Η παρατεταμένη ξηρασία εξανέμισε τις ελπίδες των ελαιοπαραγωγών της Κρήτης που βρίσκονται σε δεινή θέση καθώς η φετινή παραγωγή λαδιού είναι κατά πολύ μειωμένη σε σχέση με την περσινή υπερπαραγωγή.
Οι καρποί λόγω της ξηρασίας περιέχουν χαμηλό ποσοστό υγρασίας και δεν έχουν την ίδια ανάπτυξη όπως θα ήταν σε φυσιολογικές για την εποχή συνθήκες καθώς φέτος προηγήθηκε εκτεταμένη περίοδος ανομβρίας.
Οι λίγες βροχές που έπεσαν μέχρι τώρα δεν πρόλαβαν ν’ απορροφηθούν από το έδαφος με αποτέλεσμα η τρέχουσα ελαιοκομική περίοδος να χαρακτηρίζεται από πολύ χαμηλά ποσοστά καρποφορίας της ελιάς.
Αυτό οφείλεται σύμφωνα με τον γεωπόνο – ερευνητή Κώστα Χαρτζουλάκη στο γεγονός ότι πέρυσι λόγω της μεγάλης παραγωγής καθυστέρησε η ελαιοσυγκομιδή και δεν υπήρχε το απαιτούμενο ψύχος, ώστε τα ελαιόδεντρα να παράξουν ταξιανθίες.
Να σημειωθεί σ’ αυτό το σημείο ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος και η επόμενη ελαιοκομική περίοδος να είναι εξίσου κακή στην περίπτωση που το επόμενο δίμηνο δεν πέσουν ικανοποιητικά ύψη βροχής και δεν επικρατήσουν οι επιθυμητές χαμηλές θερμοκρασίες.
Κάτι τέτοιο θα ήτα καταστροφικό και θα είχει δυσμενέστατες επιπτώσεις στην τοπική οικονομία, αλλά και στο περιβάλλον, αφού η Κρήτη το πράσινό της, το οφείλει στους ελαιώνες.
Δυστυχώς – αναφέρει ο κ. Χαρτζουλάκης – η πολιτεία έχει εγκαταλείψει τον πρωτογενή τομέα και δεν φαίνεται πρόθυμη να προχωρήσει στη λήψη των απαιτούμενων μέτρων στήριξης των καλλιεργειών και των παραγωγών.
Οι παραγωγοί – από την πλευρά τους – που ετοιμάζονται για πανελλαδικές κινητοποιήσεις ζητούν στρεμματική στήριξη 200 ευρώ ανά στρέμμα για την ελαιοκαλλιέργεια και να γίνει σωστή δακοκτονία σε όλες τις περιοχές.
Επίσης αποφάσισαν την Πέμπτη (7 Δεκεμβρίου) να υπάρξουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στις έδρες όλων των περιφερειών της χώρας.
Πηγή: ekriti.gr