Δευτέρα, 12 Μαΐου, 2025
e-mesara
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
No Result
View All Result
e-mesara
No Result
View All Result
Home ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Τσιγαριαστό (σφακιανό)

07/11/2020
in ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
0
Σφακιανό γιαχνί (Αρνί ή κατσίκι τσιγαριστό)
0
SHARES
Share on Facebook

Το τσιγαριαστό ρίφι (συνήθως πρόκειται για κατσικάκι) είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα των Σφακίων και της δυτικής Κρήτης. Λακωνικό εις το έπακρον, φτιάχνεται με τρία μόνο υλικά, κατσικάκι (ή αρνάκι), ελαιόλαδο και αλατοπίπερο. Η νοστιμιά του οφείλεται στο ντόπιο εύγευστο κρέας των αιγοπροβάτων (των φουριάρικων, όπως τα λένε), που αλωνίζουν τις ξέρες και τις πλαγιές του νησιού. Επειδή στην Αθήνα και σε άλλες μεγάλες πόλεις τις περισσότερες φορές δεν φτάνουν εξίσου αξιόλογα κρέατα, αξίζει να αναζητήσουμε την καλύτερη δυνατή πρώτη ύλη με ελληνική προέλευση σε κρεοπωλεία που εμπιστευόμαστε.

Υλικά

1½ κιλό κατσικάκι ή αρνάκι (χρειαζόμαστε κομμάτια μετρίως λιπαρά αλλά όχι άπαχα – μπορούμε να διαλέξουμε οποιοδήποτε μέρος του ζώου από το λαιμό μέχρι το μπούτι· ζητάμε από τον κρεοπώλη να μας τεμαχίσει το κρέας με το κόκαλο σε κομματάκια περίπου 4 εκ.)

80 ml ελαιόλαδο αλάτι,

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

120 ml κρασί ξηρό, λευκό ή κόκκινο (προαιρετικά)

Μυστικό: Ανάλογα με την ηλικία του ζώου, μπορεί να χρειαστεί περισσότερο ή λιγότερο μαγείρεμα. Ιδανικά, το κατσικάκι δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερο από 6 – 8 μηνών.

Διαδικασία

Πλένουμε και στραγγίζουμε καλά το κρέας.

Σε μια ρηχή και πλατιά κατσαρόλα (τύπου πλασοτέ) βάζουμε το λάδι και την τοποθετούμε σε πολύ δυνατή φωτιά.

Μόλις ζεσταθεί καλά, βάζουμε μέσα τα κομμάτια κρέατος και τα ροδίζουμε για περίπου 5 λεπτά από όλες τις πλευρές.

Αλατοπιπερώνουμε.

Αν χρησιμοποιήσουμε κρασί, το βάζουμε σε αυτό το σημείο και σείουμε ελαφρώς το σκεύος μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία σχεδόν στο ελάχιστο (π.χ. για μάτια που έχουν διαβάθμιση 1 – 3, τη βάζουμε στο 1), το σκεπάζουμε καλά με το καπάκι και το αφήνουμε να ψηθεί για περίπου 1 – 1½ ώρα ή μέχρι να γίνει.

Κατά το ψήσιμο ελέγχουμε το κρέας· θα δούμε ότι βγάζει τα υγρά του μέσα στα οποία ψήνεται.

Λίγο πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα, ξεσκεπάζουμε ώστε να εξατμιστούν τα υγρά και το κρέας να μείνει μόνο με το λίπος του.

Το σερβίρουμε ζεστό με τηγανητές πατάτες.

Πηγή: gastronomos.gr

Previous Post

Χορτοπιτάκια ή Πιταράκια

Next Post

Σάββατο, 7 Νοεμβρίου 2020: Εφημερεύοντα και διανυκτερεύον φαρμακείο στο Δήμο Φαιστού

Next Post
Σάββατο, 7 Νοεμβρίου 2020: Εφημερεύοντα και διανυκτερεύον φαρμακείο στο Δήμο Φαιστού

Σάββατο, 7 Νοεμβρίου 2020: Εφημερεύοντα και διανυκτερεύον φαρμακείο στο Δήμο Φαιστού

  • Αρχείο
  • Επικοινωνία

© All rights reserved 2014 - 2025 | Incited by Aimark Digital Strategy - Development by Intelweb. || ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ || ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ

© All rights reserved 2014 - 2025 | Incited by Aimark Digital Strategy - Development by Intelweb. || ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ || ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ