“Όταν μιλάει κάποιος εκπαιδευτικός στο κοινό πρέπει να υπάρχει αυτή η άδεια. Ο έλεγχος γίνεται για να διαπιστωθεί εάν ο διευθυντής ή ο σύλλογος διδασκόντων έδωσαν την απαιτούμενη άδεια. Αυτή είναι η διαδικασία που πρέπει να ακολουθείται”.
Τη δήλωση αυτή έκανε σήμερα στη Βουλή η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή, κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του Βουλευτή του ΚΚΕ Γ. Δελή σχετικά με τη δίωξη της δασκάλας του …. Δημοτικού Σχολείου Αχαρνών.
Ο διάλογος από τα πρακτικά της Βουλής
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος): Ευχαριστούμε.
Συνεχίζουμε με την τρίτη με αριθμό 502/10-2-2025 επίκαιρη ερώτηση δεύτερου κύκλου του Βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. «ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ» κ. Ιωάννη Δελή προς τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού με θέμα: «Να σταματήσει τώρα η πειθαρχική δίωξη της δασκάλας του …. Δημοτικού Σχολείου Αχαρνών, ……………………………….».
Θα παρακαλούσα να μην αναφερθεί το όνομα.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΕΛΗΣ: Σύμφωνοι.
/…./
Ζ. Μακρή: Σε ό,τι αφορά τη δέσμευσή μου να απαντήσω, όπως έχω υποχρέωση για την εκπαιδευτικό, θέλω να σας πω ότι οι εκπαιδευτικοί πράγματι μπορούν να μιλούν αλλά πρέπει να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του διευθυντή του σχολείου και του συλλόγου διδασκόντων.
Γ. Δελής: Σοβαρά;
Ζ. Μακρή: Ναι. Αυτός είναι ο νόμος. Σας ενοχλεί. Θα σας ενοχλούσε όμως αν οι δηλώσεις κάποιου εκπαιδευτικού ή κάποιας εκπαιδευτικού ήταν διαφορετικές από αυτά που πιστεύετε και θέλετε εσείς.
Γ. Δελής: Πρέπει να ρωτάνε εσάς πρώτα, δηλαδή, πριν μιλήσουν; Τι ακούμε!
Ζ. Μακρή: Και θα ερχόσασταν εδώ με ερώτηση για να ψέξετε το Υπουργείο -και ορθά- γιατί αφήσαμε εκπαιδευτικό, άνδρα ή γυναίκα, να κάνει δηλώσεις οι οποίες ήταν αντίθετες με αυτά που εσείς θέλετε. Λοιπόν, ο έλεγχος γίνεται για να διαπιστωθεί εάν ο διευθυντής ή ο σύλλογος διδασκόντων έδωσαν την απαιτούμενη άδεια. Όταν μιλάει κάποιος εκπαιδευτικός στο κοινό πρέπει να υπάρχει αυτή η άδεια. Αυτή είναι η διαδικασία που πρέπει να ακολουθείται.
Γ. Δελής: Σοβαρά τώρα; Είναι δυνατόν να λέτε αυτά τα πράγματα;
Ζ. Μακρή: Αυτό ισχύει. Είναι γνωστό στους εκπαιδευτικούς, μην επιμένετε…
Γ. Δελής: Δεν μπορεί ένας δάσκαλος να βγει και να μιλήσει;
Ζ. Μακρή: Να σας πω κάτι; Καταγράφεται η διαφωνία σας, καταγράφεται πάντοτε η διαφωνία σας σε οτιδήποτε γίνεται σύμφωνα με το νόμο, με τις διατάξεις…
Γ. Δελής: Ακούτε τι λέτε;
Ζ. Μακρή: Μην με διακόπτετε τώρα. Είπατε ό,τι είχατε να πείτε, ας πω κι εγώ. Την καταγράφουμε τη διαφωνία σας, την γνωρίζουμε, αυτό δεν αλλάζει τη διάθεση του Υπουργείου μας να εφαρμόζει το νόμο.
Οι εκπαιδευτικοί μας, λοιπόν, οφείλουν και σε αυτό να συμμορφώνονται. Εάν διαπιστωθεί ότι δε συμμορφώνονται, θα υπάρχουν άλλες αποφάσεις. Εάν διαπιστωθεί. Δεν επεμβαίνουμε, δεν ανακαλούμε τα έγγραφα, δεν είναι δική μας δουλειά ο πειθαρχικός έλεγχος. Είναι, όμως, δουλειά των εκπαιδευτικών να εφαρμόζουν τον νόμο.
Πηγή: edweek.gr