1η  Οκτωβρίου – Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων! Χρόνια πολλά στους παππούδες και στις γιαγιάδες…

125

Η Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων, γνωστή και ως «Παγκόσμια Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία» γιορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Οκτωβρίου. Υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1990, για να αποδώσει φόρο τιμής στους ηλικιωμένους, αλλά  ταυτόχρονα και να παρουσιάσει τα προβλήματα, που  οι ίδιοι αντιμετωπίζουν.

Η Παγκόσμια Μέρα Ηλικιωμένων έχει ως   βασικό στόχο να αναγνωριστεί η συμβολή των ηλικιωμένων στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη αφού στη σύγχρονη εποχή οι ηλικιωμένοι παίζουν έναν σημαντικότερο ρόλο, , στη  μετάδοση των εμπειριών και των γνώσεών τους,  στη βοήθεια που δίνουν στα παιδιά τους καθώς  αναλαμβάνουν να φροντίζουν τα εγγόνια τους και στην οικονομική στήριξη των παιδιών τους που συχνά οι ίδιοι παρέχουν.

Μελέτες έχουν δείξει ότι ο μέσος χρόνος σε λεπτά που διαθέτουν οι ηλικιωμένοι για να φροντίσουν τους συγγενείς τους  οι οποίοι έχουν ανάγκη κυμαίνεται από 201 λεπτά στις ηλικίες 65-74 ετών έως 318 λεπτά στις ηλικίες 75 ετών και άνω. Αντιθέτως, εμείς  οι νεώτεροι άνθρωποι αφιερώνουμε  μόλις 50 λεπτά για να φροντίσουμε  κάποιον που  μας έχει ανάγκη,  αγού δεν έχουμε να διαθέσουμε περισσότερο χρόνο.

Ας  ευχηθούμε λοιπόν στους παππούδες , στις γιαγιάδες μας και σε κάθε ηλικιωμένο που γνωρίζουμε χρόνια πολλά. Ας θυμηθούμε ότι μία τρυφερή αγκαλιά, ένα γλυκό φιλάκι και λίγη ώρα συντροφιά μαζί τους είναι το καλύτερο δώρο που μπορούμε να τους χαρίσουμε, όχι μόνο  στις 1 Οκτωβρίου αλλά κάθε μέρα.