Σάββατο, 17 Μαΐου, 2025
e-mesara
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
No Result
View All Result
e-mesara
No Result
View All Result
Home ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Τζουλαμάς, ένα Μεσαρίτικο αποκριάτικο φαγητό

28/02/2019
in ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
0
Τζουλαμάς, ένα Μεσαρίτικο αποκριάτικο φαγητό
0
SHARES
Share on Facebook

(από το βιβλίο τής Μαρίας και του Νίκου Ψιλάκη-Κρητική παραδοσιακή κουζίνα)

Ο Τζουλαμάς είναι Παραδοσιακό Μεσσαρίτικο φαγητό, απαραίτητο στο αποκριάτικο τραπέζι.

Πρόκειται για παλαιό Κρητικό φαγητό που κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας άλλαξε ονομασία, χωρίς όμως να έχει σχέση με την τουρκική κουζίνα.

Φροντίζουμε να έχουμε:

υλικά φύλλου

1/2 κιλό αλεύρι

4-5 κουταλιές ελαιόλαδο

1 κουταλάκι αλάτι

1 ποτήρι νερό

(η 1/2 κιλό έτοιμο φύλλο)

υλικά γέμισης

300 γραμ. συκώτι χοιρινό η καλύτερα αρνήσιο ή 2-3 συκωτάκια κότας η γαλοπούλας

400 γραμ. ρύζι

200 γραμ. σταφίδες(σουλτανίνα)

200 γραμ. φυστίκια καθαρισμένα και χοντροκομμένα(αν θέλουμε χρησιμοποιούμε και αμύγδαλα, καρύδια, κάστανα, φουντούκια η κουκουνάρια)

1/2 ποτήρι λάδι

αλάτι

πιπέρι

κανέλα , μοσχοκάρυδο

1 ποτήρι ζάχαρη

1 ποτήρι ζουμί κότας η γάλα

 Πως γίνεται:

Με τα υλικά του φύλλου ετοιμάζουμε μια μέτρια ζύμη και την αφήνομε να ξεκουραστεί.

Ψιλοκόβουμε το συκώτι και το τσιγαρίζουμε με 4 κουταλιές λάδι για 10 λεπτά.

Προσθέτουμε 5 ποτήρια  νερό και, όταν πάρει βράση, ρίχνουμε το ρύζι  και το βράζουμε λίγο(5-6 λεπτά).Προσθέτουμε στη γέμιση αλάτι, πιπέρι, τους ξηρούς καρπούς, τις σταφίδες, τη μισή ζάχαρη, τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε.

Κατεβάζουμε το τσικάλι από τη φωτιά.

Μοιράζουμε τη ζύμη σε τρία μέρη και ανοίγομε 3 φύλλα, το ένα λεπτότερο από τα άλλα. Αλείφουμε ένα ταψί με λάδι, απλώνουμε το ένα φύλλο και το πασπαλίζουμε με κανέλα και ζάχαρη.

Στρώνουμε πάνω τη μισά γέμιση και πασπαλίζουμε πάλι μα κανέλα και ζάχαρη.

Απλώνουμε το λεπτό φύλλο, το λαδώνουμε, πασπαλίζουμε με κανέλα και ζάχαρη, στρώνουμε την υπόλοιπη γέμιση και πασπαλίζουμε με κανέλα και ζάχαρη.

Σκεπάζομε με το τρίτο φύλλο, το ραντίζουμε με το υπόλοιπο λάδι και το ζουμί της κότας και πασπαλίζουμε με κανέλα και ζάχαρη(μπορούμε αντί το ζουμί να χρησιμοποιήσουμε 1 ποτήρι γάλα, με το οποίο περιχύνουμε τον τζουλαμά στη μέση του ψησίματος).

Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο μέχρι να ροδίσει το φύλλο..

Καλή σας επιτυχία.. και καλή όρεξη.

 

 

Previous Post

Συνεταιρισμός Τυμπακίου: Εκπαιδευτική συνάντηση με θέμα την κατεργασία τους εδάφους και την άρδευση των ελαιώνων

Next Post

Καλό ταξίδι μπάρμπα Αντώνη Κων/νου Παραδεισανέ…

Next Post
Καλό ταξίδι μπάρμπα Αντώνη Κων/νου Παραδεισανέ…

Καλό ταξίδι μπάρμπα Αντώνη Κων/νου Παραδεισανέ…

  • Αρχείο
  • Επικοινωνία

© All rights reserved 2014 - 2025 | Incited by Aimark Digital Strategy - Development by Intelweb. || ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ || ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ

© All rights reserved 2014 - 2025 | Incited by Aimark Digital Strategy - Development by Intelweb. || ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ || ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ