαν τη Ρώμη και  πήγαν στην Κόρινθο . Εκεί. το 51 μ.Χ συναντήθηκαν με τον Απόστολο Παύλο. Οταν ο Απόστολος Παύλος αναχώρησε από την Κόρινθο, το ζευγάρι μετανάστευσε στην Έφεσο της Μ. Ασίας, η οποία ήταν το  κέντρο των γραμμάτων και των τεχνών. Μυημένοι όπως ήταν στον Χριστιανισμό, αποφάσισαν να γίνουν κήρυκες της «νέας θρησκείας» όπως την διδάχτηκαν από τον Απόστολο Παύλο.  Αργότερα το 68 μ. Χ. ο Ακύλας και η Πρίσκιλλα γύρισαν στη Ρώμη, όπου εντάχθηκαν στην Εκκλησία με σκοπό να την υπηρετήσουν. Δεν έπαυαν να κηρύττουν με θέρμη και ζήλο, με αποτέλεσμα μεγάλος αριθμός των Ιουδαίων να πιστέψει στον Χριστό.

Από τα  χέρια των παγανιστών θα βρουν τον μαρτυρικό θάνατο  με  τον αποκεφαλισμό τους. Η μνήμη τους θα μνημονεύεται στο Ορθόδοξο εορτολόγιο, όχι μόνο για το αποστολικό τους έργο, αλλά και για την συζυγική τους σχέση και την αγάπη που είχε ο ένας για τον άλλον,

Ας τους τιμήσουμε σαν Ορθόδοξοι Χριστιανοί που είμαστε και ας τους γιορτάσουμε χαρίζοντας πραγματική και ειλικρινή  αγάπη ο ένας στον άλλον.