Το θερμόμετρο πέφτει σιγά σιγά και οι χαμηλές θερμοκρασίες καραδοκούν για να μας θυμίσουν ότι έχουμε μπει στον χειμώνα… Παλτό, κασκόλ, σκουφιά και ζακέτες έχουν βγει από τη ναφθαλίνη και περιμένουν να ζεστάνουν τους ιδιοκτήτες τους. Την ίδια ώρα, σε θερμοκήπια και μπαλκόνια, κάποια φυτά περιμένουν το δικό τους …φλις για να ζεσταθούν!
«Επειδή κρυώνουν και τα φυτά και κινδυνεύουν να παγώσουν, τώρα είναι η κατάλληλη εποχή για να τα σώσουμε», εξηγεί, μιλώντας στο στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», ο Μανώλης Σύλλης, ανθοπώλης, μέλος ΔΣ του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, όπως αναφέρει, όσα φυτά δεν μπορούν να μετακινηθούν για να γλιτώσουν από την έκθεση σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες -π.χ. θάμνοι ή μεγάλα βαρέλια- μπορούν να «φορέσουν» το δικό τους …μπουφάν, ένα ειδικό ύφασμα, με το οποίο σκεπάζονται τα φυτά για ν’ αντέξουν.
Ο κ. Σύλλης μας παροτρύνει ν’ αναλάβουμε άμεσα δράση για να σώσουμε τα λουλούδια που έχουν ανάγκη από ειδική φροντίδα για να μην τα δούμε χαλασμένα και μαραμένα στο τέλος του χειμώνα. «Η κατάλληλη προετοιμασία των φυτών είναι αναγκαία, έτσι ώστε να έχουν τα απαραίτητα εφόδια για να αντέξουν τις αντιξοότητες του χειμώνα. Ο χρόνος, λοιπόν, που πρέπει να αφιερώσετε για τη φροντίδα του κήπου ή της βεράντας σας είναι πολύτιμος. Αρχικά, πρέπει να προνοήσετε και να μεταφέρετε τα ευαίσθητα φυτά σας σε μέρη όπου θα είναι προστατευμένα», υπογραμμίζει.
Φυσικά δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να φτάσουμε στο άλλο άκρο, δηλαδή να τα …παραντύσουμε, ενώ απαραίτητο είναι να κάνουμε τρύπες στο ύφασμα για να αναπνέουν κάτω από τα «χειμερινά» τους, να μην τα βάζουμε κοντά σε θερμαντικά μέσα να να μην ξεχνάμε πως τα περισσότερα φυτά θέλουν φως, γι’ αυτό και οι παλιές νοικοκυρές τα έβαζαν στην είσοδο στο εσωτερικό της οικοδομής.
Το μεγάλο στοίχημα είναι το πότισμα και οι ανθοπώλες δίνουν οδηγίες για τον σωστό τρόπο, με τον οποίο αυτό θα πρέπει να γίνεται κατά τη διάρκειά των χειμερινών μηνών. «Χρειάζεται τακτικός έλεγχος της υγρασίας που συγκρατούν οι γλάστρες. Αυτή την εποχή, το πότισμα χρειάζεται μεγάλη προσοχή γιατί η θερμοκρασία έχει μειωθεί αισθητά και οι βροχοπτώσεις θα γίνονται ολοένα και πιο συχνές. Γενικά, τα ποτίσματα χρειάζεται να ελαττωθούν και να γίνονται μόνο εφόσον το χώμα είναι ξερό. Η υπερβολική υγρασία στα φυτά σας είναι καταστροφική για την υγεία τους. Επίσης, τα φυτά χρειάζονται τροφή για να παραμείνουν υγιή. Για παράδειγμα οι τριανταφυλλιές έχουν ανάγκη από τακτική λίπανση αυτήν την περίοδο. Τέλος, ο Νοέμβριος ενδείκνυνται ακόμα για τη φύτευση βολβών όπως ζουμπούλια, τουλίπες, ανεμώνες, φρέζιες κ.ά. Μπορείτε ακόμη να φυτέψετε ποικιλία σπόρων λουλουδιών και λαχανικών καθώς και διάφορα φυλλοβόλα δέντρα», εξηγεί ο κ. Σύλλης.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ – Αναστασία Τελιανίδου