Υλικά:
πράσινες ελιές
1 μπολ (για την πρoσωρινή τοποθέτηση των ελιών)
2 φλιτζάνια χοντρό αλάτι
4 φλιτζάνια ζεστό νερό
1 φρέσκο αυγό (για τον έλεγχο της άλμης)
λίγο ελαιόλαδο
1 βάζο που να κλείνει καλά (για την αποθήκευση των ελιών)
Εκτέλεση
Πλένουμε τις ελιές πολύ καλά με άφθονο νερό και τις στραγγίζουμε. Αφού στεγνώσουν, τις τσακίζουμε με ένα μεγάλο βότσαλο. Φτιάχνουμε την άλμη ανακατεύοντας το αλάτι και το ζεστό νερό και την αφήνουμε να κρυώσει. Τη δοκιμάζουμε βάζοντας μέσα ένα φρέσκο αυγό. Εάν η άλμη είναι εντάξει το αυγό θα ανέβει στην επιφάνεια και θα εξέχει από το νερό περίπου 1,5 εκατοστό.
Βάζουμε τις ελιές σε ένα μπολ γεμάτο με κρύο νερό –να τις σκεπάζει- και τις αφήνουμε για 10 μέρες αλλάζοντας το νερό καθημερινά. Μπορούμε ακόμα να βάλουμε μία πέτρα από πάνω τυλιγμένη σε καθαρό ύφασμα.
Βάζουμε τις ελιές με την άλμη σε ένα βάζο, κι από πάνω βάζουμε δύο δάχτυλα λάδι για να μην μουχλιάσουν. Κλείνουμε το βάζο, το τοποθετούμε σε ένα δροσερό μέρος, και το αφήνουμε εκεί για 50-60 μέρες.
Παραλλαγές & συμβουλές
Μπορούμε να προσθέσουμε μάραθο και λεμόνι όταν τις βάζουμε στο βάζο που θα μείνουν με τον εξής τρόπο: Ελιές, φέτες λεμονιού, μάραθος και μετά πάλι ελιές κ.ο.κ. Στο τέλος βάζουμε σε μια κατσαρόλα νερό και αλάτι, ανακατεύουμε να διαλυθεί και γεμίζουμε το βάζο μας να καλύπτονται οι ελιές. Προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο ίσα να σκεπάσει την άρμη και να μη μουχλιάσουν οι ελιές και σφραγίζουμε το βάζο.
Να φοράτε πρόχειρα ρούχα ή μακριά ποδιά όταν τσακίζετε τις ελιές γιατί το λάδι αυτό που θα πιτσιλάει με κάθε τσάκισμα δεν βγαίνει από τα ρούχα με τίποτα…
Πηγή: alekati.gr