H υγιεινή Κρητική διατροφή είναι ένας από τους βασικούς λόγους της μακροζωίας των Κρητικών. Βασισμένη στο Μινωικό Πολιτισμό, που άκμασε στην Κρήτη χιλιάδες χρόνια πριν, η Κρητική διατροφή γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο.
Η Κρητική διατροφή είναι η βάση της περίφημης Μεσογειακής διατροφής. Προσθέστε σε αυτό και τα φρέσκα τοπικά προϊόντα της Κρήτης (λαχανικά, φρούτα, γαλακτοκομικά, ψάρια και κρέας) και μπορείτε εύκολα να καταλάβετε γιατί το κρητικό φαγητό είναι τόσο καλό για την υγεία σας.
Υγιεινή Κρητική Διατροφή: Το ελαιόλαδο
Οι περισσότεροι άνθρωποι ξέρουν την Κρήτη για τις υπέροχες παραλίες της. Αλλά στην ενδοχώρα του νησιού υπάρχει ένας άλλος τόπος: ορεινός, με μικρά παραδοσιακά χωριά, και με μερικούς από τους καλύτερους ελαιώνες της Ευρώπης.
Το κρητικό ελαιόλαδο είναι παγκοσμίως γνωστό για την ιδιαίτερη γεύση και την ποιότητά του. Αυτή η διαφορά στη γεύση έχει να κάνει με τις ελαιόδεντρα, το χαρακτηριστικό κλίμα του νησιού, και τον υγιεινό, παραδοσιακό τρόπο που το ελαιόλαδο εξάγεται από τις ελιές. Στην Κρήτη, η παραγωγή του ελαιόλαδου είναι μια τέχνη από μόνη της.
Το κρητικό ελαιόλαδο, ιδιαίτερα το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, είναι ένα από τα πιο υγιεινά τρόφιμα που μπορείτε να φάτε. Πλήρες σε θρεπτικά συστατικά και “καλά” λιπαρά, είναι ιδανικό τόσο για τη σαλάτα, όσο και για το μαγείρεμα. Η ποιότητα του κρητικού ελαιόλαδου είναι ένα από τα μυστικά της Κρητικής κουζίνας – και του υγιεινού τρόπου ζωής.
Υγιεινή Κρητική Διατροφή: Τα Κρητικά παξιμάδια
Τα Κρητικά παξιμάδια βασίζονται σε μια παράδοση αιώνων στην Κρητική διατροφή. Παρασκευάζονται ως εξής: Πρώτα γίνεται το ψωμί, είτε από κριθάρι, είτε από αλεύρι ολικής άλεσης, στη συνέχεια κόβεται σε κομμάτια συγκεκριμένου σχήματος, και τέλος, ψήνονται για δεύτερη φορά σε παραδοσιακό φούρνο.
Τα κρητικά παξιμάδια στο παρελθόν χρησιμοποιούνταν από τους βοσκούς, οι οποίοι ήθελαν να διατηρήσουν το ψωμί τους για αρκετές μέρες. Από γενιά σε γενιά, λόγω της υψηλής θρεπτικής τους αξίας, έγιναν βασικό στοιχείο της Κρητικής διατροφής.
Υγιεινή Κρητική Διατροφή: Θαλασσινά και κατσικίσιο κρέας
Ένα από τα μυστικά της Κρητικής διατροφής είναι η χαμηλή κατανάλωση κόκκινου κρέατος. Πράγματι, ένας από τους πιο υγιεινούς τρόπους για να πάρετε πρωτεΐνες είναι το να τρώτε ψάρι αντί για κρέας.
Οι κρητικές θάλασσες είναι – και πάντοτε ήταν – γεμάτες από ψάρια και θαλασσινά εξαιρετικής ποιότητας και διατροφικής αξίας. Οι Κρητικοί ήταν σε όλη την ιστορία τους πολύ κοντά στη θάλασσα, και ένα μεγάλο μέρος των κατοίκων ήταν είτε ψαράδες ή έμποροι μέσω θαλάσσης, έτσι, τόσο τα ψάρια, όσο και τα θαλασσινά, ήταν συνήθως κεντρικό κομμάτι της Κρητικής κουζίνας.
Επιπλέον, η γη και το κλίμα της Κρήτης είναι ιδανικά για να ανατραφούν κοπάδια από κατσίκες. Το κατσικίσιο κρέας, σε αντίθεση με το χοιρινό, για παράδειγμα, έχει πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, και επιπλέον είναι γεμάτο θρεπτικά συστατικά.
Υπάρχουν και άλλα υγιεινά κρητικά φαγητά: Η γραβιέρα Κρήτης, τα Κρητικά χόρτα και βότανα, το εξαιρετικό τοπικό μέλι, το γνωστό Κρητικό κρασί… και η λίστα συνεχίζεται και συνεχίζεται.
Όταν επισκέπτεστε την Κρήτη, πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε το τοπικό φαγητό και την τοπική κουζίνα, τα οποία θεωρούνται από τα καλύτερα στον κόσμο. Πέρα από την υπέροχη γεύση της, η Κρητική διατροφή είναι εξαιρετικά υγιεινή.
Πηγή: arishotel.gr