Ξεκίνησε φέτος, από τις 14 Σεπτεμβρίου, η συγκομιδή της μπανάνας Κρήτης, με τι τιμές παραγωγού να κυμαίνονται στο 1 ευρώ το κιλό. Κάθε χρόνο όλο και περισσότεροι καταναλωτές αναζητούν την κρητική μπανάνα για την όμορφη γεύση της. Η τιμή στη λιανική αγορά της Αθήνας φτάνει μέχρι και τα 4 ευρώ το κιλό.
Από το 2002 υπάρχουν παραγωγοί που έχουν ενταχθεί στη βιολογική παραγωγή, αφού η τιμή της βιολογικής μπανάνας είναι αυξημένη και κυμαίνεται από 1,5 έως και 1,8 ευρώ το κιλό.
Στις υπαίθριες φυτείες οι αποδόσεις τους κυμαίνονται από 2 μέχρι 4 τόνους το στρέμμα, ενώ μέσα στα θερμοκήπια, όπου η θερμοκρασία είναι ανεβασμένη, οι αποδόσεις μπορούν να ξεπεράσουν και τους 6 τόνους.
Σε ό,τι αφορά το θέμα της φυτοπροστασίας δεν υπάρχουν μεγάλες εντομολογικές και μυκητολογικές προσβολές, με αποτέλεσμα να μην απαιτούνται πολλοί ψεκασμοί. Ο θρίπας και ο τετράνυχος αποτελούν τους συνηθισμένους εχθρούς της καλλιέργειας.
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Μιχαήλ Κεφαλάκης, εκπρόσωπος Συνεταιρισμού Μπανανοπαραγωγών Κρήτης, «φέτος δεν υπήρξαν προβλήματα λόγω καιρού στην καλλιέργεια της μπανάνας. Η συγκομιδή ξεκίνησε από τις 14 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει μέχρι τον Μάιο. Η ζήτηση από αυτή την εποχή αναμένεται να είναι αυξημένη επειδή οι καταναλωτές λόγω καιρού αρχίζουν να στρέφονται στα χειμερινά φρούτα αλλά και επειδή ανοίξαν τα σχολεία. Ο Συνεταιρισμός συνεργάζεται με τα σούπερ μάρκετ αλλά έχει στήσει παράλληλα ένα δίκτυο διανομής στη λιανική αγορά με συνεργαζόμενους παραγωγούς λαϊκών αγορών και καταστήματα της Αθήνας. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τους παραγωγούς στην Κρήτη για νέες φυτεύσεις επειδή βλέπουν να υπάρχει ζήτηση από τους καταναλωτές για την κρητική μπανάνα».
Ο κ. Μανώλης Πνευματικάκης, αντιπρόεδρος του Συνεταιρισμού Μπανανοπαραγωγών Κρήτης,
επισημαίνει ότι: «ο μεγαλύτερος όγκος παραγωγής της μπανάνας βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή της Άρβης. Καλλιεργείται επίσης στη Σητεία, στα Χανιά, στο Ρέθυμνο, καθώς και σε άλλες θερμότερες περιοχές της Κρήτης. Ο συνεταιρισμός μας έχει 200 μέλη και κάθε χρόνο παράγουμε πάνω από 1.500 τόνους μπανάνα, ποσότητα η οποία δεν καλύπτει τις εγχώριες ανάγκες. Το φυτό έχει μεγάλες αρδευτικές απαιτήσεις. Ειδικά την περίοδο του καλοκαιριού, οι ανάγκες είναι μεγάλες και οι ποσότητες νερού δεν επαρκούν. Για τον λόγο αυτόν, ένας σημαντικός αριθμός παραγωγών εγκατέλειψε την καλλιέργεια και στράφηκε στις θερμοκηπιακές, όπου οι απαιτήσεις σε νερό κατά τη χειμερινή περίοδο είναι μικρότερες».
Πηγή: agrotypos.gr – Παϊσιάδης Σταύρος