Ξεροτήγανα

2 λεπτά ανάγνωσης

Υλικά για τη ζύμη

– 1 κιλό αλεύρι σκληρό
– 1 κρασοπότηρο ρακή
– 1 κουταλιά λάδι
– 1 κουταλιά αλάτι
– νερό όσο πάρει (περίπου 2 φλ.)
Υλικά για το σιρόπι

– 1 κιλό ζάχαρη
– 1/2 κιλό νερό
– 5-6 κουτ. σούπας κανέλλα
– 1/2 κρασοπότηρο μέλι
– λεμόνι

– καρύδια, κανέλα και σουσάμι για το πασπάλισμα

Προετοιμασία

Βάζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη, ανοίγουμε μια λακούβα στο κέντρο και ρίχνουμε μέσα τη ρακή, το λάδι, το αλάτι και το νερό.

Τραβάμε λίγο-λίγο το αλεύρι από τα πλάγια και ζυμώνουμε μια σφιχτή ζύμη.

Την αφήνουμε λίγο να ξεκουραστεί.

Ανοίγουμε λεπτό φύλλο σε λωρίδα μήκους 1 μέτρου περίπου και κόβομε 4 μικρότερες λωρίδες. Βάζουμε λάδι σ’ ένα τσουκάλι.

Όταν κάψει το λάδι, τυλίγουμε τη λωρίδα μια-μια χωριστά στα δάκτυλά μας ξεκινώντας από τα δύο δάκτυλα, μετά στα τρία και κατόπιν στα τέσσερα μέχρι να τελειώσει η λωρίδα.

Κολλάμε την άκρη της και τη ρίχνομε στο καυτό λάδι. Με δύο πιρούνια γυρίζουμε τους κολλημένους αυτούς κρίκους, προσπαθώντας να μην χάσουν το στρογγυλό τους σχήμα.

Όταν ροδίσει το ξεροτήγανο το βγάζουμε και το βάζουμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί, ενώ συνεχίζουμε με άλλο.

Ψήνουμε τα υπόλοιπα ξεροτήγανα και μετά ετοιμάζουμε το σιρόπι:

Βράζουμε 15 λεπτά τη ζάχαρη με το νερό και την κανέλλα και στο τέλος προσθέτουμε το μέλι και το λεμόνι.

Βουτάμε ένα-ένα ξεροτήγανο στο καυτό σιρόπι να πάρει μια μικρή βράση και μετά το ανασύρουμε, το τοποθετούμε σε πιατέλα και το πασπαλίζουμε με κανέλλα και κοπανισμένα καρύδια ή σησάμι ή και με τα δύο.

Πηγή: kritikidiatrofi.gr

 

 

Μοιραστείτε το άρθρο

Ξεροτήγανα

2 λεπτά ανάγνωσης

Υλικά για τη ζύμη

– 1 κιλό αλεύρι σκληρό
– 1 κρασοπότηρο ρακή
– 1 κουταλιά λάδι
– 1 κουταλιά αλάτι
– νερό όσο πάρει (περίπου 2 φλ.)
Υλικά για το σιρόπι

– 1 κιλό ζάχαρη
– 1/2 κιλό νερό
– 5-6 κουτ. σούπας κανέλλα
– 1/2 κρασοπότηρο μέλι
– λεμόνι

– καρύδια, κανέλα και σουσάμι για το πασπάλισμα

Προετοιμασία

Βάζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη, ανοίγουμε μια λακούβα στο κέντρο και ρίχνουμε μέσα τη ρακή, το λάδι, το αλάτι και το νερό.

Τραβάμε λίγο-λίγο το αλεύρι από τα πλάγια και ζυμώνουμε μια σφιχτή ζύμη.

Την αφήνουμε λίγο να ξεκουραστεί.

Ανοίγουμε λεπτό φύλλο σε λωρίδα μήκους 1 μέτρου περίπου και κόβομε 4 μικρότερες λωρίδες. Βάζουμε λάδι σ’ ένα τσουκάλι.

Όταν κάψει το λάδι, τυλίγουμε τη λωρίδα μια-μια χωριστά στα δάκτυλά μας ξεκινώντας από τα δύο δάκτυλα, μετά στα τρία και κατόπιν στα τέσσερα μέχρι να τελειώσει η λωρίδα.

Κολλάμε την άκρη της και τη ρίχνομε στο καυτό λάδι. Με δύο πιρούνια γυρίζουμε τους κολλημένους αυτούς κρίκους, προσπαθώντας να μην χάσουν το στρογγυλό τους σχήμα.

Όταν ροδίσει το ξεροτήγανο το βγάζουμε και το βάζουμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί, ενώ συνεχίζουμε με άλλο.

Ψήνουμε τα υπόλοιπα ξεροτήγανα και μετά ετοιμάζουμε το σιρόπι:

Βράζουμε 15 λεπτά τη ζάχαρη με το νερό και την κανέλλα και στο τέλος προσθέτουμε το μέλι και το λεμόνι.

Βουτάμε ένα-ένα ξεροτήγανο στο καυτό σιρόπι να πάρει μια μικρή βράση και μετά το ανασύρουμε, το τοποθετούμε σε πιατέλα και το πασπαλίζουμε με κανέλλα και κοπανισμένα καρύδια ή σησάμι ή και με τα δύο.

Πηγή: kritikidiatrofi.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Ξεροτήγανα

2 λεπτά ανάγνωσης

Υλικά για τη ζύμη

– 1 κιλό αλεύρι σκληρό
– 1 κρασοπότηρο ρακή
– 1 κουταλιά λάδι
– 1 κουταλιά αλάτι
– νερό όσο πάρει (περίπου 2 φλ.)
Υλικά για το σιρόπι

– 1 κιλό ζάχαρη
– 1/2 κιλό νερό
– 5-6 κουτ. σούπας κανέλλα
– 1/2 κρασοπότηρο μέλι
– λεμόνι

– καρύδια, κανέλα και σουσάμι για το πασπάλισμα

Προετοιμασία

Βάζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη, ανοίγουμε μια λακούβα στο κέντρο και ρίχνουμε μέσα τη ρακή, το λάδι, το αλάτι και το νερό.

Τραβάμε λίγο-λίγο το αλεύρι από τα πλάγια και ζυμώνουμε μια σφιχτή ζύμη.

Την αφήνουμε λίγο να ξεκουραστεί.

Ανοίγουμε λεπτό φύλλο σε λωρίδα μήκους 1 μέτρου περίπου και κόβομε 4 μικρότερες λωρίδες. Βάζουμε λάδι σ’ ένα τσουκάλι.

Όταν κάψει το λάδι, τυλίγουμε τη λωρίδα μια-μια χωριστά στα δάκτυλά μας ξεκινώντας από τα δύο δάκτυλα, μετά στα τρία και κατόπιν στα τέσσερα μέχρι να τελειώσει η λωρίδα.

Κολλάμε την άκρη της και τη ρίχνομε στο καυτό λάδι. Με δύο πιρούνια γυρίζουμε τους κολλημένους αυτούς κρίκους, προσπαθώντας να μην χάσουν το στρογγυλό τους σχήμα.

Όταν ροδίσει το ξεροτήγανο το βγάζουμε και το βάζουμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί, ενώ συνεχίζουμε με άλλο.

Ψήνουμε τα υπόλοιπα ξεροτήγανα και μετά ετοιμάζουμε το σιρόπι:

Βράζουμε 15 λεπτά τη ζάχαρη με το νερό και την κανέλλα και στο τέλος προσθέτουμε το μέλι και το λεμόνι.

Βουτάμε ένα-ένα ξεροτήγανο στο καυτό σιρόπι να πάρει μια μικρή βράση και μετά το ανασύρουμε, το τοποθετούμε σε πιατέλα και το πασπαλίζουμε με κανέλλα και κοπανισμένα καρύδια ή σησάμι ή και με τα δύο.

Πηγή: kritikidiatrofi.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Ξεροτήγανα

2 λεπτά ανάγνωσης

Υλικά για τη ζύμη

– 1 κιλό αλεύρι σκληρό
– 1 κρασοπότηρο ρακή
– 1 κουταλιά λάδι
– 1 κουταλιά αλάτι
– νερό όσο πάρει (περίπου 2 φλ.)
Υλικά για το σιρόπι

– 1 κιλό ζάχαρη
– 1/2 κιλό νερό
– 5-6 κουτ. σούπας κανέλλα
– 1/2 κρασοπότηρο μέλι
– λεμόνι

– καρύδια, κανέλα και σουσάμι για το πασπάλισμα

Προετοιμασία

Βάζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη, ανοίγουμε μια λακούβα στο κέντρο και ρίχνουμε μέσα τη ρακή, το λάδι, το αλάτι και το νερό.

Τραβάμε λίγο-λίγο το αλεύρι από τα πλάγια και ζυμώνουμε μια σφιχτή ζύμη.

Την αφήνουμε λίγο να ξεκουραστεί.

Ανοίγουμε λεπτό φύλλο σε λωρίδα μήκους 1 μέτρου περίπου και κόβομε 4 μικρότερες λωρίδες. Βάζουμε λάδι σ’ ένα τσουκάλι.

Όταν κάψει το λάδι, τυλίγουμε τη λωρίδα μια-μια χωριστά στα δάκτυλά μας ξεκινώντας από τα δύο δάκτυλα, μετά στα τρία και κατόπιν στα τέσσερα μέχρι να τελειώσει η λωρίδα.

Κολλάμε την άκρη της και τη ρίχνομε στο καυτό λάδι. Με δύο πιρούνια γυρίζουμε τους κολλημένους αυτούς κρίκους, προσπαθώντας να μην χάσουν το στρογγυλό τους σχήμα.

Όταν ροδίσει το ξεροτήγανο το βγάζουμε και το βάζουμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί, ενώ συνεχίζουμε με άλλο.

Ψήνουμε τα υπόλοιπα ξεροτήγανα και μετά ετοιμάζουμε το σιρόπι:

Βράζουμε 15 λεπτά τη ζάχαρη με το νερό και την κανέλλα και στο τέλος προσθέτουμε το μέλι και το λεμόνι.

Βουτάμε ένα-ένα ξεροτήγανο στο καυτό σιρόπι να πάρει μια μικρή βράση και μετά το ανασύρουμε, το τοποθετούμε σε πιατέλα και το πασπαλίζουμε με κανέλλα και κοπανισμένα καρύδια ή σησάμι ή και με τα δύο.

Πηγή: kritikidiatrofi.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Ξεροτήγανα

2 λεπτά ανάγνωσης

Υλικά για τη ζύμη

– 1 κιλό αλεύρι σκληρό
– 1 κρασοπότηρο ρακή
– 1 κουταλιά λάδι
– 1 κουταλιά αλάτι
– νερό όσο πάρει (περίπου 2 φλ.)
Υλικά για το σιρόπι

– 1 κιλό ζάχαρη
– 1/2 κιλό νερό
– 5-6 κουτ. σούπας κανέλλα
– 1/2 κρασοπότηρο μέλι
– λεμόνι

– καρύδια, κανέλα και σουσάμι για το πασπάλισμα

Προετοιμασία

Βάζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη, ανοίγουμε μια λακούβα στο κέντρο και ρίχνουμε μέσα τη ρακή, το λάδι, το αλάτι και το νερό.

Τραβάμε λίγο-λίγο το αλεύρι από τα πλάγια και ζυμώνουμε μια σφιχτή ζύμη.

Την αφήνουμε λίγο να ξεκουραστεί.

Ανοίγουμε λεπτό φύλλο σε λωρίδα μήκους 1 μέτρου περίπου και κόβομε 4 μικρότερες λωρίδες. Βάζουμε λάδι σ’ ένα τσουκάλι.

Όταν κάψει το λάδι, τυλίγουμε τη λωρίδα μια-μια χωριστά στα δάκτυλά μας ξεκινώντας από τα δύο δάκτυλα, μετά στα τρία και κατόπιν στα τέσσερα μέχρι να τελειώσει η λωρίδα.

Κολλάμε την άκρη της και τη ρίχνομε στο καυτό λάδι. Με δύο πιρούνια γυρίζουμε τους κολλημένους αυτούς κρίκους, προσπαθώντας να μην χάσουν το στρογγυλό τους σχήμα.

Όταν ροδίσει το ξεροτήγανο το βγάζουμε και το βάζουμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί, ενώ συνεχίζουμε με άλλο.

Ψήνουμε τα υπόλοιπα ξεροτήγανα και μετά ετοιμάζουμε το σιρόπι:

Βράζουμε 15 λεπτά τη ζάχαρη με το νερό και την κανέλλα και στο τέλος προσθέτουμε το μέλι και το λεμόνι.

Βουτάμε ένα-ένα ξεροτήγανο στο καυτό σιρόπι να πάρει μια μικρή βράση και μετά το ανασύρουμε, το τοποθετούμε σε πιατέλα και το πασπαλίζουμε με κανέλλα και κοπανισμένα καρύδια ή σησάμι ή και με τα δύο.

Πηγή: kritikidiatrofi.gr

 

Μοιραστείτε το άρθρο

Ξεροτήγανα

2 λεπτά ανάγνωσης

Υλικά για τη ζύμη

– 1 κιλό αλεύρι σκληρό
– 1 κρασοπότηρο ρακή
– 1 κουταλιά λάδι
– 1 κουταλιά αλάτι
– νερό όσο πάρει (περίπου 2 φλ.)
Υλικά για το σιρόπι

– 1 κιλό ζάχαρη
– 1/2 κιλό νερό
– 5-6 κουτ. σούπας κανέλλα
– 1/2 κρασοπότηρο μέλι
– λεμόνι

– καρύδια, κανέλα και σουσάμι για το πασπάλισμα

Προετοιμασία

Βάζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη, ανοίγουμε μια λακκούβα στο κέντρο και ρίχνουμε μέσα τη ρακή, το λάδι, το αλάτι και το νερό.

Τραβάμε λίγο-λίγο το αλεύρι από τα πλάγια και ζυμώνουμε μια σφιχτή ζύμη.

Την αφήνουμε λίγο να ξεκουραστεί.

Ανοίγουμε λεπτό φύλλο σε λωρίδα μήκους 1 μέτρου περίπου και κόβομε 4 μικρότερες λωρίδες. Βάζουμε λάδι σ’ ένα τσουκάλι.

Όταν κάψει το λάδι, τυλίγουμε τη λωρίδα μια-μια χωριστά στα δάκτυλά μας ξεκινώντας από τα δύο δάκτυλα, μετά στα τρία και κατόπιν στα τέσσερα μέχρι να τελειώσει η λωρίδα.

Κολλάμε την άκρη της και τη ρίχνομε στο καυτό λάδι. Με δύο πιρούνια γυρίζουμε τους κολλημένους αυτούς κρίκους, προσπαθώντας να μην χάσουν το στρογγυλό τους σχήμα.

Όταν ροδίσει το ξεροτήγανο το βγάζουμε και το βάζουμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί, ενώ συνεχίζουμε με άλλο.

Ψήνουμε τα υπόλοιπα ξεροτήγανα και μετά ετοιμάζουμε το σιρόπι:

Βράζουμε 15 λεπτά τη ζάχαρη με το νερό και την κανέλλα και στο τέλος προσθέτουμε το μέλι και το λεμόνι.

Βουτάμε ένα-ένα ξεροτήγανο στο καυτό σιρόπι να πάρει μια μικρή βράση και μετά το ανασύρουμε, το τοποθετούμε σε πιατέλα και το πασπαλίζουμε με κανέλλα και κοπανισμένα καρύδια ή σησάμι ή και με τα δύο.

Πηγή: kritikidiatrofi.gr

 

Μοιραστείτε το άρθρο

Ξεροτήγανα

2 λεπτά ανάγνωσης

ΥΛΙΚΑ

4 κούπες αλεύρι σκληρό

¼ κούπας ρακί

3 κ.σ. ελαιόλαδο

3 κ.σ. χυμό λεμονιού

1 κ.γ. αλάτι

1 κ.γ. ζάχαρη

νερό χλιαρό (λίγο λιγότερο από μια κούπα)

ΣΙΡΟΠΙ

3 κούπες ζάχαρη

3 κούπες νερό

1 κούπα μέλι

2 κ.σ. χυμό λεμονιού

1 ξύλο κανέλας

ΓΑΡΝΙΡΙΣΜΑ

καρύδια τριμμένα

σουσάμι καβουρδισμένο

κανέλα τριμμένη

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζετε σε ένα μπoλ τα αλεύρι και προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά και λίγο-λίγο το νερό έως ότου έχετε μια ζύμη σφιχτή.

Την αφήνετε για μια ώρα να ξεκουραστεί.

Ανοίγετε πολύ λεπτό φύλλο με τον πλάστη ή με τη μηχανή του φύλλου. Κόβετε το φύλλο σε λωρίδες πλάτους ½ εκ. και μήκους 50εκ. ή φέτα λίγο μεγαλύτερη.

Διπλώνετε την πρώτη λωρίδα στην άκρη ενός μεγάλου πιρουνιού η πιρούνας και τυλίγετε χαλαρά γύρω από το πιρούνι όλη την κορδέλα της ζύμης, προσπαθώντας να φτιάξετε ένα τριαντάφυλλο χωρίς να σπάσει ή να ξετυλιχτεί αλλά να παραμείνει στρογγυλό.

Σπρώχνετε με δεύτερη πιρούνα η πιρούνι το ξεροτήγανο στο τηγάνι να τηγανιστεί.

Τα τηγανίζετε κα από τις δυο πλευρές μέχρι να ροδίσουν και τα βάζετε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Συνεχίζετε με τον ίδιο τρόπο μέχρι να τηγανιστούν όλα.

Όταν κρυώνουν ετοιμάζετε το σιρόπι βράζοντας όλα τα υλικά για 10΄. Βουτάτε τα ξεροτήγανα ένα-ένα στο σιρόπι.

Τα βάζετε σε μια πιατέλα και τα πασπαλίζετε με καρύδια, σουσάμι και κανέλα.

Πηγή: gastrotourismos.gr/

Μοιραστείτε το άρθρο