Συστατικά
· Για το κέικ
- 1 φλ. αλεύρι Φαρίνα “00”,
- ½ κουταλάκι μπέικιν πάουντερ,
- ½ κουταλάκι μαγειρική σόδα,
- ¼ κουταλάκι αλάτι,
- ½ φλ. κακάο,
- ½ φλ. κοχλαστό νερό,
- ½ φλ. ζάχαρη,
- ¼ φλ. ζάχαρη καστανή,
- 2 μεγάλα αβγά,
- 90 γρ. βούτυρο ανάλατο,
- ½ φλ. sour cream,
- 1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας.
· Για την γκανάς
- 200 γρ. μαύρη σοκολάτα (όχι 70% κακάο. 40%-50% είναι ιδανικό),
- ¾ φλ. κρέμα γάλακτος.
· Για το σερβίρισμα
- Περίπου 50 γρ. μαύρη σοκολάτα, ψιλοκομμένη με ένα μαχαίρι (χρησιμοποιείτε την αγαπημένη σας μαύρη σοκολάτα).
Βήματα
- Βήμα 1
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175°C.
- Βήμα 2
Βουτυρώνετε τη βάση και τα τοιχώματα ενός στενόμακρου ταψιού, 13 Χ 23 εκ.
- Βήμα 3
Καλύπτετε τη βάση και τα πλαϊνά του ταψιού με ένα κομμάτι αντικολλητική λαδόκολλα, αφήνοντας αρκετό χαρτί να εξέχει.
- Βήμα 4
Αργότερα, θα χρησιμοποιήσετε αυτό το χαρτί για να βγάλετε το κέικ από το ταψί του.
- Βήμα 5
Βάζετε το κακάο και το κοχλαστό νερό σε ένα μικρό μπολ.
- Βήμα 6
Ανακατεύετε καλά να διαλυθεί το κακάο.
- Βήμα 7
Προσθέτετε τη σάουαρ κριμ και ανακατεύετε ξανά.
- Βήμα 8
Σε ένα μπολ κοσκινίζετε, το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το αλάτι.
- Βήμα 9
Βάζετε στον κάδο του μίξερ τα δύο είδη ζάχαρης, τα αβγά και χτυπάτε μέχρι να αφρατέψουν.
- Βήμα 10
Προσθέτετε το βούτυρο και χτυπάτε ξανά.
- Βήμα 11
Στη συνέχεια, βάζετε το μίγμα κακάο και τη βανίλια.
- Βήμα 12
Τέλος, προσθέτετε το αλεύρι και χτυπάτε το μίγμα μέχρι να αναμιχθεί καλά.
- Βήμα 13
Βάζετε το μίγμα στο ταψί και ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 40-45 λεπτά.
· Φτιάχνετε τη γκανάς περίπου 10 λεπτά πριν να ψηθεί το κέικ:
- Βήμα 1
Κόβετε τη σοκολάτα σε ένα γυάλινο μπολ.
- Βήμα 2
Βάζετε την κρέμα γάλακτος να ζεσταθεί.
- Βήμα 3
Μόλις κοχλάσει τη ρίχνετε στο μπολ με τη σοκολάτα.
- Βήμα 4
Αφήνετε το μίγμα να σταθεί για λίγο και ακολούθως ανακατεύετε με μια σπάτουλα μέχρι να λιώσει εντελώς η σοκολάτα.
- Βήμα 5
Μόλις βγάλετε το κέικ από το φούρνο, τρυπάτε όλη του την επιφάνεια με ένα ξύλινο ή μεταλλικό σουβλάκι.
- Βήμα 6
Περιχύνετε το κέικ αργά – αργά, με το 1/3 από τη γκανάς.
- Βήμα 7
Αφήνετε το κέικ να κρυώσει εντελώς στο ταψί του.
- Βήμα 8
Κρατάτε την υπόλοιπη γκανάς σε θερμοκρασία δωματίου.
- Βήμα 9
Όταν κρυώσει το κέικ, το βγάζετε από το ταψί χρησιμοποιώντας το χαρτί που εξέχει.
- Βήμα 10
Το βάζετε σε πιατέλα σερβιρίσματος.
- Βήμα 11
Περιχύνετε με την υπόλοιπη γκανάς και ρίχνετε πάνω την ψιλοκομμένη μαύρη σοκολάτα.
- Βήμα 12
Σερβίρετε το κέικ σε θερμοκρασία δωματίου και σε φανατικούς σοκολατοφάγους.
Πηγή: xrysessyntages.com