«Αι γενεαί πάσαι» από  10ο Δημοτικό Ξάνθης (βίντεο)

218

Γράφει η Μαρία Μαυρουδή

Μεγάλη Παρασκευή. Το Θείο Δράμα κορυφώνεται. Ο Ιησούς παραδίδει την ψυχή του  και ανεβαίνει στον ουρανό προσδοκώντας μαζί με όλους τους αγαπημένους μας που βρίσκονται εκεί ψηλά, την Ανάσταση.

Δίπλα στο άψυχο σώμα η τραγική φιγούρα της μάνας Παναγιάς που κλαίει τον μοναχογιό της.. Ω γλυκύ μου έαρ,  σιγοψιθυρίζουν τα χείλη της  μάνας ..Λόγια  που μετατράπηκαν  σε θρήνος, γνωστά ως  τα Εγκώμια της Μεγάλης Παρασκευής που θεωρούνται οι ωραιότεροι ψαλμοί της Εκκλησία μας και ακούγονται λίγο  πριν από την περιφορά του Επιταφίου.

Όμορφα λόγια, μία κατάθεση ψυχής  της  μάνας που πονά, στολσμένη με τη ψυχολογική φόρτιση ενός τόσο σημαντικού γεγονότος.  Η κατάνυξη της Μεγάλης Παρασκευής δεν αφήνουν κανένα ασυγκίνητο. Ακόμα και οι δυνατές καρδιές λυγίζουν στην εικόνα του Θεανθρώπου που δέχεται αγόγγυστα τα Πάθη Του… Στο άκουσμα των Εγκωμίων τα μάτια βουρκώνουν και ειδκά  όταν προέρχονται από φωνές μικρών παιδιών δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψουν τα συναισθήματα που προκαλούν στην ψυχή μας.

Οι μαθητές του 10ο Δημοτικού Σχολείου Ξάνθης για ακόμη μία φορά μας εκπλήσσουν ευχάριστα. Ανήμερα της Μεγάλης Παρασκευής όπως άλλωστε επιβάλλει η ημέρα,  κυκλοφόρησαν στο  utube  τη στάση από τα Εγκώμια Αι γενεαί πάσαι.

Πίσω από την όμορφη αυτή δημιουργία  βρίσκονται οι  δασκάλες  της μουσικής  η κυρία  Ιωάννα  Αμπατζίδου, η  κυρία Μαρία Μανανά και η κυρία Μαρία Αμπατζίδου που με το μεράκι της  ψυχής τους βρήκαν τον τρόπο να εργαστούν  με τους μαθητές τους  κατά τη διάρκεια της τηλεκπαίδευσης  χαρίζοντάς μας  ένα τόσο όμορφο δημιούργημα, κάνοντάς  περήφανη ολόκληρη την εκπαιδευτική κοινότητα. Στην επεξεργασία  του ηχητικού υλικού και υπεύθυνος για το τελικό αποτέλεσμα του τραγουδιού, ο Κώστας Βόιτσος .

Συγχαρητήρια στα παιδιά, στους εκπαιδευτικούς και σε όλους όσους έβαλαν το δικό τους λιθαράκι για τη αυτή την  υπέροχη πρωτοβουλία. Ευχόμαστε να έχουν υγεία και να συνεχίσουν με το ίδιο ζήλο  να μας χαρίζουν  τόσο όμορφες και αξιόλογες προσπάθειες.

Ευχόμαστε σε όλους η τρυφερή φωνή των παιδιών να χαρίσει την αθωότητα που έχει λείψει από την καρδιά μας, γεμίζοντάς  τη με αισιοδοξία, ελπίδα κ αγάπη.

Καλή Ανάσταση στις ψυχές μας!