«Φωτιά» έχουν πάρει οι βέργες στη Μεσαρά και σε άλλες περιοχές του Νομού Ηρακλείου, αλλά και του νοτίου Ρεθύμνου.
Πρώτοι μπήκαν στο «χορό», όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια οι ελαιοπαραγωγοί βιολογικού αγουρέλαιου.
Μια ομάδα παραγωγών που δραστηριοποιείται στη Μεσαρά κατά κύριο λόγο, αλλά με μέλη και από άλλα σημεία της Κρήτης.
Ένας τύπος λαδιού που έχει μεγάλη ζήτηση και η παραγωγή του φτάνει πλέον τους 800 τόνους.
Πέρυσι οι παραγωγοί πληρώθηκαν το λάδι τους μέσο όρο 5 ευρώ…
Από την περασμένοι βδομάδα μαζεύουν τα “λιγατάρια” στα παρακάτω χωριά:
Μεσαρά:
Άγιος Κύριλλος
Βαγιωνιά
Νότιο Ρέθυμνο:
Άγιος Ιωάννης Αμαρίου
Μαλεβίζι:
Άγιος Μύρων
Σταυράκια
Καμάρι
Η απόδοση σε λάδι ποικίλη…
Βρέθηκε ελαιόκαρπος με απόδοση 9 κ. ελιές – 1 κ. λάδι, αλλά και ελαιόκαρπος με απόδοση 4,900 κ. ελιές – 1 κ. λάδι.
Ο μέσος όρος παραγωγής είναι 6 – 6,500 κ. ελιές – 1 κ. λάδι.
Η ελαιοκομική περίοδος για το αγουρέλαιο αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 20 Οκτωβρίου.