3 Ιουνίου 1942: Οι Γερμανοί εκτελούν τους πρώτους 12 από τους 62 Εθνομάρτυρες…

205

Στις 3 Ιουνίου 1942 ο Διοικητής Κρήτης, στρατηγός Άλεξ Αντρέ, με επείγουσα διαταγή στον στρατιωτικό διοικητή Ν. Ηρακλείου Φόλκμαν, του ζητά να εκτελεστούν 12 όμηροι, μεταξύ των οποίων και οι κορυφαίοι των Ηρακλειωτών πολιτών.

Είχε προηγηθεί από τις αντάρτικες ομάδες η απόπειρα δολοφονίας επώνυμων συνεργατών του κατακτητή, όπως του Διευθυντή της Χωροφυλακής Ιωάννου Πωλιουδάκη και ο φόνος του προέδρου της Αγίας Βαρβάρας Μιχάλη Χουστουλάκη. Επίσης των  Γερμανόφιλων Κοινοταρχών Κανλί-Καστέλι, Κρουσώνος και Πλώρας

Σύμφωνα λοιπόν με το γερμανικό δόγμα της Ομαδικής Ευθύνης και για να τρομοκρατηθούν όλοι οι κάτοικοι του ν. Ηρακλείου και να ασκήσουν έτσι πίεση στις αντάρτικες ομάδες του Ψηλορείτη να σταματήσουν τις εκτελέσεις συνεργατών των Γερμανών, ο στρατιωτικός διοικητής Φόλκμαν, σε συνεργασία με τον αρχηγό της Γκεστάπο ταγματάρχη Χάρτμαν και πιθανόν τον Νομάρχη Ηρακλείου Ιωάννη Πασσαδάκη και τον Δ/ντή Χωροφυλακής Πωλιουδάκη, κατάρτισαν τον πίνακα εκείνων που θα έπρεπε να εκτελεστούν, των πρώτων δώδεκα.

1) Μηνάς Γ. Γεωργιάδης,

2) Τίτος Γ. Γεωργιάδης,

3) Εμμ. Γ. Γεωργιάδης,

4) Ιωαν. Γ. Σεμερτζάκης,

5) Ιωαν. Γ. Φανουράκης,

6) Μιχ. Ζ. Σηφάκης,

7) Μικ. Μ. Ανωγειανάκης,

8) Μαν. Ι. Πατεράκης,

9) Μιχ. Ι. Γκολέμης,

10) Ζαχ. Λεων. Μεβή,

11) Βασ. Γ. Σαμαρείτης,

12) Εμμ. Χαχάμ. Λεβή

Η ανακοίνωση των στρατευμάτων κατοχής ανέφερε: «Γνωστοποίησης. Λόγω των εντός του από 13-15 Μαΐου χρονικού διαστήματος λαβουσών χώραν δολοφονιών του δημάρχου Κανλί-Καστέλι, Κρουσώνος και Πλώρας, ως και άλλων γερμανοφίλων Ελλήνων υπηκόων, ετυφεκίσθησαν ήδη 12 όμηροι κατά διαταγήν του Διοικητού φρουρίου Κρήτης. Εις περίπτωσιν περαιτέρω δολοφονιών θα ληφθώσι ακόμη αυστηρότερα και αυστηρότατα μέτρα»!