Ως κυματοθραύστες προσπαθούν να λειτουργήσουν οι αγροτοσυνδικαλιστές της Νέας Δημοκρατίας, που έχουν στενές σχέσεις με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κυρίως στα Χανιά και στο Ηράκλειο. Η κατάσταση μετά τη χθεσινή επαναληπτική συνάντηση με τα στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι υπερβολικά τεταμένη μεταξύ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και των Κρητικών αγροτών. Επίσης, το κλίμα δυναμίτισαν και οι διαρροές των προηγούμενων ημερών με δημοσίευμα στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, που ουσιαστικά υπονοούσε ότι στην Κρήτη έγιναν ψευδείς δηλώσεις νεαρών αμνοεριφίων, προκειμένου να καρπωθούν ορισμένοι – κυρίως νεοεισερχόμενοι – κτηνοτρόφοι παραπάνω επιδοτήσεις.
Κανένα αίτημα δεν έγινε δεκτό από τον ΟΠΕΚΕΠΕ
Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του αγροτικού κόσμου, που αποτελούν το 17μελές Συντονιστικό, κανένα από τα αιτήματά τους, από την εφαρμογή της Νέας Κοινής Υπουργικής Απόφασης και τον αντίκτυπο στις επιδοτήσεις, έως τη διόρθωση των δασικών χαρτών που προσδίδουν τον χαρακτηρισμό «Natura» στο 80% της κρητικής γης, δεν ικανοποιήθηκε.
Μιλώντας στο χθεσινό μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του “Ράδιο Κρήτη”, ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣ Ηρακλείου, Μύρων Χιλετζάκης, είπε ότι σε όλα τα βασικά ζητήματα οι απαντήσεις ήταν αρνητικές. Αναφορικά με τις επιδοτήσεις είπε ότι “οι μειωμένες επιδοτήσεις θα παραμείνουν όπως έχουν”, ενώ -όπως είπε- “άνοιξε ένα μικρό παράθυρο” για καλλιεργητές όσον αφορά τις περιοχές Natura.
Η Συντονιστική Επιτροπή των αγροτών θα συνεδριάσει εκ νέου για να γίνει αξιολόγηση της νέας κατάστασης.
Ουσιαστικά τινάζεται στον αέρα η συμφωνία με τον Λιβανό και τον Κεδίκογλου της Παρασκευής
«Η συμφωνία που κάναμε σαν επιτροπή αγώνα Κρήτης και η πρόταση που καταλήξαμε σε ό,τι έχει να κάνει με τις πληρωμές, είναι να σταματήσουν οι διασταυρωτικοί έλεγχοι και να ολοκληρωθούν οι πληρωμές μέχρι τον Δεκέμβριο» δήλωσε μετά το πέρας της συνάντησης της Παρασκευής με τον υφυπουργό, Σ. Κεδίκογλου, ο πρόεδρος συντονιστικού Μανώλης Ορφανουδάκης, προσθέτοντας: «Από εκεί και πέρα, μια τετραμελής επιτροπή με τεχνοκράτες από τις ενώσεις και από αυτούς που χειρίζονται τα συστήματα επιδοτήσεων από τις πύλες, θα καθίσουν να συζητήσουν τα τεχνικό πρόγραμμα που γνωρίζουν και είναι υπαρκτά για να μπορέσουν να τα διορθώσουν οι επιτελείς του ΟΠΕΚΕΠΕ». Όλο αυτό, βέβαια, συμφωνήθηεκ σε άμεση συνεννόηση με τον υπουργό, Σπήλιο Λιβανό, ο οποίος είχε ανειλημμένες υποχρεώσεις και βρισκόταν εκτός του Υπουργείου.
Διχασμένη η υπόλοιπη Ελλάδα
Με το βλέμμα στραμμένο στην Κρήτη μετρούν τις επόμενες κινήσεις τους οι κτηνοτρόφοι της υπόλοιπης Ελλάδας. Γνωρίζοντας ότι τόσο οι Κρητικοί όσο και αυτοί που τους υποστηρίζουν (π.χ. ο βουλευτής της ΝΔ, Μανούσος Βολουδάκης) έχουν στοχοποιηθεί από τα ΜΜΕ, περιμένουν να δουν μέχρι πού θα φτάσει η κόντρα. Έχουν, εξάλλου, διαπιστώσει ότι όντως κάτι δεν πάει καλά με τις επιδοτήσεις στην Κρήτη και αισθάνονται αδικημένοι σε σχέση με τους συναδέλφους τους, αλλά μέχρι τώρα δεν έχει ληφθεί κάποια πρωτοβουλία για να έρθουν στο προσκήνιο οι κτηνοτρόφοι της υπόλοιπης Ελλάδας, πέρα από το αίτημα για έκτακτη ενίσχυση λόγω του υψηλού κόστους των ζωοτροφών. Για το θέμα του Εθνικού Αποθέματος, πάντως, ο Παύλος Σατολιάς της Ένωσης Καλαβρύτων και της Νέας ΠΑΣΕΓΕΣ έχει αποφασίσει να το φτάσει μέχρι τέλους, τουλάχιστον όσον αφορά την οδό της δικαιοσύνης και δεν θεωρεί μοναδική πηγή του προβλήματος τους νεοεισερχόμενους της Κρήτης.
Το δημοσίευμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης -που έχει στην διάθεσή του το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ), στο νησί της Κρήτης τα τελευταία έξι χρόνια παρουσιάζεται μια αύξηση κατά 708,7% στους αμνούς (178.216 το 2015 έναντι των 1.441.168 το 2021), όταν το ίδιο διάστημα, στην υπόλοιπη Ελλάδα υπήρξε μείωση -3,2% (828.958 το 2015 έναντι των 796.025 το 2021). Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και τα στοιχεία που αφορούν τα ερίφια της Κρήτης, όπου εκεί παρουσιάστηκε αύξηση 537% (38.109 το 2015 έναντι των 242.741 το 2021), ενώ η υπόλοιπη Ελλάδα παρουσιάζει μείωση σχεδόν 11,9% (312.972 το 2015 έναντι των 268.591 το 2021).
Το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα έντονο στην Π.Ε. Ρεθύμνου ενώ ακολουθούν και συγκεκριμένες περιοχές της Π.Ε. Χανίων. Σύμφωνα με τις ίδιες διαρροές, η περιοχή αυτή στα Χανιά είναι τα Σφακιά.
Πηγή: agro24.gr