Παρουσίαση Βιβλίου στο Τυμπάκι:
Χαρτογραφώντας
“ΤΟ ΔΑΧΤΥΛΙΔΙ ΤΟΥ ΜΙΝΩΑ ΚΑΙ Ο ΜΥΘΟΣ ΤΗΣ ΑΡΠΑΓΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ: ΟΙ ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΙ”
Του Μιχάλη Σπυριδάκη, Χαρτογράφου – Περιβαλλοντολόγου
Από τις εκδόσεις «Μύστις»
Το δαχτυλίδι του Μίνωα (1500-1400 π.Χ.), το εντυπωσιακό αυτό χρυσό δαχτυλίδι, βρέθηκε το 1928 σε αγρό, κοντά στον βασιλικό τάφο-ιερό της Κνωσού, στον λόφο Γυψάδες. Απεικονίζει έναν τρισδιάστατο προοπτικό χάρτη, του φαραγγιού της Κνωσού. που αποτυπώνεται ένα ιερό τοπίο, (το ιερό κορυφής του Γιούχτα, την τεχνητή λίμνη και τα δύο ιερά). Η σχεδιαστική απεικόνιση πάνω στο δαχτυλίδι, από τον καλλιτέχνη, έγινε με τον ιερό προσανατολισμό της εποχής του Χαλκού (3000 π. Χ. έως 1450 π. Χ.), Ανατολή-Δύση και Βορά-Νότο. Το δαχτυλίδι του Μίνωα αποτελεί τον πρώτο γραπτό χάρτη-κείμενο για την καλύτερη κατανόηση του Πρώτου Μεγάλου Πολιτισμού της Κρήτης. Το ιερό τοπίο του δαχτυλιδιού είναι αντιγραφή από το αρχέτυπο ιερό τοπίο της Φαιστού, του αρχαίου φαραγγιού της, του Μεγάλου Φυσικού Ναού της θεάς Ευρώπης.
Μέσα στο βιβλίο αναφέρονται και επεξηγούνται οι γεωχωρικοί συμβολισμοί του Μύθου της Αρπαγής της Ευρώπης. Αναφέρεται επίσης η πανέξυπνη τεχνική που οι κάτοικοι της Φαιστού, εκμεταλλευόμενοι τη γεωμορφολογία του τοπίου και με απόλυτο σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον, δημιούργησαν τον μεγάλο και επιβλητικό φυσικό ναό της θεάς Ευρώπης, όπου η σημερινή Ευρώπη οφείλει το όνομά της. Ο Μύθος της Αρπαγής της Ευρώπης είναι η θρησκευτική-πολιτική Βίβλος της εποχής του Χαλκού της Κρήτης.
Κατά την παρουσίαση του Βιβλίου θα δοθεί έμφαση, εξάλλου, στη πρώτη οργανωμένη αστική κοινωνία και προάγγελος ανάκτορων στη Κρήτη τη Φαιστό, το πρώτο πολιτισμό του Δυτικού Πολιτισμού, την γενέτειρα του Μύθου, και πως μεταφέρθηκε ο πολιτισμός από τη νότια κεντρική Κρήτη προς βορά. Ο ΜΥΘΟΣ ΤΩΝ ΜΥΘΩΝ του δυτικού πολιτισμού.
Επεξηγώντας, στη παρουσίαση, πως από το μεγάλο Φυσικό Ναό της θεάς Ευρώπης πήρε το όνομα η ήπειρο Ευρώπη και πως ο αρχαίος κόλπος του Τυμπακίου έδωσε τα πρώτα ερεθίσματα για τη δημιουργία του Μινωικού Πολιτισμού , όπως αυτός ονομάστηκε από τον Έβανς . Από το αρχαίο κόλπο του Τυμπακίου έβλεπαν το Ψηλορείτη να μοιάζει με λευκό Ταύρο με λευκά κέρατα, όταν ήταν χιονισμένος, φυσικά διπλά κέρατα που μοιάζουν με ιερό διπλού Πέλεκυ των Μινωιτών , τα ονομαστά Φοινίκια ή Σέλα του Διγενή. Και δημιουργήθηκαν έτσι τα πρώτα ερεθίσματα της θρησκεία του θεού Ταύρου, της θρησκείας των Μινωικών και ο Πολιτισμός της Φαιστού, ο πρώτος Πολιτισμός της Ευρώπης.
Ο Vincenzo LaRoza (Ακαδημαϊκός και πανεπιστημιακός ανασκαφέας Φαιστού και Αγίας Τριάδας) το1999 στο περιοδικό Κρήτες θαλασσοδρόμοι στην σελίδα 84 αναφέρει «Η Φαιστός μέχρι την καταστροφή του 1700 π.Χ περίπου μας δίδει την εικόνα ενός σημαντικού κέντρου εξουσίας, μιας πραγματικής πρωτεύουσας ενός βασιλείου. (του πρώτου Βασιλείου της Κρήτης) . Και στη Φαιστό βρέθηκε η παλαιότερη μινωική γραφή κατά τον Doro Levi.
Το βιβλίο “Το Δαχτυλίδι του Μίνωα και ο Μύθος της Αρπαγής της Ευρώπης”, είναι πρωτοποριακό στην ανάδειξη και ερμηνεία των αρχαιοελληνικών συμβόλων και συσχετισμών μέσω της χαρτογραφίας. Η ανάλυση των γεωχωρικών συμβολισμών και η εξιστόρηση του μύθου παραπέμπουν σε ενδιαφέρουσες πτυχές της αρχαίας ιστορίας και πολιτισμού που μπορούν να ανοίξουν νέες προοπτικές κατανόησης, ενώ ο αναγνώστης μπορεί να ξεναγηθεί μέσω λογισμικού Google Earth στους χώρους ενδιαφέροντος, από τις συντεταγμένες που αναγράφονται στο βιβλίο (προβολή WGS84).
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στη αίθουσα πολλαπλών χρήσεων Γυμνασίου Λυκείου και Εσπερινού Γυμνασίου Λυκείου Τυμπακίου ΚΥΡΙΑΚΗ 2 ΦΕΒΟΥΑΡΙΟΥ 2025, στις 7 το απόγευμα .
Σας περιμένουμε να μοιραστούμε μαζί την εξέλιξη της γνώσης και του πολιτισμού, μέσα από το πρίσμα της μυθολογίας και της ιστορίας της Κρήτης.
Την παρουσίαση θα τιμήσει με την ανάλυσή του ο Καθηγητής Ανθρωπολογίας Νίκος Ξηροτύρης του Πανεπιστημίου Θράκης. Τον συντονισμό της συζήτησης θα αναλάβει η κα. Ειρήνη Μαράκη, καθηγήτριας Φιλολογίας.
Οργάνωση από το Σύλλογο « Ο ΜΥΘΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ»
Με την υποστήριξη του ΔΗΜΟΥ ΦΑΙΣΤΟΥ
Στηρίζουν επίσης την εκδήλωση οι φορείς του Τυμπακίου
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΤΟΧΙ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΥΜΠΑΚΙΟΥ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΨΑΡΑΔΩΝ ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΠΥΡΓΟΥ
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΤΥΜΠΑΚΙΟΥ
ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΠΥΡΓΟΥ