Στις δικαστικές αίθουσες αναμένεται να μεταφερθεί τις επόμενες μέρες το μείζον θέμα που αφορά το βαρύτατα προβληματικό και σε πολλές περιπτώσεις επικίνδυνο οδικό δίκτυο της πόλης, με αφορμή το σοβαρότατο ατύχημα της ακτιβίστριας ΑμΕΑ Γεωργίας Ξημεράκη, η οποία στράφηκε δικαστικά εναντίον του Δήμου Ηρακλείου.
Όπως είναι γνωστό, η κ. Ξημεράκη στις αρχές του χρόνου έπεσε θύμα μιας λακκούβας που είχε απλωθεί στο μεγαλύτερο μέρος μιας ράμπας καθόδου, την οποία μόλις εντόπισε, έκανε ελιγμό για να την αποφύγει, με αποτέλεσμα να χάσει την ισορροπία της την ίδια ώρα που περνούσε ένα φορτηγάκι από τον δρόμο και κυριολεκτικά από θαύμα αποτράπηκαν τα χειρότερα.
Η κ. Ξημεράκη πλήρωσε ακριβά το ατύχημά της με τριάντα ράμματα και δύο σιδερένιες λάμες που τοποθετήθηκαν στο πόδι της εφ΄όρου ζωής, στα οποία βέβαια προστίθεται και η μεγάλη οδύνη που επισείει ο σοβαρός αυτός τραυματισμός. Η κ. Ξημεράκη αποφάσισε να στραφεί δικαστικά εναντίον του Δήμου καταθέτοντας αγωγή, που θα συζητηθεί στις 16 Οκτωβρίου, θεωρώντας και προσωπική υποχρέωσή της να κορυφώσει την πίεση της προς τη Λότζια προκειμένου να αναλάβει τις ευθύνες της σε ότι αφορά την απαράδεκτη κατάσταση του οδικού δικτύου, της πόλης.
Όπως η ίδια περιγράφει στην «Π», «αποφάσισα να κινηθώ δικαστικά, θεωρώντας ότι το ίδιο θα πρέπει να κάνει κάθε πολίτης που έρχεται αντιμέτωπος με τα προβλήματα του οδικού δικτύου που εξακολουθεί να βρίσκεται σε μια απαράδεκτη κατάσταση παρά τις πολιτικές δεσμεύσεις και τις διαβεβαιώσεις των δημοτικών παραγόντων ότι θα αποκατασταθεί».
Παράλληλα χαρακτηρίζει ως «τσαπατσουλιές» τις αποσπασματικές παρεμβάσεις που γίνονται κατά βάση με προχειρότητα.
Δεν έχει γίνει ούτε το ένα χιλιοστό αυτών που έπρεπε να έχουν πραγματοποιηθεί για να μπορούν οι πολίτες να κινούνται με ασφάλεια στην πόλη.
Η κ. Ξημεράκη, όπως και δεκάδες άλλοι συμπολίτες μας, βιώνουν τον αποκλεισμό, γιατί απλώς από τις τόσες ποσότητες μπετόν και κυβόλιθου που δαπανήθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες στην πόλη, δεν περίσσεψε για να καλυφθεί η θεσμοθετημένη ευθύνη του Δήμου να διασφαλίσει συνθήκες προσβασιμότητας για όλους τους πολίτες.
Μικρά και στενά πεζοδρόμια με κακοτεχνίες στύλοι της ΔΕΗ που ξεφυτρώνουν από το πουθενά, μπλοκάρουν την ομαλή διέλευση των ατόμων με αναπηρία. Την ίδια στιγμή αποδεικνύεται ότι το πρόβλημα της προσβασιμότητας δεν έχει να κάνει μόνο με το γεγονός ότι δεν υπάρχουν όλες οι αναγκαίες ράμπες.
«Το πρόβλημα είναι ότι οι περισσότερες από αυτές δεν είναι σωστά φτιαγμένες. Πρόκειται για ράμπες – σκαλοπάτια. Δηλαδή για ράμπες οι οποίες δεν χαμηλώνουν στο επίπεδο του οδοστρώματος, για να διευκολύνουν τη ρόδα του αμαξίδιου να ανέβει στο πεζοδρόμιο. Είναι ράμπες που διατηρούν μια υψομετρική διαφορά από το έδαφος, σαν μικρό σκαλοπάτι το οποίο εμποδίζει τη ρόδα του αμαξίδιου να ανέβει στο πεζοδρόμιο» σημειώνει η κ. Ξημεράκη.
Όλα τα παραπάνω δείχνουν με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο ότι ο περιφερόμενος πολιτικός μεγαλοϊδεατισμός της «έξυπνης πόλης» των νέων τεχνολογιών αντανακλά τα χαμηλά επίπεδα της συναισθηματικής ευφυΐας στις ανθρώπινες ανάγκες.
Συλλέγονται υπογραφές
Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφορεί ήδη η συλλογή υπογραφών σε κείμενο το οποίο αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής: «Ηράκλειο! Η πόλη που το μεγαλύτερο πρόβλημά της είναι το κυκλοφοριακό – όχι των αυτοκινήτων, αλλά των ανθρώπων. Γιατί άνθρωποι στο Ηράκλειο δεν μπορούν να περάσουν από πουθενά!
Δε μιλάμε μόνο για ΑμΕΑ, ηλικιωμένους ή μανούλες με παιδικά καρότσια! Μιλάμε για ΟΛΟΥΣ: αρτιμελείς, υγιείς και νέους! Στο Ηράκλειο μπορούν να κυκλοφορήσουν ακροβάτες και ίσως όσοι γνωρίζουν παρκούρ!
Πρέπει πραγματικά να έχεις γνώσεις και ικανότητες ακροβάτη για να διασχίσεις ένα πεζοδρόμιο ή μια διάβαση! Αυτοκίνητα εδώ, αυτοκίνητα εκεί, αυτοκίνητα πιο κάτω!
Το βασίλειο των αυτοκινήτων και η κόλαση των ανθρώπων την ίδια στιγμή στην ίδια πόλη. Οι φωνές που ζητάνε την καθημερινή παρουσία και ουσιαστική ενεργοποίηση του γερανού ως μέσο κατά του παράνομου παρκαρίσματος αυτοκίνητων συνεχώς αυξάνουν. Και στις φωνές των Ηρακλειωτών προστίθενται και οι φωνές των επισκεπτών της πόλης.
Με την υπογραφή μας επιβεβαιώνουμε αυτή μας την επιθυμία. Απαιτούμε:
- Απομάκρυνση των οχημάτων από τους χώρους των πεζών.
- Ελεύθερα και προσπελάσιμα πεζοδρόμια για όλους
- Διαβάσεις σε κάθε διασταύρωση με εμφανείς διαγραμμίσεις
- Τήρηση και επιβολή του ΚΟΚ
- Μείωση των ορίων ταχύτητας στους δρόμους με παθητικά και ενεργητικά μέσα».
Πηγή: patris.gr – Λίλιαν Δαφερμάκη