ΥΛΙΚΑ
4 κούπες αλεύρι σκληρό
¼ κούπας ρακί
3 κ.σ. ελαιόλαδο
3 κ.σ. χυμό λεμονιού
1 κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. ζάχαρη
νερό χλιαρό (λίγο λιγότερο από μια κούπα)
ΣΙΡΟΠΙ
3 κούπες ζάχαρη
3 κούπες νερό
1 κούπα μέλι
2 κ.σ. χυμό λεμονιού
1 ξύλο κανέλας
ΓΑΡΝΙΡΙΣΜΑ
καρύδια τριμμένα
σουσάμι καβουρδισμένο
κανέλα τριμμένη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζετε σε ένα μπoλ τα αλεύρι και προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά και λίγο-λίγο το νερό έως ότου έχετε μια ζύμη σφιχτή.
Την αφήνετε για μια ώρα να ξεκουραστεί.
Ανοίγετε πολύ λεπτό φύλλο με τον πλάστη ή με τη μηχανή του φύλλου. Κόβετε το φύλλο σε λωρίδες πλάτους ½ εκ. και μήκους 50εκ. ή φέτα λίγο μεγαλύτερη.
Διπλώνετε την πρώτη λωρίδα στην άκρη ενός μεγάλου πιρουνιού η πιρούνας και τυλίγετε χαλαρά γύρω από το πιρούνι όλη την κορδέλα της ζύμης, προσπαθώντας να φτιάξετε ένα τριαντάφυλλο χωρίς να σπάσει ή να ξετυλιχτεί αλλά να παραμείνει στρογγυλό.
Σπρώχνετε με δεύτερη πιρούνα η πιρούνι το ξεροτήγανο στο τηγάνι να τηγανιστεί.
Τα τηγανίζετε κα από τις δυο πλευρές μέχρι να ροδίσουν και τα βάζετε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Συνεχίζετε με τον ίδιο τρόπο μέχρι να τηγανιστούν όλα.
Όταν κρυώνουν ετοιμάζετε το σιρόπι βράζοντας όλα τα υλικά για 10΄. Βουτάτε τα ξεροτήγανα ένα-ένα στο σιρόπι.
Τα βάζετε σε μια πιατέλα και τα πασπαλίζετε με καρύδια, σουσάμι και κανέλα.
Πηγή: gastrotourismos.gr/