Την ανάγκη να προχωρήσει η άμεση στελέχωση του Κέντρου Υγείας Χάρακα στην ΠΕ Ηρακλείου Κρήτης και των Περιφερειακών του Ιατρείων, με όλο το απαιτούμενο μόνιμο προσωπικό, αλλά και να ανασκευαστεί το κτίριο και ο περιβάλλοντας χώρος του, ανέδειξε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, κατά τη συζήτηση σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης στην Βουλή.
Όπως εξήγησε, το ΚΥ Χάρακα καλείται να καλύψει τις ανάγκες πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης των 52 χωριών της ΔΕ Αστερουσίων του Δήμου Αρχανών – Αστερουσίων και της ΔΕ Κόφινα του Δήμου Γόρτυνας, ωστόσο η ολοένα επιδεινούμενη κατάσταση που επικρατεί, λόγω της υποστελέχωσης σε υγειονομικό προσωπικό, σε σχέση με τις ανάγκες που υπάρχουν έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ έδωσε συγκεκριμένα παραδείγματα όπως την έλλειψη παιδιάτρου, το γεγονός ότι μόλις οι 5 από τις 9 θέσεις γενικών γιατρών είναι καλυμμένες ενώ υπάρχει κίνδυνος παραίτησης ακόμα δύο.
Επίσης, στα 6 περιφερειακά ιατρεία του ΚΥ, υπηρετούν μόνο 4 γιατροί, με αποτέλεσμα τα δύο να μην λειτουργούν και τα υπόλοιπα να υπολειτουργούν με δανεικούς γιατρούς από άλλα Κέντρα Υγείας. Ακόμα, από τις 3 μαίες που προβλέπονται, υπάρχει μόνο μία, ενώ εντοπίζεται πρόβλημα και με τις αιμοληψίες οι οποίες γίνονται δυο φορές την εβδομάδα με ραντεβού και με λίστα αναμονής που φτάνει τον ένα μήνα! Για τα παραπάνω η 7η ΥΠΕ και το υπουργείο Υγείας έχουν ενημερωθεί πολλάκις από φορείς της περιοχής, όπως είπε ο Μ. Συντυχάκης, αλλά δεν έχει λυθεί λύση.
Και σαν να μην έφταναν αυτά, την κατάσταση αυτή του ΚΥ Χάρακα συμπληρώνουν τα κτιριακά ζητήματα, καθώς από το 1981 που κτίστηκε, δεν έχει συντηρηθεί ολοκληρωμένα, με αποτέλεσμα να είναι έντονα τα σημάδια της εγκατάλειψης και της φθοράς του.
Στην πρωτολογία του ο υπουργός Υγείας, Άδ. Γεωργιάδης αρκέστηκε στο να διαβάσει το υπηρεσιακό σημείωμα της 7ης ΥΠΕ που ούτε λίγο ούτε πολύ χαρακτήρισε… υπερβολικό το περιεχόμενο της Επίκαιρης Ερώτησης, ισχυριζόμενη ότι τα κενά είναι λιγότερα και πώς γίνεται πλήρης «αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων».
Ο Μ. Συντυχάκης σχολίασε ότι τα παραπάνω δεν μπορούν να αποτελούν παράδειγμα ομαλής λειτουργίας ενός ΚΥ, καθώς το συγκεκριμένο αδυνατεί να ανταπεξέλθει στην 24ωρη λειτουργία λόγω έλλειψης προσωπικού. Και τόνισε ότι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας πρέπει να βρίσκεται στον πυρήνα του τρίπτυχου «πρόληψη, θεραπεία, αποκατάσταση» και να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του λαού, αποκλειστικά δημόσια.
Επ’ αυτού ο Αδ. Γεωργιάδης απάντησε ουσιαστικά, αναδεικνύοντας τις πολιτικές προτεραιότητες της κυβέρνησης. Χαρακτηριστικά είπε ότι «ρεαλιστικό είναι ό,τι μπορεί να γίνει» με «περιορισμένους διαθέσιμους πόρους». Φυσικά οι πόροι είναι περιορισμένοι όταν πρόκειται για τις ανάγκες του λαού και όχι για αυτές του κεφαλαίου. Και συνέχισε λέγοντας ότι «δεν μπορώ να λύσω τις ανάγκες όλων των ΚΥ της χώρας», προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση δεν το έχει σκοπό γιατί «ο προσωπικός γιατρός πρέπει να είναι το κύτταρο της περίθαλψης και όχι το Κέντρο Υγείας».
Μάλιστα είπε ότι «έχουμε περάσει την εποχή που ο κόσμος πήγαινε για ό,τι είχε στο Νοσοκομεία και το ΚΥ» και πώς «στόχος είναι να πηγαίνουν λιγότεροι στα Κέντρα Υγείας και τα Νοσοκομεία» τα οποία «δεν χρειάζεται να είναι 24ωρης λειτουργίας».