Ακόμα και εν μέσω εορτών, αμείωτο παραμένει το ενδιαφέρον των εμπόρων, που διαβλέπουν μείωση διαθεσιμότητας στα καλά ελαιόλαδα.
Χρονιά δίχως προηγούμενο η εφετινή για την ελαιοκαλλιέργεια και το ελαιόλαδο, με τη συγκομιδή του καρπού να τραβά σε… μάκρος και τον αντίξοο καιρό, που τέτοια εποχή θα έπρεπε να έχει κρυώσει, να δημιουργεί θέματα στις οξύτητες.
Χρονιά – ορόσημο χαρακτηρίζει την εφετινή για την ελαιοκαλλιέργεια εκ μέρους της ομάδας παραγωγών Νηλέας Μεσσηνίας, ο έμπειρος παραγωγός κ. Γιώργος Κόκκινος. Και εξηγεί: «η χρονιά φέτος είναι κρίσιμη, από την άποψη ότι θα αποτελέσει αφορμή για… γενικότερο ξεκαθάρισμα, ως αποτέλεσμα της αλματώδους αύξησης στο κόστος παραγωγής, της έλλειψης εργατικών χεριών, αλλά και της κλιματικής αλλαγής, που με το ρυθμό που εξελίσσεται απαιτεί περισσότερες επεμβάσεις φυτοπροστασίας. Πάρτε παράδειγμα φέτος. Η συγκομιδή έχει καθυστερήσει λόγω του καιρού και μετέπειτα της έλλειψης εργατικών χεριών. Ο καιρός όμως δεν έχει κρυώσει, αντίθετα υπάρχει δραματική υγρασία, που ευνοεί την εμφάνιση γλοιοσπορίου, αλλά και δάκου, που επίσης έχει προκαλέσει σοβαρή ζημιά. Όλο αυτό έχει επίπτωση στην ποιότητα καθώς τις τελευταίες ημέρες οι οξύτητες ανεβαίνουν και κυμαίνονται από 0,8 έως 1. Εκτιμώ πως πλέον τα καλά ελαιόλάδα ελαχιστοποιούνται, γεγονός που θα φέρει αυξήσεις τιμών. Στο πλαίσιο του Συνεταιρισμού κάνουμε προσπάθεια για νέους αποθηκευτικούς χώρους, ώστε να πουλάμε ελαιόλαδο αργότερα, προς τον Απρίλιο. Θεωρώ κομβική τη φετινή χρονιά, ιδίως για μικρούς παραγωγούς, αλλά κυρίως ετερο-επαγγελματίες, οι οποίοι με το τρέχον κόστος σε λίγο, θα αδυνατούν να παράξουν, με αποτέλεσμα οι καλλιέργειες να πάνε σε χέρια λιγότερων. Ο συνεργατισμός και η συνεργασία των παραγωγών, ακόμα και άτυπα, σε επίπεδο φίλων κ.λπ., θεωρώ πως επιβάλλεται, ούτως ώστε να υπάρξουν οικονομίες κλίμακος. Τέλος, όσον αφορά στην συγκομιδή, ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί ενώ το έξτρα παρθένο έπιανε μέχρι λίγες ημέρες έως και 4,60 ευρώ ανά κιλό».
Ο κ. Χρήστος Πρασιανάκης, διευθυντής του Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Σελίνου τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι η συγκομιδή της ελιάς στην περιοχή δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, δεδομένου ότι γίνεται με δίχτυα και μετά από φυσική πτώση του ελαιοκάρπου. Η τιμή που πληρώνει ο Συνεταιρισμός στον παραγωγό για το έξτρα παρθένο είναι σήμερα στα 4,70 ευρώ το κιλό, ενώ ο Συνεταιρισμός έβγαλε σε δημοπρασία βιομηχανικό ελαιόλαδο και δέχτηκε προσφορά για 3,60 ευρώ το κιλό.
Γενικότερα στην Κρήτη οι τιμές του ελαιολάδου παίζουν μεταξύ 4,70 και 5,08 ευρώ το κιλό, με την συγκομιδή να μην έχει ολοκληρωθεί ακόμα, λόγω οψίμισης της παραγωγής, αλλά και έλλειψης εργατικών χεριών. Ο κ. Νίκος Αφορδακός, πρόεδρος στον Αγροτικό Ελαιουργικό Συνεταιρισμό Κριτσάς δήλωσε στον ΑγροΤύπο πως το μάζεμα της ελιάς στην περιοχή του έχει προχωρήσει στο 50 με 60%, οι δε τιμές εμφανίζουν μια διακύμανση. Ο Συνεταιρισμός Κριτσάς αγοράζει πλέον ελαιόλαδο από τους παραγωγούς προς 5,08 ευρώ το κιλό, μετά από μια νέα πώληση 54 τόνων ελαιολάδου, που έκανε σε Ιταλική εταιρεία στις 22 του μήνα. Σημειώνεται πως η τιμή για το ελαιόλαδο που είχε φτάσει να δίνει ο Συνεταιρισμός Κριτσάς ήταν έως και 5,23 ευρώ το κιλό, ενώ προβλήματα ποιότητας, σύμφωνα με τον κ. Αφορδακό γενικά δεν υπάρχουν πέρα από ελάχιστη παρουσία δάκου.
Εν τω μεταξύ στις 15 Δεκεμβρίου το ΔΣ του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πετρίνας ενημέρωσε τους ελαιοπαραγωγούς πως για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ποικιλίας Κορωνέικης, οξύτητας 0,4% πληρώνει 5,12 ευρώ το κιλό, ενώ για έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, από ελιές Καλαμών, οξύτητας 0,4% εσοδείας 2022-2023 προσφέρει 4,80 ευρώ ανά κιλό. Στη Λακωνία, μένοντας, το ελαιοτριβείο Ρενιέρη με στο Φοινίκι ανακοίνωσε την Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου τιμή για το έξτρα παρθένο στα 5,20 ευρώ καθαρά στον παραγωγό, στο ΠΟΠ 5,30 ευρώ το κιλό, στο βιολογικό 5,40 και στο ελαιόλαδο από Καλαμών στα 4,50 ευρώ ανά κιλό.
Οι τιμές σε Ισπανία, Ιταλία και Τυνησία
Στην Ισπανία, σύμφωνα με στοιχεία του ΣΕΔΗΚ, οι μέγιστες τιμές του έξτρα παρθένου αυξήθηκαν ελαφρά από τα 5,85 στα 5,90 ευρώ το κιλό, ενώ οι μέσες διατηρήθηκαν στα 5,43 και οι ελάχιστες στα 5,13. Στην Ιταλία οι μέγιστες τιμές του έξτρα παρθένου διατηρούνται στα 7,50 ευρώ το κιλό (περιοχή Ragusa), ενώ η μέση τιμή στη χώρα έπεσε ελαφρά από 6,03 στα 5,92 ευρώ ανά κιλό. Στην Τυνησία, τέλος, οι τιμές στο έξτρα παρθένο αυξήθηκαν από 4,83 σε 5,13 ευρώ ανά κιλό και του λαμπάντε από 4,55 ευρώ το κιλό στα 4,65.
Πηγή: agrotypos.gr