Αγιορείτικη χταποδόσουπα του Μοναχού Επιφάνιου

102

Υλικά

1 μεγάλο χταπόδι (½ κιλό)

1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

3 μικρές πατάτες ψιλοκομμένες

s

3 καρότα ψιλοκομμένα

1 ματσάκι άνηθο

1 ματσάκι μαϊντανό

1 ματσάκι σέλινο

250γρ μανέστρα ψιλή

1 κιλό ώριμες ντομάτες τριμμένες στον τρίφτη

3 κουταλιές πελτέ ντομάτας

1 ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο

Πάπρικα γλυκιά

Αλάτι και πιπέρι

Κύμινο

2 κουταλιές ξίδι

Χυμό από τρία λεμόνια

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε το χταπόδι σε κατσαρόλα, βράζοντάς το ώσπου να μαλακώσει. Κρατάμε 3 κουταλιές από τον ζωμό και κόβουμε σε κομμάτια.

Καθαρίζουμε τις πατάτες και τα καρότα και τα βάζουμε μαζί με τα κρεμμυδάκια με λίγο νερό σε κατσαρόλα μαζί με το ελαιόλαδο να βράσουν και να μαλακώσουν

Ψιλοκόβουμε τα μυρωδικά μας, άνηθο και μαϊντανό και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα. Συμπληρώνουμε λίγο ακόμη ζεστό νερό, σταδιακά σε όλη τη διάρκεια του βρασμού και αν χρειαστεί. Τέλος προσθέτουμε τον ζωμό, τη μανέστρα και το χταπόδι σε κομμάτια

Ρίχνουμε στη συνέχεια το ξίδι, τη φρέσκια ντομάτα και τον πελτέ αραιωμένο σε λίγο νερό. Προσθέτουμε μαύρο πιπέρι, ελάχιστο κύμινο και δοκιμάζουμε πριν αλατίσουμε. Ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού και αποσύρουμε.

Πηγή: iefimerida.gr