Τριπλό κέικ σοκολάτας

3 λεπτά ανάγνωσης

Συστατικά

·        Για το κέικ
  • 1 φλ. αλεύρι Φαρίνα “00”,
  • ½ κουταλάκι μπέικιν πάουντερ,
  • ½ κουταλάκι μαγειρική σόδα,
  • ¼ κουταλάκι αλάτι,
  • ½ φλ. κακάο,
  • ½ φλ. κοχλαστό νερό,
  • ½ φλ. ζάχαρη,
  • ¼ φλ. ζάχαρη καστανή,
  • 2 μεγάλα αβγά,
  • 90 γρ. βούτυρο ανάλατο,
  • ½ φλ. sour cream,
  • 1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας.
·        Για την γκανάς
  • 200 γρ. μαύρη σοκολάτα (όχι 70% κακάο. 40%-50% είναι ιδανικό),
  • ¾ φλ. κρέμα γάλακτος.
·        Για το σερβίρισμα
  • Περίπου 50 γρ. μαύρη σοκολάτα, ψιλοκομμένη με ένα μαχαίρι (χρησιμοποιείτε την αγαπημένη σας μαύρη σοκολάτα).

Βήματα

  •  Βήμα 1

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175°C.

  •  Βήμα 2

Βουτυρώνετε τη βάση και τα τοιχώματα ενός στενόμακρου ταψιού, 13 Χ 23 εκ.

  •  Βήμα 3

Καλύπτετε τη βάση και τα πλαϊνά του ταψιού με ένα κομμάτι αντικολλητική λαδόκολλα, αφήνοντας αρκετό χαρτί να εξέχει.

  •  Βήμα 4

Αργότερα, θα χρησιμοποιήσετε αυτό το χαρτί για να βγάλετε το κέικ από το ταψί του.

  •  Βήμα 5

Βάζετε το κακάο και το κοχλαστό νερό σε ένα μικρό μπολ.

  •  Βήμα 6

Ανακατεύετε καλά να διαλυθεί το κακάο.

  •  Βήμα 7

Προσθέτετε τη σάουαρ κριμ και ανακατεύετε ξανά.

  •  Βήμα 8

Σε ένα μπολ κοσκινίζετε, το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το αλάτι.

  •  Βήμα 9

Βάζετε στον κάδο του μίξερ τα δύο είδη ζάχαρης, τα αβγά και χτυπάτε μέχρι να αφρατέψουν.

  •  Βήμα 10

Προσθέτετε το βούτυρο και χτυπάτε ξανά.

  •  Βήμα 11

Στη συνέχεια, βάζετε το μίγμα κακάο και τη βανίλια.

  •  Βήμα 12

Τέλος, προσθέτετε το αλεύρι και χτυπάτε το μίγμα μέχρι να αναμιχθεί καλά.

  •  Βήμα 13

Βάζετε το μίγμα στο ταψί και ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 40-45 λεπτά.

·        Φτιάχνετε τη γκανάς περίπου 10 λεπτά πριν να ψηθεί το κέικ:
  •  Βήμα 1

Κόβετε τη σοκολάτα σε ένα γυάλινο μπολ.

  •  Βήμα 2

Βάζετε την κρέμα γάλακτος να ζεσταθεί.

  •  Βήμα 3

Μόλις κοχλάσει τη ρίχνετε στο μπολ με τη σοκολάτα.

  •  Βήμα 4

Αφήνετε το μίγμα να σταθεί για λίγο και ακολούθως ανακατεύετε με μια σπάτουλα μέχρι να λιώσει εντελώς η σοκολάτα.

  •  Βήμα 5

Μόλις βγάλετε το κέικ από το φούρνο, τρυπάτε όλη του την επιφάνεια με ένα ξύλινο ή μεταλλικό σουβλάκι.

  •  Βήμα 6

Περιχύνετε το κέικ αργά – αργά, με το 1/3 από τη γκανάς.

  •  Βήμα 7

Αφήνετε το κέικ να κρυώσει εντελώς στο ταψί του.

  •  Βήμα 8

Κρατάτε την υπόλοιπη γκανάς σε θερμοκρασία δωματίου.

  •  Βήμα 9

Όταν κρυώσει το κέικ, το βγάζετε από το ταψί χρησιμοποιώντας το χαρτί που εξέχει.

  •  Βήμα 10

Το βάζετε σε πιατέλα σερβιρίσματος.

  •  Βήμα 11

Περιχύνετε με την υπόλοιπη γκανάς και ρίχνετε πάνω την ψιλοκομμένη μαύρη σοκολάτα.

  •  Βήμα 12

Σερβίρετε το κέικ σε θερμοκρασία δωματίου και σε φανατικούς σοκολατοφάγους.

Πηγή: xrysessyntages.com

Μοιραστείτε το άρθρο