Η τσουκνίδα ανήκει στην οικογένεια των κνηδοειδών και είναι ποώδες, αυτοφυές φυτό με περισσότερα από 500 είδη παγκοσμίως.
Χαρακτηριστική είναι η αίσθηση που δίνει όταν έρχεται σε επαφή με το γυμνό δέρμα, λόγω των τοξινών που εμπεριέχονται στα τριχίδια που την καλύπτουν όπως οι ακετυλοχολίνες, το μυρμηκικό οξύ και ισταμίνες.
Τοξίνες οι οποίες εξουδετερώνονται όταν το φυτό βρεθεί σε θερμοκρασίες βρασμού ή ψησίματος. Η χρήση της στην ιατρική είναι διαδεδομένη από τα Αρχαία χρόνια κυρίως ως διουρητικό, καθαρτικό και αιμοστατικό.
Σύσταση τσουκνίδας
Η τσουκνίδα είναι πλούσια σε βιταμίνη C ,Α ,Κ,Ε, ριβοφλαβίνη, φυλλικό οξύ και ιχνοστοιχείων όπως πυρίτιο, σίδηρο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, φώσφορο, σελήνιο, χαλκό ασβέστιο και κάλιο, καθώς επίσης περιέχει και αντιοξειδωτικές ουσίες, συνεπώς είναι θρεπτική και ενδείκνυται η κατανάλωσή της στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής.
💯 Ιδιότητες και οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό
Όπως είδαμε παραπάνω ,η τσουκνίδα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, ωφέλιμα για το ανθρώπινο σώμα. Ας δούμε ,συνοπτικά, ποιες είναι οι θεραπευτικές της ιδιότητες:
Βοηθάει στην διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων γλυκόζης διεγείροντας το πάγκρεας που εκκρίνει ινσουλίνη.
Περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες που βοηθάνε στην απομάκρυνση των ελεύθερων ριζών από το σώμα.
Η συμπαρουσία φυτικού σιδήρου και βιταμίνης C, βοηθάνε στην ολική απορρόφηση του σιδήρου κι έτσι συστήνεται σε περιπτώσεις σιδηροπενικής αναιμίας.
Λόγω του αιμοστατικού χαρακτήρα των σπόρων της, είναι πολύ χρήσιμη σε περιπτώσεις αιμορραγιών όπως στην έμμηνο ρήση και την περίοδο της λοχείας.
Η ισταμίνη, που περιέχει, έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση και η κατανάλωσή της σε οποιαδήποτε μορφή μπορεί να ανακουφίσει από τα συμπτώματα μιας υφιστάμενης φλεγμονής και εποχικών αλλεργιών.
Το αφέψημα τσουκνίδας, θεωρείται ισχυρό διουρητικό άρα και βοηθητικό σε περιπτώσεις ουρολοίμωξης και πέτρας στα νεφρά.
Γενικά, έχει ευεργετικές ιδιότητες στην κυκλοφορία του αίματος και συμβάλλει στην μείωση του ουρικού οξέος.
Η χρήση της μελετάται και στον τομέα της δερματολογίας, όπου φαίνεται να έχει θετικά αποτελέσματα σε ασθενείς με έκζεμα και άλλες δερματικές παθήσεις.
Κλινικές μελέτες έδειξαν πως μειώνει την συμπτωματολογία ανδρών που πάσχουν από καλοήθη υπερπλασία του προστάτη.
Η κατανάλωσή της, σε τακτά χρονικά διαστήματα ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση.
Η δραστικότητα για τη μείωση της υψηλής χοληστερίνης, βρίσκεται σε ερευνητικό επίπεδο και τα έως τώρα αποτελέσματα δείχνουν μείωση της χοληστερίνης σε ποντίκια με υπερχοληστεραιμία.
Πως μπορώ να την καταναλώσω;
Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η τοξική δράση της τσουκνίδας εξουδετερώνεται όταν αυτή έρθει σε επαφή με βραστό νερό ή μαγειρευτεί. Συνεπώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην μαγειρική σε πίτες, σούπες, βραστά χόρτα και σε μορφή αφεψήματος.
Σημαντικό είναι να βρίσκουμε καθαρό φυτό προς κατανάλωση λόγω της επιμόλυνσης στα σημεία όπου ευδοκιμεί (ως ζιζάνιο που είναι).
❗Αντενδείξεις και παρενέργειες
Η κατανάλωση τσουκνίδας δεν ενδείκνυται σε άτομα υποτασικά, νεφροπαθείς ,καρδιοπαθείς και εγκύους.
Τέλος, έχουν αναφερθεί δυσμενείς αλληλεπιδράσεις με διουρητικά, αντιδιαβητικά φάρμακα, αντιυπερτασικά φάρμακα, Κατασταλτικά φάρμακα του ΚΝΣ, ηρεμιστικά και αντιπηκτικά φάρμακα.
Πηγή: votanotherapeia.gr