12 χρόνια από τότε που έπεσε στο καθήκον ο Πομπιανός Πυροσβέστης Ηρακλής Τζανάκης

430

Συμπληρώθηκαν  σήμερα 12 χρόνια από τον άδικο χαμό των 3 Πυροσβεστών στη μεγάλη πυρκαγιά στο Δοξαρέ Ρεθύμνου!

Πρόκειται για τον Αρχιπυροσβέστη Γιαννοπουλάκη Κωνσταντίνο και τους Εποχικούς Πυροσβέστες Κορομηλά Νικήτα, Μαρκάκη Στυλιανό και Τζανάκη Ηρακλή, που έχασαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντος.

Να σημειώσουμε ότι ο Ηρακλής Τζανάκης ήταν από την Πόμπια. Γεννήθηκε στις 21 Ιουλίου 1967 και ήταν άγαμος. Υπηρετούσε στο πεζοπόρο της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης. Έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια κατάσβεσης δασικής πυρκαγιάς, στην περιοχή Δοξαρό του Δήμου Κουκουλώνα, του Νομού Ρεθύμνης, στις 11 Ιουλίου 2007, μαζί με τους συναδέλφους του εποχικούς πυρ/στες, Κορομηλά Νικήτα και Μαρκάκη Στυλιανό.

Η φωτιά στο Δοξαρό

Η φωτιά είχε εκδηλωθεί σε κτηνοτροφική περιοχή δύο χιλιόμετρα από το Δοξαρό, στο μέσον της διαδρομής προς τη μονή Βοσάκου. Στο σημείο, πήγαν ο τότε περιφερειακός διοικητής της Πυροσβεστικής αρχιπύραρχος Παναγ. Μιχαλέας και ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρεθύμνου, αντιπύραρχος Φραγκιάς Ζουμπουλάκης. Το επταμελές πεζοπόρο κλιμάκιο των εποχικών δασοπυροσβεστών, ξεκίνησε από το Ηράκλειο (ΕΜΑΚ, ΒΙΠΕ) με όχημα της Πυροσβεστικής , με επικεφαλής ένα μόνιμο πυροσβέστη, για να βοηθήσει στην κατάσβεση και κατευθύνθηκε προς το φαράγγι, όπου δεν ήταν εφικτή η πρόσβαση στα υδροφόρα οχήματα. Λίγο αργότερα, έφυγε και από το τμήμα του Ηρακλείου άλλο ένα όχημα με δύο συμβασιούχους και ένα πυροσβέστη. Η βλάστηση στην περιοχή εκείνη ήταν χαμηλή με θάμνους και ασπαλάθους, ενώ ο άνεμος δεν ήταν δυνατός. Οι τέσσερις από τους οκτώ, βρισκόταν μαζί, στο βάθος του φαραγγιού, όπου έσβηναν μικροεστίες ενώ σε μικρή απόσταση, προς την πλαγιά, βρίσκονταν οι άλλοι τέσσερις συνάδελφοι τους. Ξαφνικά, λες και κάποιος με ένα τεράστιο «σεσουάρ», δυνάμωσε τη φωτιά, που φούντωσε, γιγαντώθηκε και άρχισε να κατευθύνεται προς τα πάνω. Οι δασοπυροσβέστες, που κατάλαβαν ότι κινδύνευαν, άρχισαν να τρέχουν προς τα πάνω, σε έκταση με μεγάλη κλίση, καλώντας απεγνωσμένα από τους ασυρμάτους βοήθεια, όμως οι φλόγες που κάλυπταν όλο το φαράγγι, τους κυνήγησαν , τους έζωσαν και τους έκαψαν. Οι άλλοι τέσσερις, που έτρεχαν και εκείνοι για να σωθούν, είδαν από απόσταση 150 μέτρων, τους συντρόφους τους να χάνονται μέσα σε μια πύρινη λαίλαπα.

(στοιχεία για τη φωτιά: patris.gr)