Για εκείνες τις δύσκολες ώρες, που αισθανόμαστε ότι μας λείπει η ενέργεια, υπάρχει ένας εύκολος και οικονομικός τρόπος για μια έξτρα τόνωση και μάλιστα απόλυτα φυσικός και υγιεινός. Και δεν μιλάμε για τον καφέ, αλλά για ένα ρόφημα με πρωταγωνιστή το τζίντζερ. Σε συνδυασμό με το λεμόνι και το μέλι, μπορεί να γίνει το ρόφημα που θα μας ζεσταίνει και θα μας τονώνει τα κρύα βράδια του χειμώνα.
Σίγουρα υπάρχουν έτοιμα ροφήματα με τζίντζερ (ζεστά αφεψήματα ή αναψυκτικά όπως η τζιτζιμπίρα) αλλά αν μας αρέσει να το απολαμβάνουμε σε πιο τακτική βάση, τότε είναι καλύτερα να το ετοιμάσουμε μόνοι μας και για οικονομικούς, αλλά και για πρακτικούς λόγους. Η συνταγή απλή και δοκιμασμένη. Αρκεί να έχετε ρίζα τζίντζερ στο σπίτι. Σας προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε τη ρίζα και όχι την έτοιμη σκόνη από πιπερόριζα που βρίσκετε στα μπαχαράδικα, καθώς εκεί θα βρείτε τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά του. Ενώ είναι και πιο έντονη και η γεύση του. Το ρόφημα αυτό ταιριάζει πολύ με την κανέλα ενώ μπορείτε να προσθέσετε και λίγο πιπέρι καγιέν, αν σας αρέσει ένα έξτρα καυτερό στοιχείο, με αντιφλεγμονώδη δράση. Για να ετοιμάσετε το συγκεκριμένο ρόφημα μπορείτε να ακολουθήσετε τα βήματα που σας έχουμε περιγράψει σε παλιότερή μας ανάρτηση.
Αν θέλετε να το απολαμβάνετε καθημερινά, τότε μπορείτε να το ετοιμάσετε και να το αποθηκεύσετε στις παγοθήκες στην κατάψυξη, ώστε να μπορείτε να το αξιοποιήσετε όποτε θέλετε, είτε ζεστό, είτε κρύο. Όπως και να έχει ένα σπιτικό ρόφημα τζίντζερ διατηρείται στο ψυγείο φρέσκο για περίπου μία εβδομάδα, ενώ στην κατάψυξη προφανώς για πολύ περισσότερο χρόνο.
Τα ευεργετικά συστατικά του ροφήματος στον οργανισμό μας
Από την πρώτη στιγμή που θα δοκιμάσετε ένα ρόφημα με τζίντζερ θα νιώσετε την ικανότητά του να μας «ξυπνά» και να μας δραστηριοποιεί άμεσα, ωστόσο μας κάνει καλό; Φυσικά, αφού έχει ως βασικά του συστατικά την πολύτιμη αυτή ρίζα και το αγαπημένο μας εσπεριδοειδές. Τα λεμόνια από τη μία είναι μια καλή πηγή της βιταμίνης C και καλίου και έχουν επίσης πολύ κιτρικό οξύ, το οποίο φαίνεται (σύμφωνα με ιατρικές πηγές) να βοηθά να μένουν οι πέτρες μακριά από τα νεφρά. Είναι ακόμη, γεμάτα αντιοξειδωτικά, που πάντα είναι αναγκαία για την καλή υγεία του οργανισμού μας. Το τζίντζερ από την άλλη, είναι επίσης πολύ αντιοξειδωτικό και ευνοεί την καλή λειτουργία του σώματός μας με πολλούς τρόπους, όπως με τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του. Παράλληλα, μας βοηθά σε περιπτώσεις πρωινής ναυτίας κι έχει ακόμη αρκετές ευεργετικές ιδιότητες. Γι’ αυτό κι εμείς σας προτείνουμε να γίνει η πρωινή ή βραδινή σας συνήθεια.
Πώς θα κάνετε τα παγάκια χυμού τζίντζερ
Κατ’ αρχήν καλό είναι να διαλέξουμε μεγάλα κομμάτια ρίζας τζίντζερ (για να ξεφλουδίζεται πιο εύκολα) και λεμόνια με λεπτή φλούδα, που σημαίνει ότι περιέχουν περισσότερο χυμό). Επίσης, να χρησιμοποιήσουμε παγοκύστες με σιλικόνη, για να αφαιρούνται τα παγάκια με περισσότερη ευκολία και ιδανικά με καπάκι για να μην απορροφούν μυρωδιές από την κατάψυξη.
Αρχικά ξεφλουδίζουμε καλά το τζίντζερ, για να μη μας μείνει κανένα υπόλειμμα φλοιού, είτε με έναν αποφλοιωτή, είτε πιο απλά χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο κουτάλι ή ένα κοφτερό μαχαίρι για τις περιοχές που είναι πιο δύσκολο να ξεφλουδιστούν. Επίσης, μπορούμε να κόψουμε τη ρίζα σε μικρότερα κομμάτια για να την αποφλοιώσουμε πιο εύκολα.
Το επόμενο στάδιο είναι να στύψουμε τα λεμόνια, κατά προτίμηση χρησιμοποιώντας έναν στύφτη ηλεκτρικό ή χειροκίνητο, για να πάρουμε όσο χυμό γίνεται χωρίς τα κουκούτσια. Αν πάλι, το κάνουμε χωρίς στύφτη, ας προσέξουμε να μην πέσουν κουκούτσια.
Επόμενο στάδιο να βάλουμε το τριμμένο τζίντζερ και τον χυμό λεμονιού στο μούλτι για περίπου 3 λεπτά. Μόλις το τζίντζερ διαλυθεί τελείως, αφρίσει λίγο και γίνει ελαφρύ, ρίχνουμε το υγρό στις παγοκύστες και το αφήνουμε στην κατάψυξη για τουλάχιστον 6 ώρες, μέχρι να παγώσει.
Όταν θέλουμε να φτιάξουμε ένα ρόφημα, βγάζουμε έναν κύβο από την παγοκύστη, τον ρίχνουμε σε ένα φλιτζάνι και προσθέτουμε ζεστό νερό μέχρι να λιώσει το παγάκι μας. Μπορούμε να προσθέσουμε, προαιρετικά, λίγο μέλι και να χρησιμοποιήσουμε ένα γυάλινο καλαμάκι αν το λεμόνι μας ενοχλεί στα δόντια.
Πηγή: olivemagazine.gr