Υλικά (για 10-12 μερίδες – κέικ με τελική διάμετρο 21 εκ. σε αντίστοιχες φόρμες)
300 γρ. αλεύρι που φουσκώνει (κόκκινη φαρίνα)
240 γρ. ζάχαρη καστανή ή λευκή κρυσταλλική
1/2 κ.γ. αλάτι
310 ml γάλα αμυγδάλου ή 210 ml γάλα + 100 ml ζεστός καφές (συστήνεται)
1 κ.σ. μηλόξιδο
110 ml παρθένο σησαμέλαιο + 1 κ.σ. για τις φόρμες (ή ανάλογο λάδι)
180 γρ. Χαλβράς Σμράς Κομαΐα.
για την κρέμα χαλβά (μέσα και στην επικάλυψη)
500 ml κρέμα γάλακτος φυτική ή κρέμα καρύδας (2 κονσέρβες), παγωμένη στο ψυγείο (όχι στην κατάψυξη) – 2 ώρες τουλάχιστον
400 – 450 χαλβάς βανίλια συν (προαιρετικά) 2-3 κ.σ. . τρίμματα για την επιφάνεια
50 γρ, ψίχα από φιστίκια Αιγίνης
Προετοιμασία: 20-30 λεπτά, και 30 λεπτά το ψήσιμο συν ο έξτρα χρόνος να κρυώσουν οι βάσεις από παντεσπάνι. Βάλτε την vegan κρέμα γάλακτος και το μπολ που θα χρησιμοποιήσετε για να κάνετε την κρέμα χαλβά στο ψυγείο. Για το παντεσπάνι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και φόρμες-ταψάκια-τσέρκια μέχρι 22-23 εκ. Εύκολη συνταγή.
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς C.
Ετοιμάζετε το vegan ξινόγαλο: Σε μπολ βάζετε τη γάλα αμυγδάλου με το μηλόξιδο. Ανακατεύετε και αφήνετε στην άκρη.
Κάνετε την κρέμα χαλβά: Χτυπήστε την κρύα φυτική κρέμα σε κρύο κάδο μίξερ ή σε κρύο μπολ (μπορείτε να το βάλετε μέσα σε άλλο με παγάκια) για 3-4 λεπτά να αποκτήσει σχεδόν υφή σαντιγί.
Αν χρησιμοποιείς κρέμα καρύδας, ανοίγοντας το κουτί πάρτε μόνον το πηχτό μέρος, όχι το νερό.
Τρίψτε με το χέρι ή κόψτε με μαχαίρι τον χαλβά βανίλια, προσθέστε τον στο μείγμα και χτυπήστε ώστε να έχετε μια βελούδινη κρέμα. Βάλτε στο ψυγείο για 2-3 ώρες ή περισσότερο, ειδικά αν το ψυγείο ανοιγοκλείνει.
Προετοιμάστε τις φόρμες: Κόβετε 2 κύκλους από λαδόκολλα και καλύπτετε τις βάσεις. Αλείφετε το εσωτερικό των τοιχωμάτων με το λάδι.
Κόβετε το χαλβά αμυγδάλου σε κομμάτια περί το 1-1,5 εκ.
Κάνετε το παντεσπάνι με χαλβά: Σε μεγάλο μεγάλο μπολ κοσκινίζετε το αλεύρι και προσθέτετε τη ζάχαρη και το αλάτι (τα στεγνά υλικά). Ανακατεύετε με μα (δεν χρειάζεται μίξερ) και βάζετε το σησαμέλαιο, το ξινόγαλο και τον καφέ (αν τον χρησιμοποιείτε). Ανακατεύετε μέχρι να έχετε ένα ομοιογενές υγρό χωρίς τμήματα με αλεύρι.
Αδειάζετε το μισό μείγμα σε κάθε φόρμα και τοποθετείτε στην καθεμία τα περισσότερα κομμάτια του χαλβά. Τα πιέζετε ελαφρά με σπάτουλα ή κουτάλι να μπουν στο εσωτερικό και πασπαλίζετε με τον υπόλοιπο.
Εναλλακτικά, μπορείτε να βάλετε όλα τα κομμάτια στο αρχικό υγρό μείγμα, να τα ανακατέψετε με προσοχή ώστε να μην διαλυθούν και μετά να μοιράσετε το σύνολο στις δύο μορφές.
Ψήσιμο: Βάζετε τις φόρμες στο προθερμασμένο φούρνο και ψήνετε για 30 λεπτά. Δοκιμάστε με την οδοντογλυφίδα στο κέντρο. Θα πρέπει να βγει καθαρή.
Τις βγάζετε και αφήνετε 5 λεπτά να κρυώσετε. Η επιφάνεια θα είναι λίγο ή περισσότερο κρακελέ. Μην ανησυχήσετε. Μεταφέρετε σε σχάρα (αφαιρώντας τη λαδόκολλα) και αφήνετε να κρυώσετε εντελώς.
Κόβετε 3 λωρίδες λαδόκολλας 9-10 εκ. και τις τοποθετείτε στη βάση της πιατέλας σχηματίζοντας τρίγωνο. Τοποθετείτε στο κέντρο το πρώτο παντεσπάνι. Αν ανησυχείτε ότι θα κουνηθεί, βάλτε στη βάση 1 κ.γ. απ’ την κρέμα χαλβά για να σταθεροποιηθεί.
Με σπάτουλα απλώνετε μια παχιά στρώση, περίπου το 1/3 της κρέμας και ισιώνετε. Αν σας αρέσει να προσθέσετε αυτό το εσωτερικό με μικρά χαλβά ή σπασμένα αμύγδαλα ή φυστίκια Αιγίνης. Τοποθετείτε από πάνω το 2ο παντεσπάνι και πάνω σ’ αυτό το μισό περίπου από την υπόλοιπη κρέμα. Βάζετε περιμετρικά ό,τι έχει απομείνει και περνάτε με σπάτουλα το κάθε μέρος της περιμέτρου και την επιφάνεια, ώστε το αποτέλεσμα να είναι κατά το δυνατόν ομοιόμορφο.
Ολοκλήρωση: Προσθέτετε στην τούρτα χαλβά τα σπασμένα φιστίκια Αιγίνης και λίγα τρίμματα χαλβά με γεύση της αρέσκειας σας. Αφαιρείτε τα χαρτιά της βάσης τραβώντας τα παράλληλα προς την πιατέλα και καθαρίζετε τα υπολείμματα. Το γλυκό είναι έτοιμο!