Παρασκευή, 9 Μαΐου, 2025
e-mesara
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
No Result
View All Result
e-mesara
No Result
View All Result
Home ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Υγιεινό κέικ χωρίς ζάχαρη, αυγά και βούτυρο

21/06/2024
in ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
0
Υγιεινό κέικ χωρίς ζάχαρη, αυγά και βούτυρο
0
SHARES
Share on Facebook

Υλικά Συνταγής

  • 2 φλ. αλεύρι χ.γλ. που φουσκώνει μόνο του
  • 1 κ.γλ baking χ.γλ.
  • 1/2 φλ. κρυσταλλική στέβια
  • 1 κ.γλ. υγρή βανίλια
  • 1/2 φλ. λάδι καρύδας (ή σπορέλαιο)
  • 1 ½ φλ. γάλα αμυγδάλου ή καρύδας (χωρίς ζάχαρη)

Για την αντικατάσταση αυγού

  • 1 κ.σ αλεσμένο λιναρόσπορο
  • 3 κ.σ νερό

Για το μείγμα σοκολάτας

  • 3 κ.σ κακάο άγλυκο (βιολογικό και χωρίς λιπαρά)
  • 2 κ.σ κοφτές στέβια κρυσταλλική
  • 1/4 φλ. γάλα αμυγδάλου ή καρύδας

 

Εκτέλεση

Για το υγιεινό κέικ χωρίς ζάχαρη, αυγά και βούτυρο, βάζουμε πρώτα σε μπολ τον αλεσμένο λιναρόσπορο και το νερό, ανακατεύουμε κι αφήνουμε να σταθεί για 15′ μέχρι να γίνει η υφή του σαν το ασπράδι του αυγού. Δείτε με ποια άλλα υλικά μπορείτε να αντικαταστήσετε τα αυγά στις συνταγές σας.

Σε μικρο μπολ, βάζουμε το κακάο, τη στέβια και το γάλα, για το μείγμα σοκολάτας. Ανακατεύουμε κι αφήνουμε στην άκρη.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150 βαθμούς C στον αέρα. Θα ψήσουμε στη μεσαία σχάρα. (Η χαμηλή θερμοκρασία είναι απαραίτητη γι’αυτό το κέικ).

Λαδώνουμε κι αλευρώνουμε μικρή μακρόστενη φόρμα του κέικ 22×10 εκ. Το κέικ πρέπει να καλύπτει τη φόρμα κατά τα 3/4 του ύψους της για να πάρει σωστό όγκο και να γίνει φουσκωτό κι αφράτο.

Σε ένα μπολ, κοσκινίζουμε το αλεύρι και το μπέικιν. Προσθέτουμε την κρυσταλλική στέβια. Ανακατεύουμε με κουτάλι. Προσθέτουμε τη βανίλια ή εσάνς αμυγδάλου, το λάδι καρύδας (ή σπορέλαιο), το γάλα καρύδας (ή αμυγδάλου) και το μουλιασμένο λιναρόσπορο. Με κουτάλι ανακατεύουμε λίγο τα υλικά να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Χωρίζουμε το μείγμα του κέικ σε δυο μπολ. Το ένα μένει όπως είναι λευκό, με γεύση βανίλιας. Στο άλλο μπολ ρίχνουμε το λιωμένο κακάο κι ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί.

Στην έτοιμη φόρμα ρίχνουμε εναλλάξ κουταλιές από το μείγμα με γεύση βανίλια και το μείγμα με γεύση κακάο.

Με ένα μαχαίρι κάνουμε σχέδια ενώνοντας τα δυο μείγματα απαλά.

Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα και 20′ λεπτά. Μέχρι να φουσκώσει, να ροδίσει και να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα της φόρμας. Πάντα ελέγχουμε με λάμα μαχαιριού αν ψήθηκε το κέικ. Αλλιώς αν δεν έχει ψηθεί σωστά, θα κάνει βαθούλωμα στη μέση και η υφή του θα είναι μαστιχωτή αφού δεν θα έχει ψηθεί όπως πρέπει.

Αν το βάλετε σε μεγαλύτερη φόρμα, θέλει λιγότερη ώρα ψήσιμο γιατί έχει μεγαλύτερη επιφάνεια το κέικ.

Αφήνουμε για 10′ να σταθεί στον πάγκο. Ξεφορμάρουμε κι αφήνουμε να κρυώσει τελείως.

Πηγή: argiro.gr

Previous Post

Τηγανίτες της γιαγιάς

Next Post

Κέικ με ταχίνι και μέλι

Next Post
Κέικ με ταχίνι και μέλι

Κέικ με ταχίνι και μέλι

  • Αρχείο
  • Επικοινωνία

© All rights reserved 2014 - 2025 | Incited by Aimark Digital Strategy - Development by Intelweb. || ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ || ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ

© All rights reserved 2014 - 2025 | Incited by Aimark Digital Strategy - Development by Intelweb. || ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ || ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ