Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, θηλυκές και αρσενικές χελώνες φτάνουν στην Ρόδο με σκοπό να ζευγαρώσουν, να γεννήσουν τα αυγά τους και μετά να επιστρέψουν στην θάλασσα.
Ένα ταξίδι και μια διαδικασία που χρειάζεται πλέον την βοήθεια ειδικών, αφού ο χώρος που επέλεγαν επί χιλιάδες χρόνια για την αναπαραγωγή τους έχει καταληφθεί από ανθρώπους.
Η Βίβιαν Λουιζίδου, βιολόγος, ωκεανογράφος, από την παραλία κάτω από το ενυδρείο, όπου διαπιστώθηκαν δυο φωλιές, εξηγεί πως οι επιστήμονες είναι επιφορτισμένοι με την επίβλεψη και την ασφάλεια των αυγών.
«Οι φωλιές με τα αυγά περιφράχτηκαν και σε δυο μήνες αναμένονται τα γεννητούρια. Κάθε χελώνα γεννά 100 με 120 αυγά. Η χελώνα μπορεί να βγει στην στεριά δεύτερη ή και τρίτη φορά για να γεννήσει. Ενδεχομένως τα νούμερα να ακούγονται μεγάλα αλλά από αυτά τα μικρά ελάχιστα επιβιώνουν. Μετρημένα στα δάκτυλα του ενός χεριού».
Αφ’ ενός είναι ο άγριος κόσμος της φύσεως που ορίζει την ισορροπία, αφ’ ετέρου ο ανθρώπινος παράγοντας.
Οι χελώνες βγαίνουν στην παραλία αργά το βράδυ ή νωρίς το πρωί και εκείνη την ώρα δεν πρέπει ενοχλείται με θορύβους, φακούς ή από ατυχή περιστατικά, που θα διαταράξουν την ηρεμία που χρειάζεται το ζώο.
Οι λουόμενοι δίπλα στις φωλιές, όσο και αν είναι περίεργοι, πρέπει να σεβαστούν αυτήν την τόσο σημαντική στιγμή και να μην ενοχλήσουν τις χελώνες, τις φωλιές ή τα νεογέννητα μικρά που μόλις βγούν θα αναζητήσουν ενστικτωδώς τον δρόμο προς το νερό, λέει η κ. Λουιζίδου.
«Είχαμε ένα πλούσιο δεκαήμερο καθώς η ομάδα ενημερώθηκε για άλλα τρία σημεία με φωλιές στην Ρόδο και ένα στην Νίσυρο».
Οι χελώνες κολυμπούν στις θάλασσες του πλανήτη για περισσότερα από 100 εκατομμύρια χρόνια και κατάφεραν να επιβιώσουν. Είναι πιο παλιοί κάτοικοι από τους ανθρώπους, οι οποίοι οφείλουν να βοηθήσουν να μην εξαφανιστούν.
Πηγή: ertnews.gr