“Καμπανάκι” κινδύνου από τον πρόεδρο του ΣΕΔΗΚ Γιώργο Μαρινάκη για την ποιότητα των λαδιών – Με βάση τις πληροφορίες του ΣΕΔΗΚ, οι τιμές κατά μέσο όρο στην Κρήτη κυμαίνονται από 4 έως 4,50 ευρώ το κιλό
“Παραφωνία” στη γενικευμένη καλή ποιότητα του φετινού παραγόμενου ελαιολάδου στο νησί μας αποτέλεσε και πάλι πρόσφατα ο εντοπισμός υπολειμματικότητας σε δείγματα λαδιών, σε αναλύσεις που έγιναν με πρωτοβουλία και ευθύνη του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης. Τα ευρήματα αυτά είναι πολύ περιορισμένης έκτασης σε σχέση με την περυσινή χρονιά, όπως τόνισε στο neakriti.gr, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης και δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης, που όμως όσο αυτά υπάρχουν, διατηρείται και η ανάγκη μεγαλύτερης προσοχής από πλευράς ελαιοπαραγωγών, με τη θέση του ΣΕΔΗΚ για ριζική αλλαγή του προγράμματος δακοκτονίας στην Κρήτη να παραμένει αμετάβλητη!
«Αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι τους ψεκασμούς. Τα αποτελέσματα στα εργαστήρια είναι πάρα πολύ αποκαλυπτικά για λάδια που είναι μη εμπορεύσιμα με όρους εξαγωγικού εμπορίου», αποκαλύπτει ο πρόεδρος του ΣΕΔΗΚ Γιώργος Μαρινάκης.
Και συνεχίζει λέγοντας: «Υπολειμματικότητες και πάλι έχουν βρεθεί. Εμείς στα εργαστήρια βρήκαμε. Και ενημερώσαμε αρμοδίως εκείνους που έπρεπε να ενημερώσουμε»…
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΔΗΚ, οι αναλύσεις γίνονται στους διαγωνισμούς που γίνονται για τις δημοπρασίες στο ελαιόλαδο. Και έτσι, όπως εξηγεί, «πέρα από την περυσινή χρονιά, βρήκαμε υπολειμματικότητα και τώρα, σε διαγωνισμούς που κάναμε. Δεν ήταν σε τόσο πολλά λάδια με υπολειμματικότητα όπως πέρυσι, αλλά η αλήθεια είναι ότι πάντα βρίσκονται. Και πρέπει να το προσέξουμε ιδιαίτερα αυτό»…
Στο σημείο αυτό δε θέλησε να πει από ποιες περιοχές ήταν αυτά τα λάδια. Σημασία έχει όμως, όπως είπε, να σταλεί το μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση. «Ξέρουνε εκείνοι τι δεν έκαναν καλά. Πάντως, σίγουρα πάμε πολύ καλύτερα απ’ ό,τι πέρυσι»…
Όχι στα σπορέλαια
Στο μεταξύ, στο ερώτημά μας αν λόγω της υψηλής τιμής στο ελαιόλαδο ο κόσμος στραφεί ή αν έχει ήδη αρχίσει να στρέφεται στα σπορέλαια, η απάντηση του προέδρου του ΣΕΔΗΚ είναι ξεκάθαρη: «Όπως η ενέργεια, έτσι και το ελαιόλαδο, είναι χρηματιστηριακό προϊόν. Την τιμή ενός προϊόντος την επηρεάζει και η προσφορά και η ζήτηση.
Αυτή τη στιγμή η προσφορά από την Ισπανία είναι πάρα πολύ χαμηλή, με αποτέλεσμα στην παγκόσμια αγορά να υπάρχει έλλειψη ελαιολάδου και να παίρνει μια τιμή το ελαιόλαδό μας, η οποία είναι δίκαια για ένα προϊόν που θέλει τόσο κόπο και ιδίως εδώ στην Κρήτη, που ο κλήρος είναι κατακερματισμένος. Εγώ νομίζω όμως ότι, ανεξαρτήτως τιμής, θα ήταν λάθος να λέμε ότι το ελαιόλαδο το προτιμάμε επειδή η τιμή είναι καλή ή κακή.
Η τιμή δεν πρέπει να μας επηρεάζει. Το θέμα είναι αν εμείς θέλουμε να τρώμε ένα προϊόν το οποίο είναι υγιεινό, φυσικό και παρθένο, αντί να τρώμε προϊόντα που έχουν μέσα καρκινογόνες ουσίες, με το πρώτο τηγάνισμα, με την πρώτη διάσπαση».
Τέλος, με βάση τις πληροφορίες του ΣΕΔΗΚ, οι τιμές κατά μέσο όρο στην Κρήτη κυμαίνονται από 4 έως 4,50 ευρώ το κιλό και ο Γιώργος Μαρινάκης, ακριβώς λόγω της μείωσης της ζήτησης, περιμένει σύντομα μία ισορροπία στην αγορά, όπως ξεκαθαρίζει.
Η δακοκτονία να γίνει πιο “τοπική”
Στο σημείο αυτό, ο Γιώργος Μαρινάκης φέρνει ως παράδειγμα τον Δήμο Ρεθύμνου, λέγοντας πως «σε κάποιες περιοχές είχαμε αποτελεσματική δακοκτονία και σε κάποιες άλλες όχι. Οπότε εκεί θα πρέπει να ενσκήψουμε, γιατί είναι περιοχές όπου χάθηκε η παραγωγή. Εμένα ας πούμε στον δικό μου δήμο, δυτικά, δεν πήγαμε τόσο καλά όσο πήγαμε ανατολικά. Αυτό έχει να κάνει και με την πρόταση της δακοκτονίας και με τη συνειδητή προσπάθεια εκείνων που έχουν αναλάβει να κάνουν το συγκεκριμένο έργο. Θέλει όλοι να είμαστε υπεύθυνοι. Χρειάζεται υπευθυνότητα και η δακοκτονία».
Συνεχίζοντας, ο δήμαρχος Ρεθύμνου και πρόεδρος του ΣΕΔΗΚ είναι κατηγορηματικός: «Εμείς είχαμε πει ότι το πρόγραμμα της δακοκτονίας θα πρέπει να αποκεντρωθεί και να έχει την ευθύνη η κάθε Περιφέρεια, ώστε να γίνεται και έγκαιρη προμήθεια και ο κάθε περιφερειάρχης να ελέγχει τι πρέπει να κάνει, πότε να το κάνει και πού να το κάνει»…
Όπως ξεκαθαρίζει ο Γιώργος Μαρινάκης, δεν μπορεί η δακοκτονία να εφαρμόζεται με τον ίδιο τρόπο παντού: «Είναι περιοχές που χρειάζεται κάτι να γίνει νωρίτερα. Είναι θέμα κλιματολογικών συνθηκών. Και κάπου αλλού να γίνει αργότερα ή και καθόλου. Να μην είμαστε πολύ οριζόντιοι σε γενικό επίπεδο. Και αυτή την αυτονομία μπορεί να την εξασφαλίσει μόνο η Περιφέρεια».
Στο μεταξύ, στην Κρήτη, σε γενικότερο επίπεδο, οι οξύτητες του παραγόμενου ελαιολάδου είναι σε χαμηλά επίπεδα. «Πάμε πολύ καλά στις ποιότητες του ελαιολάδου», τονίζει κατηγορηματικά στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος του ΣΕΔΗΚ.
Πηγή: neakriti.gr