Νωρίτερα από ποτέ ξεκίνησε φέτος το μάζεμα της ελιάς στη Μεσαρά φέτος.
Αιτίες πολλές, μα μεγαλύτερη ο δάκος, καθώς οι ψεκασμοί ήταν ελλιπέστατοι από τη μια και από την άλλη τον ευνόησαν0/’ οι καιρικές συνθήκες!
Αποτέλεσμα; Να έχει θεριέψει…
Πάντως οι πρώτες εικόνες από το μάζεμα της ελιάς είναι καλές.
Οι ελιές πάνε καλά (4:1), όπως υποστηρίζουν οι ελαιοπαραγωγοί και βγαίνει λάδι χρυσάφι.
Οι ελιές είναι ποτιστικές και πιστεύουν ότι η περιεκτικότητα των καρπών σε ελαιόλαδο είναι σωστή…
Υποστηρίζουν μάλιστα ότι τα «λιγατάρια» με τις πρώτες δυνατές μπόρες της βροχής ή με δυνατό άνεμο θα πέσουν.
Υποστηρίζουν ακόμα ότι αν βρέξει ο καρπός θα φουσκώσει από νερό και όχι από λάδι…
Τέλος υποστηρίζουν ακόμα ότι το 90% – 100% του ελαιολάδου στον καρπό συγκεντρώνεται όταν ο καρπός είναι ακόμα πρασινοκίτρινος, μόλις που αρχίζει μέρος των καρπών να γυρίζει προς το μωβ χρώμα.