Κείμενο φωτογραφίες: Γεώργιος Χουστουλάκης
Το αποφάσισαν και χωρίς δεύτερη σκέψη έκαναν πράξη μια τους ακόμα επιθυμία, να επισκεφτούν τη, σχολή τους στην Νεάπολη, οι απόφοιτοι μαθητές τα έτη 1969 – 1972.
Με πρωτοβουλία του κου Γεωργίου Καργάκη από τις Μοίρες, οι πρώην συμμαθητές, που αποφοίτησαν τότε από την τεχνική Σχολή Νεάπολης 35 στο σύνολο, έχουν καταφέρει να γίνουν ομάδα. Κατά καιρούς κατάφεραν να κάνουν διάφορες δραστηριότητες, καθώς είχαν οργανώσει το 1912 και συνάντηση για ποδοσφαιρικό αγώνα.
Ο κος Καργάκης βέβαια είχε βάλει από χρόνια στόχο του να δημιουργηθεί αυτή η ομάδα των αποφοιτησάντων, και τελικά τα κατάφερε, με διάφορες δραστηριότητες της ομάδας κατά καιρούς!
Πρόσφατα επαναδραστηριοποιήθηκαν ξανά οι πρώην συμμαθητές, και κατάφεραν να συγκεντρωθούν 12άτομα, και αυτή τη φορά η επιθυμία τους ήταν να επισκεφτούν τη σχολή τους μετά από 42 χρόνια!
Δεν ήθελαν μονάχα να επισκεφτούν τα κτήρια όπου έκαναν μαθήματα κάποτε, αλλά και να παραδώσουν και στην ίδια την πρώην σχολή τους μια αναμνηστική τιμητική ευχαριστήρια πλακέτα, με σκοπό να αναρτηθεί σε κάποιον εμφανή χώρο του κτηρίου.
Στην πλακέτα φρόντισαν να τυπώσουν τις ευχαριστίες τους, σχετικά με την προσφορά της σχολής τους σε όλους τους μαθητές, και συγκεκριμένα στην πλακέτα έγραφαν τα εξής:
«Σε ένδειξη τιμής στην πρώην Τεχνική σχολή Νεαπόλεως:
Ευχαριστούμε τις Τεχνικές Σχολές Νεαπόλεως, διότι με την στήριξη που μας παρείχαν, μας δόθηκαν τα απαραίτητα εφόδια, που μας βοήθησαν να ενταχτούμε στο κοινωνικό σύνολο, και μάλιστα σε δύσκολες εποχές.
Για αυτό τον λόγο αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε θερμά τις Σχολές.
Ομάδα αποφοιτησάντων μαθητών τα έτη 1970 – 1979»
Πρέπει βέβαια να πούμε, πως τα δύσκολα χρόνια εκείνα, οι Τεχνικές Σχολές Νεάπολης, (πρώην Βασιλικές Τεχνικές Σχολές), είχαν θεωρηθεί ως οι οι καλύτερες σε κτηριακές εγκαταστάσεις σε όλα τα Βαλκάνια και όχι μόνον, αλλά και με τον πιο σύγχρονο εξοπλισμό και εργαστήρια! Περιελάμβαναν οι κτηριακές εγκαταστάσεις τέσσερις κλάδους, ορφανοτροφείο, οικοτροφείο από μαθητές από όλη την Ελλάδα, οικοτροφείο ειδικά για Κρήτες μαθητές, και φυσικά Μέσες και Κατώτερες Τεχνικές Σχολές. Η φοίτηση στις Σχολές, και η παραμονή στα οικοτροφεία ήταν δωρεάν για όλους τους μαθητές.
Να σκεφτούμε μονάχα πως ήταν πράγματι δύσκολα χρόνια, καθώς σε πολλά χωριά στην Κρήτη και την υπόλοιπη Ελλάδα υπήρχαν πολλές φτωχές και μάλιστα πολυμελείς οικογένειες ακόμα και δέκα ατόμων! Η προσφορά λοιπόν της σχολής στην Νεάπολη, ήταν πράγματι μια ιδανική λύση και για τον γονέα που ήταν σε απόγνωση, αλλά και μια λύση για τον μαθητή! Πολλοί γονείς τότε λόγω ανέχειας, αδυνατούσαν ακόμα και να ταΐσουν τα ίδια τα παιδιά τους!
Οι άνθρωποι αυτοί που επισκέφτηκαν πρόσφατα πριν μια βδομάδα την σχολή, όλοι πλέον συνταξιούχοι σήμερα, ένοιωσαν πως χωρίς την στήριξη της σχολής τους, δεν θα είχαν την σταδιοδρομία που έτυχαν στην συνέχεια, έτσι έδωσαν ένα καλό παράδειγμα σε όλους εμάς, να μην ξεχνάμε ποτέ μια στήριξη, από όπου κι αν προέκυψε κάποτε.
Με μεγάλη λαχτάρα έφθασαν στη Σχολή τους, και παρέδωσαν την τιμητική πλακέτα στην κα υποδιευθύντρια της Σχολής (απόντος του κου Διευθυντή) Κατερίνα Αποστολάκη.
Η Υποδιευθύντρια ενθουσιάστηκε από την ευχάριστη έκπληξη, και αφού παρέλαβε την πλακέτα, ξενάγησε τους πρώην μαθητές στις κτηριακές εγκαταστάσεις της Σχολής!
Σήμερα η σχολή έγινε ΕΠΑΛ με 85 μαθητές.
Η μεγάλη βέβαια έκπληξή, συγκίνηση και ενθουσιασμός, ήταν όταν πήγαν και στις αίθουσες του οικοτροφείου και θυμήθηκαν όλοι τους τόσες και τόσες παιδικές μαθητικές αναμνήσεις ακόμα και τρέλες! Η συγκίνησή τους έφθασε στο αποκορύφωμα, όταν είδαν πως τα τεχνικά δημιουργήματα τους στα εργαστήρια, ακόμα και τα σχέδια τους σώζονται ακόμα, και βρίσκονται μετά από τόσα χρόνια ακόμα εκεί!
Με ιδιαίτερη συγκίνηση, ικανοποίηση και χαρά, αποχαιρέτησαν την υποδιευθύντρια, και κατευθύνθηκαν σε κάποια τοπική ταβέρνα της πόλης για να γιορτάσουν όλο αυτό!
Αν μη τι άλλο η κίνηση της ομάδας αυτής, δηλώνει τι θα πει Ελληνικό φιλότιμο, όταν μάλιστα το διακρίνει και ένα μεγαλείο ψυχής!
Οι 12 πρώην μαθητές που επισκέφτηκαν τις σχολές ήταν:
- Σταυρουλάκης Γεώργιος – Ζαρό
2.Βασιλάκης Γεώργιος – Ζαρός
3. Καλεμάκης Αλέκος – Καπαριανά
4. Παπαδάκης Πέτρος – Ηράκλειο
5. Λενακάκης Μανώλης – Μαγαρκάρι
6. Μιχελάκης Ζαχαρίας – Ηράκλειο
7.Κακουλάκης Κώστας – Αθήνα
8. Αλεβιζάκης Μιχάλης – Ζαρός
9.Καργάκης Γεώργιος – Μοίρες
10.Κοζιράκης Γεώργιος- Ηράκλειο
11 Γουμενάκης Μανώλης – Αγία Βαρβάρα
12. Ρομπογιανάκης Αντώνης – Ζαρός