Σάββατο, 10 Μαΐου, 2025
e-mesara
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
No Result
View All Result
e-mesara
No Result
View All Result
Home (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ

Ξενάγηση  στη Γόρτυνα, στο Ανάκτορο της Φαιστού και στην Μονή Βροντησίου για τα μέλη του Δικτύου Παρέμβασης Γυναικών Κρήτης

25/10/2018
in (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
0
Ξενάγηση  στη Γόρτυνα, στο Ανάκτορο της Φαιστού και στην Μονή Βροντησίου για τα μέλη του Δικτύου Παρέμβασης Γυναικών Κρήτης
0
SHARES
Share on Facebook

Την περασμένη Κυριακή 14 Οκτωβρίου, μια ηλιόλουστη Φθινοπωρινή ημέρα, γεμάτη χρώματα και αρώματα της φύσης ,το Δίκτυο Παρέμβασης Γυναικών Κρήτης, πραγματοποίησε για τα μέλη του, τις φίλες  και τούς φίλους του ξενάγηση  στη Γόρτυνα, στο Ανάκτορο της Φαιστού και στην Μονή Βροντησίου, με τη στήριξη του επιχειρηματία και Περιφερειακού Συμβούλου Κρήτης αρμόδιου για θέματα Τουρισμού κ. Μιχάλη Βαμιεδάκη, καθώς και της Εθελόντριας Ξεναγού και συγγραφέα κας Αθηνας Κυριακάκη-Σφακάκη.

Η πρόεδρος του Δικτύου Σκεύω Μπιζιωτη ανέφερε:

«Η θρησκεία και τέχνη των Μινωικών είναι άρρηκτα συνδεδεμένες. Οι Μινωίτες πίστευαν σε ένα σύμπλεγμα γυναικείων θεοτήτων, που είχαν σχέση με τη βλάστηση, την αλλαγή των εποχών. την  άνθηση και τον μαρασμό, τον θάνατο και την Ανάσταση. Ασχολήθηκαν με την τέχνη της τοιχογραφίας, της κεραμικής, της κοσμηματοτεχνίας της ειδωλοπλαστικής πού  χαρακτηρίζεται από κίνηση  και χάρη».  Ας διαφυλάξουμε  λοιπόν αυτόν τον αμύθητο θησαυρό που κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας.

Στη Φαιστό

Η ξενάγηση στο Μινωικό  ανάκτορο, το  δεύτερο  σε  μέγεθος κέντρο του  μινωικού  πολιτισμού  στην Κρήτη, ήταν  συναρπαστική. Περιηγηθήκαμε τα  Νεοανακτορικά διαμερίσματα  και η ξεναγός  μας,  μας  διευκρίνισε  και μας  υπέδειξε  τα  Παλαιοανακτορικά. Θαυμάσαμε την ορθοαλαβάστρωση στο  διαμέρισμα της Βασιλίσσης, ακούσαμε  για τον σεβασμό των Μινωιτών  στο περιβάλλον, αποτυπώσαμε  με  χαρά στη  μνήμη  μας  τον χώρο  εύρεσης  του περίφημου  δίσκου της  Φαιστού και θαυμάσαμε  τα καμαραϊκά, πολύχρωμα, ωοκέλυφα πήλινα  αριστουργήματα των παλαιοανακτορικών εργαστηρίων  των Μινωιτών. Θαυμάσαμε  και τα κεραμικά του ρυθμού της χλωρίδος και  του  θαλάσσιου βλέποντας τις εικόνες που η προνοητική ξεναγός  μας είχε  φροντίσει. Ακούσαμε  και  για τους ανασκαφέντες αρχαιολογικούς  χώρους, στην ευρύτερη  περιφέρεια της Φαιστού, για  τους  Τάφους  στο Καμηλάρι, για τις  πολυεπίπεδες αρχαιολογικές ανασκαφές  στον Κομό, για την βασιλική έπαυλη  της Αγίας Τριάδος…………  Μετά  την ξενάγηση ακολούθησαν ενδιαφέρουσες  συζητήσεις  με  την απόλαυση  καφέ .

Εν συνεχεία στη Γόρτυνα

Η Ξενάγηση στον  ναό του Αγίου Τίτου  έγινε  περιφερειακά της περιφράξεως αφού ο χώρος  του ναού δεν είναι ακόμη προσπελάσιμος. Η περιγραφή ήταν εξαιρετικά  ενδιαφέρουσα  και εντυπωσιακά τα αρχιτεκτονικά στοιχεία  σχέσης  με  την ναοδομία  της Θεσσαλονίκης. Στο Ρωμαϊκό Ωδείο όπου  φυλάσσεται  η επιγραφή  των νόμων  της Γόρτυνας , η συνέχεια της ξεναγήσεως.

Η Βουστροφιδόν  εγχάρακτη  επιγραφή  των νόμων, με  τα 18 αρχαϊκά Ελληνικά γράμματα ,η ροή της  γραφής, αλλά και η πρώτη λέξη η λέξη ‘’Θιοί’’.Το περιεχόμενο των νόμων ..απίστευτο!! Δια  των  νόμων  αυτών, που εχαράχθησαν  στο τέλος του 6ου  ή αρχάς  του 5ου αι. π.Χ., αντιμετωπίζονταν   καταστάσεις  και προβλήματα ,  που υπάρχουν και  στις  σύγχρονες  κοινωνίες.

Ακούσαμε για  θέματα διαζυγίων, υιοθεσιών, προίκας, βιασμών, ακούσαμε  για  την απουσία της θανατικής  ποινής, για  την αντιμετώπιση υβριστών……..τόσο παλιά μα και τόσο σύγχρονα!!!!Οι νόμοι ίσως υπήρχαν πολύ πρό ο ανώνυμος χαράκτης  τους  μεταφέρει στις λίθινες πλάκες, ως  κοινωνικοί κανόνες, ως ήθη, ως παραδόσεις. Ισως  οι ρίζες των να  ξεκινούσαν από την προϊστορική  εποχή. Ακούσαμε  και για την  κυριαρχία της Γόρτυνας, από το Ρύτιον μέχρι το Νότιο Κρητικό πέλαγος!! Την οικονομική ευρωστία, τα νομίσματα ‘’Γόρτυνος παίμα΄΄, αλλά και για τα άλλα ανασκαφέντα μνημεία της Γόρτυνος. Τον ναό του Σεράπιος  και της Ίσιδος, τον ναό του Πυθίου Απόλλωνα, το Πραιτόριο και τον ναό των Μουσών. Από απόσταση είδαμε  το υπό ανασκαφή μεγάλο θέατρο της Γόρτυνας!!!!

Στην Μονή Βροντησίου  φθάσαμε αργά. Την βρήκαμε  κλειστή. Αλλά η προνοητική ξεναγός  μας αφού μας  παρουσίασε τα ιστορικά  και αρχιτεκτονικά θέματα της μονής, μας παρουσίασε και   καμαρώσαμε την  αμφιπρόσωπη  εικόνα του Αγίου Φανουρίου, μας  μίλησε  για τις παραστάσεις  και για  το καλλιτεχνικό ανάστημα του Αγγέλου Ακοτάντου, και τα έργα του  που  φυλάσσονται  στην Μονή Οδηγήτριας  και στο Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης,  την Αγία Αικατερίνη των Σιναϊτών.

Περιήγηση  σε  ένα μικρό μόνο τμήμα της πεδιάδος  της Μεσσαράς, και απολαύσαμε αρχαιολογικό, ιστορικό και λαογραφικό  ταξίδι 50 αιώνων…..”

 

Previous Post

9 Bf άνεμοι σε Γέργερη και Αγία Γαλήνη

Next Post

Επιτέθηκαν και χτύπησαν γιατρό μέσα στα Επείγοντα του Νοσοκομείου

Next Post
Επιτέθηκαν και χτύπησαν γιατρό μέσα στα Επείγοντα του Νοσοκομείου

Επιτέθηκαν και χτύπησαν γιατρό μέσα στα Επείγοντα του Νοσοκομείου

  • Αρχείο
  • Επικοινωνία

© All rights reserved 2014 - 2025 | Incited by Aimark Digital Strategy - Development by Intelweb. || ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ || ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ

© All rights reserved 2014 - 2025 | Incited by Aimark Digital Strategy - Development by Intelweb. || ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ || ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ