Τι συμβαίνει στους Δήμους Φαιστού, Αρχανών – Αστερουσίων και Γόρτυνας με το θέμα της λειψυδρίας;
Η προληπτική πολιτική, τα έργα και οι υποσχέσεις… που εκκρεμούν, η υπεράντληση από τις γεωτρήσεις και ο τεράστιος -ανεκμετάλλευτος- υδάτινος πλούτος…
Δήμος Φαιστού: «55 εκατ. κυβικά νερού στη θάλασσα!»
Το νερό που πάει χαμένο κοιτούν κι… απελπίζονται στον Δήμο Φαιστού! «Χρειαζόμαστε την έμπρακτη στήριξη της Πολιτείας. Η λύση μπορεί να δοθεί, όπως έχουμε συμφωνήσει, με την εκτροπή του Φράγματος Αμαρίου, στο Πλατύ. Υπάρχει ολοκληρωμένη μελέτη από το 2015. Έκτοτε δεν έχει γίνει τίποτα. Από εκεί χάνονται 55 εκατομμύρια κυβικά νερού, τα οποία καταλήγουν στην θάλασσα στην Αγία Γαλήνη!», αναφέρει ο πρόεδρος ΤΟΕΒ Γ’ ζώνης Μεσαράς, κ. Γιώργος Βασιλάκης εκτιμώντας πως «αν γίνει εκτροπή, με 15 εκατ. κυβικά, όλος ο κάμπος της Μεσαράς είναι καλυμμένος για 20 χρόνια! Δεν θέλουμε τίποτε άλλο ύστερα. Για να γίνει κάτι τέτοιο, απαιτείται πολιτική βούληση. Υπάρχει όμως;».
Επί του παρόντος, τα δεδομένα στον Δήμο Φαιστού είναι πολύ συγκεκριμένα και οι επιλογές αναμενόμενες: «Ενεργοποιήσαμε όλες τις γεωτρήσεις, ακόμη κι αυτές που είναι σε αδράνεια. Με το Φράγμα της Φανερωμένης δεν είχαμε άλλη επιλογή, απ’ το να το κλείσουμε. Υπάρχουν 3 εκατ. κυβικά νερού μέσα τα οποία εξατμίζονται. Η στάθμη είναι πολύ χαμηλή», ξεκαθαρίζει ο δήμαρχος κ. Γιώργος Αρμουτάκης. «Έχει ελάχιστες δυνατότητες να μας δώσει νερό», παρατηρεί ο κ. Βασιλάκης, που αν και αναγνωρίζει πως «τα υπόγεια νερά μας είναι καλά», αφού «έχουμε καλό υδροφόρο ορίζοντα», διερωτάται: «Με τόση υπεράντληση που θα χρειαστεί να κάνουμε φέτος, του χρόνου θα έχουμε νερό;».
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Φαιστού, «το 80% του νερού στη Μεσαρά απορροφάται στις καλλιέργειες. Γι’ αυτό έχει τεθεί πλαφόν ανά στρέμμα».
Στην Γενική Συνέλευση της ΤΟΕΒ Γ’ Ζώνης Μεσαράς, στις 27 Φεβρουρίου, πάρθηκαν σημαντικές αποφάσεις, για τον περιορισμό της σπατάλης του νερού.
Ως μέγιστη ποσότητα κατανάλωσης ορίσθηκε :
α) Ελιές, 300 κυβικά ανά στρέμμα
β) Εσπεριδοειδή, 450 κυβικά ανά στρέμμα
γ) Αμπέλι, 350 κυβικά ανά στρέμμα
δ) Καλλιέργειες θερμοκηπίου, 600 κυβικά ανά στρέμμα και καλλιέργεια
ε) Κηπευτικά υπαίθρου, 400 κυβικά ανά στρέμμα και καλλιέργεια
ζ) Κτηνοτροφικά, 500 κυβικά ανά στρέμμα
-Σε περίπτωση υπέρβασης των παραπάνω κυβικών η χρέωση θα είναι 0,40 ευρώ ανά κυβικό για τα επιπλέον κυβικά.
-Σε όλα τα αγροτεμάχια εκτός αναδασμού και στα αγροτεμάχια που θα παραλάβουμε από τον Δήμο Φαιστού η άρδευση θα γίνεται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΜΕ ΣΤΑΓΟΝΕΣ (στάγδην). Όποιοι ιδιοκτήτες δεν συμμορφωθούν με τα παραπάνω σε πρώτη φάση θα τους επιβάλλεται πρόστιμο 300 ευρώ και εφόσον δεν συμμορφωθούν θα γίνεται άμεση διακοπή της άρδευσης και αφαίρεση του υδρομέτρου».
Πέρα απ’ το Φράγμα, τις γεωτρήσεις και τα περιοριστικά μέτρα, υπάρχουν στη μέση και οι διαρροές. «Τα δίκτυα είναι 35 ετών. Οι αμιαντοσωλήνες χρειάζονται αντικατάσταση, γιατί σπάνε και χάνονται μεγάλες ποσότητες νερού. Ενδεικτικά, στα 500 μέτρα ζημιάς μπορούν να χαθούν 1.500 κυβικά νερού!», δηλώνει ο κ. Βασιλάκης, ο οποίος παραδέχεται πως «τα πράγματα είναι δύσκολα και σύνθετα».
«Κόκκινες» περιοχές στον Δήμο Φαιστού θεωρούνται τα Σκούρβουλα και η Γαλιά
Δήμος Αρχανών – Αστερουσίων: «Καρότο και μαστίγιο»!
Ελεγχόμενη είναι η κατάσταση στον Δήμο Αρχανών – Αστερουσίων. Παρά ταύτα, ο δήμαρχος Μανώλης Κοκοσάλης αναμένεται να φέρει στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο μια σειρά έκτακτων και προληπτικών μέτρων για την αποφυγή κάθε εφιαλτικού σεναρίου, πριν την έναρξη της αρδευτικής περιόδου (τοποθετείται χρονικά από 15 Απριλίου με 1 Μαΐου).
Τα μέτρα αυτά είναι τα εξής:
-Επιδότηση της άρδευσης με σταγόνα (ώστε οι δημότες να πληρώνουν λιγότερα)
-Όσοι χρωστούν 3-3.500 ευρώ σε αρδευτικούς λογαριασμούς θα τους αφαιρείται το ρολόι
-Έλεγχος της στάθμης των γεωτρήσεων κάθε 15 μέρες
-Προκειμένου να μην εξαντληθούν πλήρως τα φράγματα, θα απαγορεύονται οι αρδευτικές μηχανές
*Τέλος, γίνονται προσπάθειες για την επίλυση του προβλήματος που έχει παρουσιαστεί στη γεώτρηση του Πύργου.
Δήμος Γόρτυνας: Αυστηροί κανονισμοί και δημοπρατήσεις έργων
Την ανάγκη «όλη η Κρήτη να λάβει μέτρα για να μην βρεθούμε σε αδιέξοδο» εξέφρασε ο δήμαρχος Γόρτυνας, κ. Νίκος Σχοιναράκης, ο οποίος εκτιμά πως θα υπάρξει περιορισμός των καλλιεργειών 30% σε σχέση με πέρυσι.
«Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη κάποιες διορθωτικές αλλαγές, όπως η αντικατάσταση του κεντρικού αγωγού του δικτύου Λαρανίου – Αγίας Βαρβάρας.
Πέρσι είχαμε πολλαπλά προβλήματα. Η ζημιά ήταν μεγάλη από τις διαρροές. Φέτος όμως δεν θα τα έχουμε», υπογραμμίζει ο κ. Σχοιναράκης, περιμένοντας από μέρα σε μέρα, «να τελεσιδικήσει η απόφαση για τη γεώτρηση Λαντουρά, που απασχολεί δικαστικά από το 2009. Μέχρι τον Απρίλιο περιμένουμε την απόφαση. Υπάρχει διασφάλιση της χρηματοδότησης, έτοιμη μελέτη και σχεδιασμός, Μένει μόνο η δημοπράτηση του έργου, που θα προσφέρει την καλύτερη ποιότητα νερού στην περιοχή».
Την ίδια στιγμή, κ. Σχοιναράκης αναμένει να δημοπρατηθεί και να τεθεί σε λειτουργία το σύστημα τηλελέγχου – τηλεχειρισμού και ανίχνευσης διαρροών του υπάρχοντος δικτύου υδροδότησης του Δήμο Γόρτυνας, «Θα μας βοηθήσει πάρα πολύ. Θα έχουμε τη δυνατότητα να παρακολουθούμε μέσω υπολογιστή τα δίκτυα, τις διαρροές που θα υπάρχουν και τις βελτιώσεις που θα χρειάζονται για την εξοικονόμηση υδάτων», σχολιάζει.
Αυστηροί κανονισμοί
Στο έκτακτο δημοτικό συμβούλιο που συνήλθε στον Δήμο Γόρτυνας, αποκλειστικά και μόνο για το θέμα της λειψυδρίας, αποφασίστηκε μεταξύ άλλων, να τηρηθούν αυστηρά οι κάτωθι κανονισμοί:
-Περίφραξη των γεωτρήσεων, για να μην υπάρχουν ανεξέλεγκτα φαινόμενα.
-Τοποθέτηση φλοτέρ και χρονοδιακόπτη,
-Τοποθέτηση και μεταφορά υδρομετρητών για όλους τους υδρομετρητές έξω από τις οικείες για να υπάρχει εικόνα.
-Άρδευση μόνο με σταλάκτες και από ιδιωτικές γεωτρήσεις
-Όποιος οφείλει να μην μπορεί να κάνει χρήση νερού
– Καθορισμός προστίμων για αλόγιστη χρήση
-Φυλλάδια ενημέρωσης
-Καθορισμός για τα πόσα κυβικά νερό χρειάζεται κάθε καλλιέργεια για να υπάρχει όριο κατανάλωσης