15 χρόνια από την αρπάγη της εικόνας από την Ι. Μ. Παναγίας Καλυβιανής…

2528

Ήταν Σάββατο. 21 Ιουνίου 2003. Λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι, ένας άνδρας ηλικίας 30 με 35 ετών, μετρίου αναστήματος, γεροδεμένος, με μούσι, ο οποίος φορούσε μαύρο πουκάμισο και τζιν παντελόνι – μπήκε στον κεντρικό ναό κρατώντας στα χέρια του μια τυλιγμένη λαμπάδα.

Προσποιούμενος τον πιστό που πήγε να κάνει το τάμα του, κατάφερε να ξεγελάσει την ηλικιωμένη καλόγρια, η οποία μάλιστα τον βοήθησε να ξετυλίξει τη λαμπάδα.

Την ίδια ώρα, ένα από τα παιδιά που φιλοξενούνταν στο Ίδρυμα της Καλυβιανής έφερε στη μοναχή ένα πρόσφορο που του είχε δώσει κάποιος άγνωστος, ο οποίος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των μοναχών, δεν ήταν άλλος από το συνεργό του δράστη.

Η ανυποψίαστη μοναχή πήρε το πρόσφορο και, όπως συνηθίζεται, το πήγε στο ιερό, απ’ όπου η εικόνα δεν ήταν ορατή. Όσο η ηλικιωμένη καλόγρια ήταν στο ιερό, ο άνδρας που βρισκόταν στον κεντρικό ναό κατάφερε να αποσπάσει από το προσκυνητάρι την προθήκη, όπου βρισκόταν η εικόνα με τα τάματα.

Όμως, οι βίαιες κινήσεις του είχαν ως αποτέλεσμα να πέσει το προσκυνητάρι με θόρυβο στο έδαφος. Αυτό ανησύχησε την ηλικιωμένη μοναχή, που βγήκε τρέχοντας από το ιερό. Όμως, ήταν αργά.

Ο δράστης, με τη γυάλινη προθήκη στα χέρια, έτρεχε προς την έξοδο της Μονής, όπου τον περίμενε ο συνεργός του, μέσα σε ένα μαύρο 4×4 Νissan με κάγκελα και φιμέ τζάμια, και εξαφανίστηκαν με μεγάλη ταχύτητα προς άγνωστη κατεύθυνση.

Η καμπάνα του μοναστηριού χτυπούσε τότε ασταμάτητα, ενώ οι μοναχές και οι πιστοί που βρίσκονταν εκείνη τη στιγμή στο μοναστήρι αναζητούσαν τους δράστες της απίστευτης ιεροσυλίας.

Η ιερόσυλη αρπαγή της εικόνας είχε συγκλονίσει τους πιστούς σε όλη την περιοχή της Μεσαράς και είχε βυθίσει σε πένθος τις μοναχές οι οποίες, αισθανόμενες το βάρος της ευθύνης της απώλειας, με ολονυχτίες, δάκρυα και προσευχές, παρακαλούσαν να βρεθεί η εικόνα της Παναγίας.

Οι ύποπτοι

 Πέντε πρόσωπα αναζητούσε η Αστυνομία τότε που είχαν άμεση εμπλοκή στην κλοπή της εικόνας και τα οποία την ώρα της κλοπής βρισκόταν μέσα και έξω από το χώρο του μοναστηριού.

Συγκεκριμένα εκτός από το βασικό ύποπτο ο οποίος μπήκε στο ναό και αφαίρεσε την εικόνα, η Αστυνομία αναζητά:

  • Το συνοδηγό του, ο οποίος δεν κατέβηκε από το αυτοκίνητο την ώρα της κλοπής, καθώς ενημερωνόταν μέσω κινητών από τους «συνεργάτες του» ιερόσυλους για τις κινήσεις ατόμων και αυτοκινήτων στην περιοχή.
  • Τον άνθρωπο που κρατούσε τσίλιες βόρια του μοναστηριού και ο οποίος έγινε αντιληπτός από τα παιδιά των Ιδρυμάτων, λίγο πριν την κλοπή της εικόνα.
  • Τον έτερο τσιλιαδόρο ο οποίος βρισκόταν απέναντι από την εκκλησία –στο ύψος της έκθεσης βιβλίου – και παρακολουθούσε διακριτικά τις κινήσεις των υπόλοιπων ιερόσυλων και ήταν έτοιμος να παρέμβει, αν παρουσιαζόταν πρόβλημα.
  • Και τέλος τον πέμπτο άνθρωπο, που βρισκόταν έξω από το μοναστήρι και χρησιμοποιώντας το καρτοτηλέφωνο ενημέρωνε στα κινητά τους υπόλοιπους που βρισκόταν μέσα στη Μονή.

Τα πρόσωπα των τεσσάρων πρώτων από τους ιερόσυλους έγιναν αντιληπτά από πρόσωπα που βρισκόταν μέσα στο μοναστήρι και τα χαρακτηριστικά τους υπάρχουν στην Αστυνομία.

Ένα καταδικάστηκε, αλλά αθωώθηκε στο Εφετείο…

Μετά από σοβαρά λάθη της Αστυνομίας εκείνα τα χρόνια και ανοίγματα του φακέλου κλοπής της εικόνας στη συνέχεια, ένας από τους υπόπτους οδηγήθηκε στο δικαστήριο. Καταδικάστηκε και μάλιστα για 6 χρόνια φυλακή, αλλά στο Εφετείο αθωώθηκε!

Στην Καλυβιανή περιμένουν την εικόνα!

Ημέρα πένθους για την Ιερά Μονή Παναγίας Καλυβιανής η σημερινή. Στο μοναστήρι όλοι περιμένουν την επιστροφή της εικόνας. Πιστεύουν ότι η εικόνα δεν έχει καταστραφεί, η εικόνα είναι στη Μεσαρά και ότι δεν είναι μακριά η ημέρα που θα επιστρέψει στο μοναστήρι της.

Είναι κάτι για το οποίο ευχόμαστε και προσευχόμαστε όλοι…