Υλικά Συνταγής
- 1 κιλό χόρτα εποχής
- 1/4 φλ ελαιόλαδο
- 1 ξερό κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες ή ψιλοκομμένο
- 1 σκ σκόρδο σπασμένη
- 3-4 φρέσκα κρεμμύδια τρυφερά ψιλοκομμένα
- 1 ντομάτα ψιλοκομμένη ή 1 κσ πελτέ
- 2 κσ μάραθο ή άνηθο ψιλοκομμένο
- Αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Για τα τσιγαριαστά χόρτα καθαρίζουμε και πλένουμε τα χόρτα. Μην σας φαίνονται πολλά το 1 κιλό χόρτα. Όταν μαγειρευτούν θα σας φαίνονται λίγα.
Προαιρετικά για να κρατήσουν το καταπράσινο χρώμα τα χόρτα πρέπει να τα ζεματίσουμε σε νερό που βράζει για λίγα λεπτά.
Τα βγάζουμε αμέσως σε μπολ με κρύο νερό και τα στραγγίζουμε πολύ καλά να στεγνώσουν. Κόβουμε τα χόρτα σε χοντρά κομμάτια.
Σε πλασωτέ κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι για 3-4′. Έπειτα προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για 1´.
Προσθέτουμε τα στεγνά χόρτα χοντροκομμένα και τα αφήνουμε να τσιγαριστούν για 5’ και να πέσει ο όγκος τους.
Ανακατεύουμε 2-3 φορές και μετά προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμύδια και την ντομάτα. Βράζουμε τα χόρτα για 10’ να μείνουν με το λάδι τους.
Αλατοπιπερώνουμε προς το τέλος και προσθέτουμε τον μάραθο ή τον άνηθο.
Τα τσιγαριαστά χόρτα τρώγονται με φέτα ή στην Στερά Ελλάδα τα σβήνουν με γάλα.
Εναλλακτικά μπορείτε να τα σερβίρετε με λίγο λεμόνι.
Μπορείτε αν θέλετε να τσιγαρίσετε τα χόρτα κανονικά και να μην βάλετε ντομάτα στην κατσαρόλα. Αν είναι καλοκαίρι και κάνετε τσιγαριαστά βλήτα τρίψτε στο τέλος ωμή ντομάτα από πάνω για δροσερή απόλαυση.
Στα Δωδεκάνησα τα τσιγαριαστά χόρτα τρώγονται σαν σαλάτα. Στην Στερεά Ελλάδα τρώγονται σαν γεύμα με φέτα ενώ στα νησιά του Αιγαίου τα τσιγαριαστά χόρτα συνοδεύονται πάντα με φρέσκα τρυφερά λαχανικά εποχής και οπωσδήποτε με αμπελοφάσουλα.
Τα τσιγαριαστά χόρτα μπορείτε να τα φτιάξετε με ότι χόρτα σας αρέσουν.
Μπορείτε να προσθέσετε τρυφερά φρέσκα φασολάκια, μικρά τρυφερά κολοκυθάκια, κολοκυθοανθούς και γενικά ό,τι τρυφερό λαχανικό εποχής θέλετε.
Πηγή: argiro.gr