Κείμενο φωτογραφίες: Γεώργιος Χουστουλάκης
Ενώ ο μισός αγροτικός κόσμος της Μεσαράς έχει αρχίσει να εκσυγχρονίζεται με τις απαιτήσεις της εποχής, δεν συμβαίνει αυτό δυστυχώς με όλους!
Οι περισσότεροι αγρότες έμαθαν να διαχειρίζονται τις ανάγκες τους, κάνοντας διάφορα σεμινάρια, για εμβολιασμούς, για κλαδέματα, για πιστοποίηση στα ψεκάσματα ώστε να τηρούνται οι προδιαγραφές ασφαλείας στα φυτοφάρμακα,κλπ.
Εν τούτοις μια άλλη κατηγορία συντοπιτών μας, επιδίδεται σε ανελέητες κλεψιές και λεηλασίες! Ένας κρυφός πόλεμος δηλαδή δίχως τέλος!
Τέλη Μαϊου είχα κατέβει στη Μεσαρά για να ποτίσω τις ελιές μου, και παράλληλα να κάνω αίτηση στο ΤΟΕΒ Τυμπακίου για δυο ακόμα νέα υδρόμετρα σε δυο άλλες παροχές όπου είχε καταργηθεί το νερό του Δήμου! Το ένα όμως ρολόι από αυτά, που βρισκόταν στη περιοχή «Περβόλα», κλάπηκε από άγνωστο, την επομένη κιόλας της τοποθέτησης του, μάλιστα με μηδενική κατανάλωση!
Εδώ τώρα είναι που αρχίζει η «μάχη» του παραλόγου!
Αδύνατον να μου δώσει άλλο μετρητή το ΤΟΕΒ Τυμπακίου, με τη φτωχή αιτιολογία, ότι πιθανόν να το έκλεψα εγώ, αφού πρώτα κατανάλωσα κάμποσα κυβικά, και άλλα τέτοια!
Ο διάλογος του παραλόγου!
Από το τηλέφωνο άρχισε ένας διάλογος μεταξύ εμού και του υπεύθυνου του ΤΟΕΒ, βασισμένη σε μια λογική που δεν κατέληγε πουθενά, του τύπου:
–Που ξέρω εγώ αν δεν αφαίρεσες εσύ τον μετρητή, αφού πότισες για να μη χρεωθείς?
-Και γιατί να τον αφαιρέσω εγώ, χωρίς να έχω ποτίσει καν?
-Δεν ξέρω, μπορεί να τον έβαλες αλλού! Μπορεί να πότισες και μετά τον εξαφάνισες!
– Μας άμα είναι να λέμε τέτοια, γιατί τότε να μην το βγάλατε εσείς και μαζί με άλλα ρολόγια, να τα πουλήσετε το χαλκό! Του είπα δουλεύοντας τον!
Βλέπεις καμιά λογική σε αυτό? Όχι, άλλο τόσο δεν βλέπω και εγώ λογική σε αυτά που μου λες! Κάποιος το έκλεψε, αλλά εγώ τι φταίω! Βάλτε μου τώρα άλλο ρολόι!
-Δεν μπορούμε να σου βάλουμε, πήγαινε βρες το ρολόι!
Πήρα και τηλέφωνο το ΤΟΕΒ Μοιρών να με ενημερώσουν τι ισχύει τελικά σε αυτούς, στην περίπτωσή που συμβεί αυτό σε δικό τους καταναλωτή, και μου απάντησαν:
-Δεν ξέρουμε τίποτα, εφ όσον δεν ανήκετε σε μας αλλά στο Τυμπάκι, δεν μπορούμε να σας απαντήσουμε, να απευθυνθείτε εκεί για το πρόβλημά σας!
-Καλά ,λέω, έχω όμως ρολόγια και στο δικό σας ΤΟΕΒ, και θέλω να με ενημερώσετε για να ξέρω τι να κάνω κι εδώ.
-Δεν μπορούμε να σας πούμε τίποτα!
-Καλά, να ρωτήσω κάτι άλλο, πείτε μου τουλάχιστον, επειδή ποτίζω πρώτη φορά, πόσα κυβικά νερού επιτρέπεται να δέχεται μια ελιά, για να φροντίσω να μην περάσω τα προβλεπόμενα κυβικά?
Και πάλι η ίδια απάντηση:
-Είπαμε δεν ξέρουμε κύριε, να απευθύνεστε στο ΤΟΕΒ Τυμπακίου… κλπ κλπ!
Γιατί όμως κλέβουν κάποιοι ρολόγια, λάστιχα και διάφορα εξαρτήματα;
Το διάστημα εκείνων των ημερών, έκανα μια έρευνα με ντόπιο πληθυσμό, σχετικά με κλοπές στην άρδευση, και πληροφορήθηκα τα εξής:
Έμαθα πως μια κατηγορία κλέβει λάστιχα και ρολόγια λόγω κρίσης άρα και ανέχειας, αλλά παράλληλα θέλει και εκείνος ποτισμένες τις ελιές του, χωρίς να επιβαρυνθεί οικονομικά!
Κλέβει επίσης γιατί απλά του τα κλέψανε κι αυτουνού άλλοι, και ως εκ τούτου δεν μπαίνει καν στη λογική να τα αγοράσει ξανά άλλα! Ο Κλέψας του Κλέψαντος δηλαδή!
Μια κατηγορία αφαιρούν ξένα ρολόγια, βγάζουν τον μηχανισμό με την χαμηλή ή μηδενική ένδειξη, και τον αντικαταστούν με εκείνον του δικού τους ρολογιού, που είναι επιβαρημένος με πολλά κυβικά!
Έμαθα πως οι ίδιοι βρίσκουν ρολόγια με μηδενικά κυβικά και αντικαθιστούν εσωτερικά τον δικό τους μετρητή, εξωτερικά σαν ρολόι φαίνεται το ίδιο! Στη συνέχεια αφήνουν να τρέξει νερό αρκετά μερόνυχτα, ποτίζοντας τις ελιές τους, ή κάτι άλλο, μέχρι να φθάσει στο νούμερο που είχε το δικό τους! Θα μπορούσαν βέβαια να σου βγάλουν τη νύχτα το ρολόι σου, να το βάλουν στο πολυκέφαλο τους για να ποτίσουν και μετά να στο ξαναβάλουν, αλλά συνήθως δεν μπαίνουν στη διαδικασία να το ξαναβάλουν, γιατί κάποιος μπορεί να τους πάρει χαμπάρι, έτσι προτιμούν να το πετάξουν!
Μια άλλη κατηγορία έχουν γίνει εξπέρ στην άρδευση αλλά και στην ύδρευση, δηλαδή απέκτησαν ειδικότητα στο να ανοίγουν οποιοδήποτε ρολόι, και καταφέρνουν να αλλάζουν το μεγάλο νούμερο σε κυβικά, σε άλλο πολύ μικρότερο!
Ένα ρολόι ας πούμε που από κάποια αιτία έγραψε 50 χιλιάδες κυβικά, ο «ειδικός» θα το αναλάβει έναντι κάποιας αμοιβής ή όχι, για να το κατεβάσει στα 500 ή λιγότερα κυβικά, ανάλογα τι έδειχνε ο προηγούμενος λογαριασμός! Η παραβίαση αυτή δεν είναι καν αντιληπτή από τον οποιονδήποτε! Είναι όμως από τους ειδικούς!
Όταν τα είπα αυτά και στον προϊστάμενο, εκείνος μου απάντησε τα ίδια:
-Όχι, δεν γίνονται αυτά τα πράγματα, τα ρολόγια μας δεν παραβιάζονται, βλακείες σου ‘π νε!
-Ε τότε του απαντώ, πες μου για ποιο λόγο κατά τη γνώμη σου, αποφασίζει να βγάλει κάποιος ένα ρολόι?
-Ξέρω γω? Για να το πουλήσει για χαλκό!
-Ε τότε, γιατί να πάρει το δικό μου ρολογάκι που ήταν το μικρότερο στο πολυκέφαλο, και να μην πάρει κάποιο από τα διπλανά, που ήταν πολύ μεγαλύτερα σε βάρος?
-Ξέρω ‘γω? Το δικό σου τους άρεσε!
-Δε το καταλαβαίνεις πως μου λες βλακείες? Πολύ καλά ξέρεις αυτή τη στιγμή, πόσα εγκαταλελειμμένα ρολόγια, και μάλιστα βαρέως τύπου, υπάρχουν στο παλιό δίκτυο του Δήμου σε διάφορα πολυκέφαλα, που είναι μάλιστα και χωρίς νερό το δίχτυο, γιατί να μην πάει κάποιος σε αυτά και να τα κλέψει όλα?
-Δεν ξέρω, δεν με ενδιαφέρει, εμείς δεν θα γίνουμε φύλακες στα δικά σας ρολόγια, δικά σας είναι ,δικό σας και το πρόβλημα!
Από ότι έμαθα μετά και από άλλους που βρέθηκαν στη θέση μου, να συζητάνε με το ίδιο ΤΟΕΒ σε παρόμοιες περιπτώσεις, οι διάλογοι ήταν και εκεί για γέλια και για κλάματα!
Η ταχτική όμως και το πρόστιμο σε περίπτωση κλοπής υδρομετρητή, για νέα αίτηση από ότι μου είπανε, είναι το πάγιο ποσό των 1000 κυβικών, και αυτός ο νόμος είναι βέβαια αρκετά βολικός για τα ΤΟΕΒ γενικά! Το ΤΟΕΒ κερδίζει, ενώ οι καταναλωτές και δαρμένοι και …κερατωμένοι! Καθώς λέει κι ο λαός!
Στη περίπτωσή μου δεν είχα καν ρίξει τον κεντρικό σωλήνα ποτίσματος, και να τον ενώσω με τη παροχή νερού, γιατί δεν είχα φτιάξει καν το δίκτυο!
Εσείς είστε υποχρεωμένοι να φυλάτε τα ρολόγια σας!
Ξανατηλεφώνησα στο ΤΟΕΒ και τους τόνισα ότι δεν έχω καν ποτίσει!
–Ελάστε να δείτε τις εσείς οι ίδιοι αν έχουν ποτιστεί οι ελιές μου! Τους λέω.
-Δεν μας ενδιαφέρει, δεν θα γίνουμε εμείς φύλακες του κάθε ένα από σας!
Εσείς είστε υποχρεωμένοι να φυλάτε τα ρολόγια σας, μου λέει!
Αφού δεν βρίσκανε καμία λύση, και αφού δεν με συνδέανε ξανά, έπρεπε απαραιτήτως να χρεωθώ και εγώ τα 1000 κυβικά, και νέα αίτηση για νέο ρολόι!
Από τον Άννα στον Καϊάφα!
Αγανακτισμένος πλέον πήγα στην Αστυνομία στις Μοίρες, και ανέφερα το γεγονός της κλοπής, για να μου βρει λύση, μια και ένοιωσα πως εκεί μονάχα μπορούν να με κατατοπίσουν! Από την Αστυνομία πράγματι με συμβούλεψαν, να πάω να τα αναφέρω όλα αυτά, στο Αγρονομίο Πόμπιας, και εκεί να κάνω μια καταγγελία κλοπής, και αυτήν να προσκομίσω μετά στο ΤΟΕΒ Τυμπακίου, που να αποδεικνύει πως δεν έκλεψα νερό.
Πάω και στην Πόμπια, δεν υπήρχε Αγρονομίο, αλλά υπήρχε Δασαρχείο, όπου εκτελούσε και χρέη Αγρονομίου! Πράγματι με προθυμία και ιδιαίτερο προσωπικό ενδιαφέρον, με υποδέχτηκαν όλοι εκεί, εξετάζοντας σχολαστικά την περίπτωσή μου. Μάλιστα ήρθαν αμέσως , στο τόπο όπου εκλάπη ο μετρητής, έκαναν και μια έγγραφη πιστοποίηση, πως το λιόφυτο μου ήταν εντελώς απότιστο, αφού δεν είχε δει νερό, εκτός εκείνο της βροχής του χειμώνα! Εγώ στη συνέχεια έκανα καταγγελία κατά αγνώστου, και ζητούσα από αυτούς μια επιβεβαίωση για την ορθότητα των όσων είπα και να τη προσκομίσω στο ΤΟΕΒ!
Τέλος του Ιούλη μου είπαν από εκεί ότι θα βγει το πόρισμα από επιτροπή, αλλά μου είπαν και το άλλο, πως ότι πόρισμα κι αν βγει, το ΤΟΕΒ είναι ανεξάρτητος οργανισμός και δεν λαμβάνει υπ’ όψιν του τέτοιες αποφάσεις, όπως αυτή του Δασαρχείου!
Εμένα πέντε φορές μου πήραν το ρολόι!
Από όσους συμπατριώτες μου μίλησα για τη δικιά μου κλοπή, ουδείς βρέθηκε να μην μου πει ότι του έχουν κλέψει κι αυτηνού το ρολόι, και μάλιστα ένας που ρώτησα, ο Κωστής Μ. μου είπε πως τον έκλεψαν πέντε φορές! Ο ίδιος πάντα πλήρωνε τα 1000 κυβικά το πρόστιμο, μέχρι που έπιασε και τον κλέφτη επ’ αυτοφώρω! Αλλά η μόνη ποινή του κλέφτη, ήταν να πληρώσει 500 ευρώ, και να αφεθεί ελεύθερος!
-Μην το ψάχνεις μου λέει, και που τους πιάνουν τους αμολάνε πάλι χωρίς να τους κάνουν τίποτα! Πληρώνουν ένα πρόστιμο και τους αφήνουν και ελεύθερους!
Πότε κάποιος μπαίνει στη διαδικασία να κλέψει ένα ξένο ρολόι, λάστιχα ή εξαρτήματα;
Ροτόντας λοιπόν διάφορους Μεσαρίτες, κατέληξα σε κάποια συμπεράσματα, σχετικά με τους λόγους που κάποιοι προβαίνουν σε αυτές τις κλοπές. Το ερώτημα μου ήταν:
«Πότε κάποιος μπαίνει στη διαδικασία να κλέψει ένα ξένο ρολόι, λάστιχα ή εξαρτήματα»?
Οι απαντήσεις ήταν ποικίλες:
1. Λόγω κρίσης και ανέχειας κλέβει κάποιος λάστιχα και εξαρτήματα ή ρολόγια, τα οποία εξαρτήματα στη συνέχεια ανοίγει και περνά τον μηχανισμό στο δικό του ρολόι.
2. Κλέβει νερό κάποιος για λόγους ασυνειδησίας, γιατί απλά είναι κλεπτομανής, και του αρέσει να κλέβει, για να έχει έτσι και περισσότερο καθαρό κέρδος! Δεν τον ενδιαφέρει αν ο άλλος δεν έχει τη δυνατότητα να αγοράσει άλλο ρολόι, λάστιχα ή εξαρτήματα.
3. Κλέβει κάποιος κάποιο ρολόι, το βάζει στη παροχή του, ποτίζει καλά όλο το βράδυ και μετά το πετά!
4. Κλέβει κάποιος ρολόγια, για να τα πουλήσει σαν μέταλλα, ή να τα έχει σαν ανταλλακτικά!
5. Κλέβει κάποιος ένα ρολόι, για να πειραματιστεί να εκπαιδευτεί ανακαλύπτοντας διάφορα κόλπα που θα του επιτρέπουν στη συνέχεια να κλέψει άνετα νερό!
6. Κλέβει για εκδίκηση ή αντεκδίκηση.
Τα ρολόγια και οι εξειδικευμένοι παραβιαστές
Άκουσα επίσης, πως υπάρχουν πλέον αρκετοί «ειδικοί», που αναλαμβάνουν επί πληρωμή ή όχι, για οποιοδήποτε ρολόι, είτε του Δήμου είτε του ΤΟΕΒ, και να του αλλάξουν την ένδειξη με ειδικά τεχνάσματα, στα οποία δεν μπορεί να επέμβει ο οποιοσδήποτε!
Την παραβίαση τους αυτή όμως, μονάχα έμπειρο μάτι μπορεί να την καταλάβει!
Υπάρχουν λύσεις!
Έτσι όταν ξαναπήγα στο ΤΟΕΒ Τυμπακίου, «διαβασμένος» πλέον, ζήτησα νέα αίτηση για νέο υδρόμετρο, που τελικά δεν μου αρνήθηκαν, αφού ως φαίνεται είχαν πλέον πεισθεί, πως δεν έκλεψα τελικά νερό! Μόνάχα που επιβαρύνθηκα άλλα 55 ευρώ τη τιμή του ρολογιού! Παράλληλα προσπάθησα να δω αν μπορούσε να βρεθεί μια ριζική λύση, τουλάχιστον στο πρόβλημα που μαστίζει τη Μεσαρά, μια και το φαινόμενο έχει πάρει πλέον μορφή μάστιγας! Και αυτό, γιατί φυσικά κανείς δεν θα μπει ποτέ στη διαδικασία να φυλάει το ρολόι του, αφού κάποιοι έχουν και πάνω από 25 ρολόγια ποτίσματος!
Πρότεινα λοιπόν στο ΤΟΕΒ πέντε πιθανές λύσεις:
1 Να βάλουν ένα φύλακα να κάνει κάπου- κάπου εφόδους τη νύχτα για ύποπτες κινήσεις, και ας χρεωθεί τα έξοδα ο καταναλωτής.
2 Να στείλουν κάποιον δικό τους τεχνικό, να κάνει ειδικά σεμινάρια, ώστε να είναι σε θέση να εντοπίσει τυχόν παραβιασμένα ρολόγια, έστω και στο παραμικρό, ώστε να ανακαλυφθούν σιγά – σιγά οι παραβιαστές.
3 Να παραγγέλνουν ρολόγια, που σε όλα τα εξαρτήματα, εσωτερικά και εξωτερικά, να αναγράφουν τον ίδιο κωδικό αριθμό!
4 Να λαμβάνουν χώρα και να εξετάζονται τυχόν ίχνη και αποτυπώματα του δράστη, και να αξιοποιούνται.
5 Να παραπέμπονται οι τυχόν εξακριβωμένοι δράστες στα δικαστήρια, και να μπαίνουν ποινές μέχρι και 7 χρόνια φυλάκιση για κλοπή ρολογιού, όσο προβλέπει ο νόμος και για κλοπή ζώου, και μάλιστα ποινές μη εξαγοράσιμες!
Η απάντηση που πήρα από το ΤΟΕΒ Τυμπακίου, ήταν και πάλι πως «δεν γίνονται αυτά τα πράγματα», απλά εμείς οι καταναλωτές, «να βάλουμε λουκέτα κλπ, αφού δεν ήμαστε σε θέση να καθόμαστε να τα φυλάμε»!
Από ότι κατάλαβα και είδα, φέτος ο κόσμος ανταποκρίθηκε μεν άριστα στις προσδοκίες και απαιτήσεις των ΤΟΕΒ σε οικονομία και σεβασμό στην αλόγιστη κατανάλωση νερού, χρησιμοποιώντας τα ειδικά στόμια τις λεγόμενες «σταγόνες», με λιγότερα ποτίσματα γενικά, αλλά και λιγότερο νερό ανά πότισμα σε κάθε δένδρο.
Όμως για να λυθεί το πρόβλημα των κλοπών και παραβιάσεων, είναι θέμα συντονισμένης προσπάθειας πολλών φορέων, και εκεί είναι που σκαλώνει το πράγμα, αφού τέτοια υποδομή δεν υπάρχει στην περιοχή μας!