2 Δεκεμβρίου 1948: Δυο Κρητικοί ιπτάμενοι πέφτουν με το αεροπλάνο τους στο Λευκώνα Σερρών

145

Υποσμηναρχός Ανδρέας Μαραγκουδάκης  

Ενώ εκτελούσε διατεταγμένη αποστολή καταδείξεως στόχων στην περιοχή Λευκώνα Σερρών, το αεροσκάφος τύπου Spitfire με χειριστή τον Υποσμηναγό Βερβερίδη Ευστάθιο, συγκρούστηκε στον αέρα με άλλο τύπου Harvard της Αεροπορικής Βάσεως Σέδες, στο οποίο επέβαινε ως χειριστής ο Επισμηνίας Μανουσάκης Εμμανουήλ και ο Επισμηναγός Μαραγκουδάκης Ανδρέας, έπεσαν στο έδαφος και συνετρίβησαν με αποτέλεσμα τον θάνατο όλων.

Ο Υποσμηναρχός Ανδρέας Μαραγκουδάκης του Εμμανουήλ γεννήθηκε  στην Νεάπολη Λασιθίου το 1919. Τον Σεπτέμβριο του 1937 εισήλθε στη Σχολή Αεροπορίας. Αποφοίτησε τον Αύγουστο του 1940 με βαθμό Ανθυποσμηναγού και πτυχίο χειριστή. Πήρε μέρος στις επιχειρήσεις του Ελληνοϊταλικού Πολέμου του 1940-41. Τρία χρόνια αργότερα, τον Οκτώβριο του 1943, έφυγε για τη Μέση Ανατολή, όπου πήρε μέρος στις πολεμικές επιχειρήσεις. Επέστρεψε στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο του 1945.

Ο Επισμηνίας Μανουσάκης Εμμανουήλ του Ιωάννη γεννήθηκε το 1926 στην Κάτω Σύμη Ηρακλείου Κρήτης. Μετά την κατάρρευση του Ελληνικού Μετώπου διέφυγε στη Μέση Ανατολή, όπου τον Νοέμβριο του 1943 κατατάχθηκε ως Σμηνίτης στην Ελληνική Αεροπορία. Ακολούθως εκπαιδεύτηκε στο Ελληνικό Εκπαιδευτικό Τμήμα Νότιας Αφρικής και πήρε πτυχίο πολυβολητή αέρος. Με τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου επέστρεψε στην Ελλάδα.

Πηγή: pasoipa.org.gr

Επισμηνίας Μανουσάκης Εμμανουήλ