Παρασκευή, 9 Μαΐου, 2025
e-mesara
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
No Result
View All Result
e-mesara
No Result
View All Result
Home ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Κρητικές χειρομυλόπιτες

15/11/2022
in ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
0
Γαύρος ξιδάτος
0
SHARES
Share on Facebook

Υλικά Συνταγής

500 γραμ. σιτάρι χοντροαλεσμένο

200 γραμ. αλεύρι σταρένιο χωριάτικο

1 κύβο μαγιά φρέσκια (40-50 γρ.) ή 2 φακελάκια ξηρή μαγιά

1 κ.γλ. δυόσμο αποξηραμένο

λίγο αλάτι

400 γραμ. φέτα (προαιρετικά)

αλεύρι για όλες τις χρήσεις όσο πάρει

ελαιόλαδο ή σπορέλαιο για το τηγάνισμα

Για το σιρόπι

1⁄2 ποτήρι ζάχαρη

2 ποτήρια νερό

1 ξύλο κανέλας

1 φλούδα λεμονιού

1⁄2 ποτήρι μέλι

Για το πασπάλισμα

250 γραμ. σουσάμι αλεσμένο

250 γραμ. καρύδια αλεσμένα

1 κ.γλ. κανέλα-γαρύφαλλα

Εκτέλεση

Γι’ αυτές τις παραδοσιακές κρητικές τηγανίτες, από την προηγούμενη το βράδυ, βάζουμε το σιτάρι σε μια λεκάνη να μουλιάσει (όπως τα όσπρια). Την επόμενη μέρα, σουρώνουμε το νερό από το σιτάρι.

Σε ένα ποτήρι χλιαρό προς ζεστό νερό, διαλύουμε την μαγιά με λίγη ζάχαρη.

Σε μία λεκάνη, βάζουμε το σιτάρι, 2-3 ποτήρια χλιαρό νερό, τη διαλυμένη σε νερό μαγιά, το δυόσμο, το χωριάτικο αλεύρι και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε λίγο αλάτι και θρυμματίζουμε τη φέτα μέσα στο μείγμα μας. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε σιγά σιγά αλεύρι για όλες τις χρήσεις, συνεχίζοντας το ανακάτεμα, μέχρι να δούμε με το μάτι, ότι έχει δημιουργηθεί ένας παχύρρευστος χυλός, τέτοιος ώστε όταν ανασηκώνουμε με το σύρμα ή με το χέρι μας το μείγμα, να κάνει βουναλάκια. Πρέπει να είναι αρκετά πηχτό, διότι όταν θα φουσκώσει, αραιώνει.

Σκεπάζουμε τη λεκάνη με μεμβράνη και πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει ο χυλός. Όταν διπλασιαστεί σε όγκο ή και παραπάνω, τότε είναι έτοιμος.

Σε ένα τηγάνι, βάζουμε αρκετό λάδι και το αφήνουμε να ζεσταθεί καλά. Λάδι θα χρειαστούμε και στη συνέχεια να συμπληρώσουμε γιατί το πίνουν εύκολα.

Σε ένα μικρό μπόλ, βάζουμε νερό από τη βρύση και παίρνουμε μια μεγάλη κουτάλα και την τοποθετούμε μέσα στο μπολ με το νερό, το οποίο θα το έχουμε κοντά μας την ώρα που θα τηγανίζουμε, δίπλα στη λεκάνη με το χυλό.

Παίρνουμε την κουτάλα από το νερό, τη γεμίζουμε με χυλό και τον ρίχνουμε στο ζεστό λάδι στο τηγάνι. Περιμένουμε να ροδοκοκκινήσουν από την μία μεριά και τις γυρνάμε και από την άλλη. Τις βγάζουμε σε ένα ταψάκι στρωμένο με απορροφητικό χαρτί, τοποθετώντας τες όρθιες για να στραγγίσουν καλύτερα από τα λάδια. Συνεχίζουμε έως ότου τελειώσει το μείγμα, μην ξεχνώντας κάθε φορά που θα παίρνουμε μείγμα, να βουτάμε την κουτάλα στο νερό, για να ξεκολλάει πιο εύκολα και να πέφτει στο τηγάνι.

Τις αφήνουμε να στραγγίσουν και να κρυώσουν καλά.

Για το σιρόπι

Σε μία κατσαρόλα, ρίχνουμε τη ζάχαρη, το μέλι, το νερό, την κανέλα και τη φλούδα λεμονιού και τα αφήνουμε να βράσουν. Αφού βράσει, σβήνουμε την φωτιά, αλλά αφήνουμε την κατσαρόλα πάνω στο μάτι, για να το διατηρήσουμε ζεστό.

Σε ένα μπολ, βάζουμε το σουσάμι, τα καρύδια και τα κανελογαρύφαλλα και τα ανακατεύουμε όλα μαζί.

Παίρνουμε 2-3 χειρομιλόπιτες, τις βουτάμε στο ζεστό σιρόπι για λίγα δευτερόλεπτα, τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τις τοποθετούμε σε μία λαμαρίνα φούρνου και πασπαλίζουμε με το υλικό που αναφέραμε πιο πάνω. Έτσι συνεχίζουμε μέχρι να τις σιροπιάσουμε όλες.

Τρώγονται και ζεστές και κρύες.

Extra tips

-Γίνονται αρκετές, όποιος δεν θέλει τόσες πολλές, κάνει τη μισή δόση.
-Το υλικό: σουσάμι, καρύδια, κανέλα δεν το πετάμε, μπορούμε να το ξαναχρησιμοποιήσουμε για μια άλλη φορά, στην ίδια συνταγή ή για
καρυδόπιτα, σταφιδόπιτα ή μπακλαβά που ταιριάζει απόλυτα.

Πηγή: argiro.gr/recipe

 

Previous Post

Γαύρος ξιδάτος

Next Post

Παστός μπακαλιάρος γιαχνί με πατάτες

Next Post
Γαύρος ξιδάτος

Παστός μπακαλιάρος γιαχνί με πατάτες

  • Αρχείο
  • Επικοινωνία

© All rights reserved 2014 - 2025 | Incited by Aimark Digital Strategy - Development by Intelweb. || ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ || ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ

© All rights reserved 2014 - 2025 | Incited by Aimark Digital Strategy - Development by Intelweb. || ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ || ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ