Αγία Μαρίνα! Η νικήτρια του κακού…

817

Γράφει η Μαρία Μαυρουδή*

Ο Ιούλιος βρίσκεται στα μέσα του μήνα, το καλοκαίρι βρίσκεται στην αποκορύφωσή του, παραμονή της Αγίας Μαρίνας  και οι πιστοί πηγαίνουν στα μοναστήρια που είναι αφιερωμένα στη χάρη της προκειμένου να την προσκυνήσουν και να λάβουν τη Χάρη της που έχει τη δύναμη  να σβήσει τις ασθένειές τους, να μαράνει τις αρρώστιες των παιδιών τους και να απαλείψει το κακό από τις ζωές τους.

Ο απλός λαός θεώρησε την Αγία Μαρίνα  ως προστάτιδα των ασθενειών, των άρρωστων παιδιών , των ψυχών και των χωραφιών.

Εξαιτίας της παρετυμολογίας που έχει το όνομα Μαρίνα και το οποίο περιλαμβάνει το αρχαιοελληνικό ρήμα μαραίνω δύνεται η δυνατότητα να μεταφραστεί στα  νέα ελληνικά με το ρήμα καταπαύω, καταπραΰνω  αφανίζω.  Γ

ια το λόγο αυτό ο λαός θεωρεί την Αγία Μαρίνα ως την Κυρά που παίρνει μακριά τις ασθένειες των μικρών παιδιών, που μαλακώνει τους πόνους που βασανίζουν το παιδικό κορμάκι , που διώχνει μακριά το ίδιο  κακό και το θανατώνει.

Οι μαμάδες σε Εκείνη εμπιστεύονται το μικρό θησαυρό τους και τη διορίζουν άγρυπνο φρουρό για τα βρέφη τους αφού θεωρείται η καλύτερη γιατρός για τους λοιμούς, τους κολικούς και τα εξανθήματα.

Ας τιμήσουμε με κάθε μεγαλοπρέπεια τη μνήμη της φέρνοντας στο μυαλό μας την εικόνα του μικρού κοριτσιού που μαρτύρησε με τόλμη για την πίστη του, που δέχτηκε με καρτερικότητα τα βασανιστήριά του, που  νίκησε το Διάβολο και θανατώθηκε με αποκεφαλισμό για το όνομα του Θεού της.

Η  Μεγαλομάρτυρος Αγία ας δεχτεί την ταπεινή μας λατρεία και τα παρακάλια μας ώστε να μεσολαβήσει με τις μεσιτείες της στον Κύριο.