Νευρο – ρατσισμός – Η άποψη ότι ο δικός μας τύπος εγκεφάλου, ο νευροτυπικός εγκέφαλος είναι ανώτερος από οποιοδήποτε άλλα άνθρωπο ή από ομάδα ανθρώπων.
Ευτυχώς, ένας σημαντικός μελετητής – στο Σύνδρομο Asperger, ο Tony Attwood, αναφέρθηκε στον εγκέφαλο Asperger, σαν κάτι που λειτουργεί με διαφορετικό τρόπο, ο οποίος δεν είναι «ελαττωματικός». Είναι λοιπόν απορίας άξιο μετά από τόσες μελέτες που έχουν δημοσιευτεί, γιατί τόσοι πολλοί άνθρωποι συνεχίζουν αντιμετωπίζουν το Σύνδρομο Asperger ως «αναπηρία».
Τόσο η κλινική παρατήρηση των συμπεριφορών (η συμπεριφοριστική προσέγγιση), καθώς και οι πιο πρόσφατες προηγμένες τεχνολογίες σάρωσης του εγκεφάλου, έχουν επισημάνει εκθειάζοντας τις ασυνήθιστες ικανότητες ενός εγκεφάλου Σύνδρομο Asperger σε σύγκριση με ένα τυπικό εγκέφαλο. Φυσικά στον εγκέφαλο με Σύνδρομο Asperger υπάρχουν σημαντικές δυσκολίες αναφορικά με την επικοινωνία και την αισθητηριακή υπερφόρτωση, αλλά και σ’ ένα τυπικό εγκέφαλο φαίνεται να υπάρχουν εξίσου σημαντικές αλληλένδετες αναπηρίες.
Με άλλα λόγια, στις περιπτώσεις που ο «τυπικός» εγκέφαλος είναι αδύναμος, ο εγκέφαλος Asperger είναι εξαιρετικά ισχυρός. Και αντίθετα όπου «τυπικός» εγκέφαλος είναι ισχυρός, ο εγκέφαλος Asperger εμφανίζει αδυναμίες. Αυτό δημιουργεί μια «ειδική» δυσκολία στον καθένα από τα δύο τύπους εγκεφάλου, στα σημεία που εμφανίζουν δυσκολίες ή αντίστοιχα δυνατότητες, αλληλένδετες με τους τρόπους τους. Ο ένας δεν είναι «αδύναμος” και ο άλλος δεν είναι “ισχυρός”. Και οι δύο έχουν τις αδυναμίες τους και τις δυνατότητες τους σε συγκεκριμένους τομείς.
Μια πρόσφατη δημοσίευση για το Facebook μου σε αυτό θέμα το έφτασε πάνω από 500.000 ανθρώπους και μοιράστηκε πάνω από 5.500 φορές, στη διάρκεια μιας εβδομάδας.
Ήταν η εικόνα που βλέπετε κάτω από την οποία εμφανίζεται μια περίληψη της έρευνας που διεξάγεται στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ (Pittsburgh), με τη χρήση τεχνολογίας υψηλής ευκρίνειας, παρακολούθησης Ινών (HDFT), η οποία είναι σαν μια μαγνητική τομογραφία.
Δεν είναι η πρώτη έρευνα αυτού του είδους, καθώς υπάρχουν και άλλες, αν και δεν υπάρχουν πολλές, αφού πρόκειται για μία νέα τεχνολογία. Τα κύρια συμπεράσματα από τη μελέτη συνοψίζονται στο γεγονός ότι ο εγκέφαλος Asperger που βλέπετε στην τομογραφία, φαίνεται να έχει δέκα φορές περισσότερη συνδεκτικότητα από τον τυπικό εγκέφαλο. Σε μία άλλη περιοχή του εγκεφάλου, ο τυπικός εγκέφαλος είχε δέκα φορές περισσότερη συνδετικότητα από το τυπικό εγκέφαλο.
Δεν είμαι ένας ακτινολόγος ή ένας επαγγελματίας επιστήμονας, αλλά έχω πάρει το πτυχίο μου στη Φιλοσοφία από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στην Αγγλία. Πιστεύω ότι έχω κριτική σκέψη θεωρώντας ότι η άποψη μου είναι αξιόπιστη. Τα παραθέτω αυτά με στόχο να τονίσω ότι όπως προκύπτει μετά από συστηματική μελέτη, ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι ένας εγκέφαλος Σύνδρομο Asperger μπορεί να είναι δέκα φορές πιο ισχυρός σε συγκεκριμένα σημεία, όπου ο τυπικός εγκέφαλος εμφανίζει αδυναμίες και αντίθετα ο τυπικός εγκέφαλος μπορεί να είναι δέκα φορές πιο ισχυρός σε σημεία που ο εγκέφαλος Σύνδρομο Asperger είναι αδύναμος.
Κατά συνέπεια ποιος εγκέφαλος έχει ειδικές δυσκολίες;
Μπορείτε να δείτε σε αυτό το παράδειγμα ότι καθένας από τους δύο τύπους του εγκεφάλου – τυπικός και Asperger έχουν δυνατότητες και αδυναμίες Αυτό σημαίνει ότι αν το λιγότερο ισχυρό μέρος του εγκεφάλου Asperger αποτελεί «αναπηρία», τότε το λιγότερο ισχυρό μέρος ενός τυπικού εγκεφάλου πρέπει να αποτελεί λογικά επίσης μια αναπηρία. Αυτή η άγνοια του κόσμου μου θυμίζει πάρα πολύ στενά την άγνοια του ρατσισμού.
Ρατσισμός είναι η πεποίθηση από μία συγκεκριμένη φυλή ή ομάδα ότι είναι ανώτερη. Είναι ο τυπικός εγκέφαλος ανώτερος από τον εγκέφαλο Asperger; Καθώς η νέα τεχνολογία σάρωσης του εγκεφάλου αναπτύσσεται, βλέπουμε εικόνες που αποδεικνύουν το αντίθετο. Μήπως χρειάζεστε τις σαρώσεις για να το πιστέψετε; Δεν χρειάζονται καν τις σαρώσεις. Είναι κοινώς γνωστό μεταξύ των επαγγελματιών, ακόμη και από τον ίδιο τον Hans Asperger, ότι οι άνθρωποι με σύνδρομο Asperger συνήθως έχουν υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης και ασυνήθιστες πνευματικές ικανότητες.
Έχοντας αυτή τη γνώση δεν θα ήταν ιδιαίτερα ρατσιστικό, αν κάποιος συνεχίζει να πιστεύει ότι ένας τυπικός εγκέφαλος είναι ανώτερος καθ ‘οιονδήποτε τρόπο; Αυτή την άποψη μου αρέσει να την αποκαλούν «νευρο-ρατσισμό,” και αυτός ο νευρο-ρατσισμός πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη, δεδομένου ότι αυτή η στάση και η γλώσσα της υπεροχής είναι διάχυτη.
Όμως τι γίνεται με τις αισθητηριακές και επικοινωνιακές δυσκολίες που έχουμε ως άτομα με σύνδρομο Asperger δεν είναι αυτές οι δυσκολίες; Είναι πράγματι δυσκολίες, αλλά δεν είναι «ειδικές ανάγκες» που χρειάζεται να διορθωθούν. Το πρόβλημα με τη λέξη «αναπηρία» είναι ότι αυτή καθαυτή η λέξη είναι ευρέως αντιληπτή ως “ένα μειονέκτημα “.
Τόσο ο χαρακτηριστικός τύπος του εγκεφάλου και ο εγκέφαλος τύπου Asperger έχει ο καθένας τους σοβαρούς περιορισμούς και δυσκολίες. Κανένας δεν είναι ανώτερος. Και οι δύο έχουν τις δυσκολίες τους, που απαιτούν κατανόηση και συμπόνια.
Τα μυαλά Aspie απαιτούν μια διαφορετική κουλτούρα και τρόπο ζωής. Ένα διαφορετικό τρόπο κοινωνικοποίησης και επικοινωνίας. Εμείς δεν έχουμε σχεδιαστεί για τα φώτα της δημοσιότητας, το σύγχρονο ανταγωνιστικό κόσμο, να μιλάμε όπως τους πολιτικούς που ο κύριος στόχος τους είναι να ευχαριστούν τα πλήθη και την κοινωνική κουλτούρα της σημαντικότητας της ζωής των stars.
Τo νευρικό μας σύστημα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αυτές τις ανακρίβειες. Αν κάποιος θέλει να καλέσετε κάποιον «με ειδικές ανάγκες», τότε ποιος είναι περισσότερο σε μειονεκτική θέση – από εκείνους που αισθάνονται την ανάγκη να συμμορφωθούν με την ψεύτικη κοινωνική πραγματικότητα ή με εκείνους που αισθάνονται υποχρεωμένοι να πουν τι αισθάνονται και ειλικρινά ποιοι πραγματικά είναι;
Ακριβώς όπως και κάθε κίνημα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως το δικαίωμα για τον ομοφυλοφιλικό γάμο, το δικαίωμα για τους μαύρους να θεωρούνται ίσοι μεταξύ λευκών, και άλλα, είναι η άγνοια, ο φόβος και η αίσθηση της ανωτερότητας της πλειοψηφίας που στέκονται στο δρόμο της προόδου για τη μειονότητα.
Η πραγματικότητα είναι ότι οι Aspies έχουν διαφορετική νευρολογία, όπως και εγώ, που συχνά μπορεί να αισθάνονται σαν να είναι ένα διαφορετικό είδος ανθρώπου, που χρειάζονται ένα πολύ διαφορετικό κοινωνικό πλαίσιο και συμπεριφορά, προκειμένου να είναι ο εαυτός τους υγιεινά και ειλικρινά. Δεν υπάρχει τίποτα σχετικά με το μυαλό μας να «διορθώσουν». Μπορούμε να ζήσουμε με επιτυχία, αλλά απαιτεί πολλή δουλειά και ανάπτυξη της νέας τεχνολογίας.
Το πιο σημαντικό, είναι, επίσης, ότι είναι απαραίτητο να συνειδητοποιήσουν ότι ένας τυπικός εγκέφαλος δεν είναι ανώτερος. Είναι απλά διαφορετικές.
Ναι, ένας τυπικός εγκέφαλος μπορεί να είναι δέκα φορές πιο ισχυρός από έναν εγκέφαλο Aspie, αλλά ήρθε η ώρα να αναγνωρίσουμε ότι αυτό είναι μόνο σε ορισμένες περιοχές. Ο τυπικός εγκέφαλος μπορεί επίσης να είναι δέκα φορές πιο ασθενέστερος από ένα Aspie. Δεν υπάρχει ανωτερότητα. Υπάρχει μόνο η ανάγκη να δοθεί η δυνατότητα και στους δύο αυτούς διαφορετικούς τύπους εγκεφάλου οικοδομήσουν ένα πλαίσιο για τον εαυτό τους που ταιριάζει στη μοναδικότητά τους
Παρακαλώ, να σχολιάσει παρακάτω, να μοιραστεί αυτό το μήνυμα και να συνεχίσουν να μοιράζονται τα μηνύματα σαν αυτό. 500.000 δεν είναι αρκετά. Είναι μόνο η αρχή.
Πηγή: aspiecoach.org