Κρέμα μαστίχα-λεμόνι

1 λεπτά ανάγνωσης

Υλικά

  • 1/2 κουτ. γλυκού μαστίχα σε δάκρυα
  • 130 γρ. ζάχαρη + επιπλέον για τη μαστίχα
  • 1 κιλό γάλα
  • 2 αυγά
  • ξύσμα από 1 ακέρωτο λεμόνι μεσαίου μεγέθους
  • 50 γρ. κορν φλάουρ

Διαδικασία

Χτυπάμε τη μαστίχα στο γουδί μαζί με λίγη ζάχαρη μέχρι να γίνουν σκόνη.

Ρίχνουμε όλα τα υλικά, εκτός από το κορν φλάουρ, σε μια κατσαρόλα και την τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά.

Ανακατεύουμε συνεχώς το μείγμα μέχρι να ζεσταθεί πολύ καλά (λίγο πριν βράσει) και τότε προσθέτουμε το κορν φλάουρ.

Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να πήξει η κρέμα και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Μοιράζουμε την κρέμα σε 6-8 μπολάκια.

Τα αφήνουμε να κρυώσουν για περίπου 30 λεπτά και μετά τα μεταφέρουμε στο ψυγείο.

Μυστικό: Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ξύσμα πορτοκαλιού αντί για λεμονιού

Πηγή: gastronomos.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Τούρτα Tiramisu

4 λεπτά ανάγνωσης

 

Υλικά για ένα τετράγωνο τσέρκι διαστάσεων.: 23 Χ 23εκ.

Για τη βάση:

5 αβγά

1 φλιτζάνι ζάχαρη

1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2 καψουλάκια βανιλίνη ή 1 κουτ. γλυκού υγρή βανίλια

2 διπλούς εσπρέσο (κρύους)

2 κουτ. σούπας ζάχαρη

1 σφηνάκι γλυκό κρασί Μασάλα ή Vinsanto

Για την κρέμα και τη διακόσμηση

500γρ. τυρί Mascarpone

200γρ. κρέμα γάλακτος

2 αβγά μεγάλα

½ φλιτζάνι ζάχαρη

1 σφηνάκι γλυκό κρασί Μασάλα ή Vinsanto

Για τη διακόσμηση

Κακάο

Εκτέλεση

Ετοιμάζετε την κρέμα: Βάζετε ένα κατσαρολάκι με 3-4 δάχτυλα νερό πάνω σε μέτρια φωτιά. Ρίχνετε τη ζάχαρη και τα αβγά σε μεταλλικό μπολ που θα μπορεί να εφαρμόζει στο κατσαρόλι σας και το τοποθετείτε πάνω του. Παίρνετε αβγοδάρτη στο χέρι και ξεκινάτε να ανακατεύετε το μείγμα με κυκλικές κινήσεις μέχρι το μείγμα σας να πήξει ελαφρά και να γίνει άσπρο κι αφράτο.

Μεταφέρετε το μείγμα σε μίξερ, προσθέτετε το μασκαρπόνε και ξεκινάτε να χτυπάτε σε χαμηλή ταχύτητα αρχικά και δυναμώνοντας στη συνέχεια μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Προσθέτετε και την κρέμα γάλακτος και εξακολουθείτε το χτύπημα μέχρι πήξει το μείγμα και να γίνει ωραίο κι αφράτο. Το αφήνετε στο ψυγείο και ετοιμάζετε στο μεταξύ το παντεσπάνι.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οCστον αέρα, στρώνετε με χαρτί ψησίματος τον πάτο ενός ρηχού ταψιού (το μεγάλο του φούρνου) και με ένα πινέλο το αλείφετε με λίγο σπορέλαιο.

Χτυπάτε τα αβγά με τη ζάχαρη στο μίξερ για 7-8 λεπτά περίπου, μέχρι το μείγμα να ασπρίσει και να τριπλασιάσει τον όγκο του. Στο ενδιάμεσο προσθέτετε και το άρωμα της βανίλιας. Σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ και παίρνετε στο ένα χέρι μια σπάτουλα σιλικόνης (μαρίζ) και στο άλλο ένα σουρωτήρι μέσα στο οποίο ρίχνετε το αλεύρι. Ρίχνετε βροχηδόν το αλεύρι από τη μια στο μείγμα των αβγών και το ανακατεύετε με απαλές κυκλικές κινήσεις της σπάτουλας από την άλλη, μέχρι να ενσωματωθεί όλο.

Αδειάζετε το μείγμα στο ταψί που ετοιμάσατε και ψήνετε το παντεσπάνι στον προθερμασμένο φούρνο για 15-20 λεπτά μέχρι να πάρει ωραίο χρυσαφί χρώμα, το ξεφουρνίζετε και αφήνετε να κρυώσει.

Όταν είστε έτοιμοι να στήσετε την τούρτα, κόβετε μονοκόμματα ένα κομμάτι παντεσπάνι παίρνοντας για οδηγό το τσέρκι σας. Εγώ χρησιμοποίησα τετράγωνο τσέρκι, εσείς ό,τι έχετε. Αυτό το κομμάτι το αφήνετε για να το βάλετε τελευταίο. Τοποθετείτε το τσέρκι στο κέντρο της πιατέλας σας και κόβετε από το υπόλοιπο παντεσπάνι 2-3 κομμάτια έτσι ώστε η επιφάνειά τους να φτάσει να καλύψετε τον πάτο του τσερκιού σας στην πιατέλα. Τα τοποθετείτε κολλητά το ένα δίπλα στο άλλο. Ανακατεύετε τον καφέ με τη ζάχαρη και το γλυκό κρασί και με ένα πινέλο βρέχετε το παντεσπάνι.

Αδειάζετε από πάνω τη μισή κρέμα τιραμισού, κάνετε μια δεύτερη στρώση με το κομμάτι του παντεσπανιού που κόψατε πρώτο, το βρέχετε και αυτό με το μείγμα του καφέ και το σκεπάζετε με την υπόλοιπη κρέμα. Αφήνετε την τούρτα στο ψυγείο να δέσει καλά μέχρι το σερβίρισμα.

Πριν σερβίρετε την τούρτα, την πασπαλίζετε με κακάο το οποίο ρίχνετε σαν βροχή από σουρωτήρι και αφαιρείτε προσεκτικά το τσέρκι.

Πηγή: sweetly.gr

 

Μοιραστείτε το άρθρο

Τούρτα Tiramisu

4 λεπτά ανάγνωσης

Υλικά για ένα τετράγωνο τσέρκι διαστάσεων.: 23 Χ 23εκ.

Για τη βάση:

5 αβγά

1 φλιτζάνι ζάχαρη

1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2 καψουλάκια βανιλίνη ή 1 κουτ. γλυκού υγρή βανίλια

2 διπλούς εσπρέσο (κρύους)

2 κουτ. σούπας ζάχαρη

1 σφηνάκι γλυκό κρασί Μασάλα ή Vinsanto

Για την κρέμα και τη διακόσμηση

500γρ. τυρί Mascarpone

200γρ. κρέμα γάλακτος

2 αβγά μεγάλα

½ φλιτζάνι ζάχαρη

1 σφηνάκι γλυκό κρασί Μασάλα ή Vinsanto

Για τη διακόσμηση

Κακάο

Εκτέλεση

Ετοιμάζετε την κρέμα: Βάζετε ένα κατσαρολάκι με 3-4 δάχτυλα νερό πάνω σε μέτρια φωτιά. Ρίχνετε τη ζάχαρη και τα αβγά σε μεταλλικό μπολ που θα μπορεί να εφαρμόζει στο κατσαρόλι σας και το τοποθετείτε πάνω του. Παίρνετε αβγοδάρτη στο χέρι και ξεκινάτε να ανακατεύετε το μείγμα με κυκλικές κινήσεις μέχρι το μείγμα σας να πήξει ελαφρά και να γίνει άσπρο κι αφράτο.

Μεταφέρετε το μείγμα σε μίξερ, προσθέτετε το μασκαρπόνε και ξεκινάτε να χτυπάτε σε χαμηλή ταχύτητα αρχικά και δυναμώνοντας στη συνέχεια μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Προσθέτετε και την κρέμα γάλακτος και εξακολουθείτε το χτύπημα μέχρι πήξει το μείγμα και να γίνει ωραίο κι αφράτο. Το αφήνετε στο ψυγείο και ετοιμάζετε στο μεταξύ το παντεσπάνι.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οCστον αέρα, στρώνετε με χαρτί ψησίματος τον πάτο ενός ρηχού ταψιού (το μεγάλο του φούρνου) και με ένα πινέλο το αλείφετε με λίγο σπορέλαιο.

Χτυπάτε τα αβγά με τη ζάχαρη στο μίξερ για 7-8 λεπτά περίπου, μέχρι το μείγμα να ασπρίσει και να τριπλασιάσει τον όγκο του. Στο ενδιάμεσο προσθέτετε και το άρωμα της βανίλιας. Σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ και παίρνετε στο ένα χέρι μια σπάτουλα σιλικόνης (μαρίζ) και στο άλλο ένα σουρωτήρι μέσα στο οποίο ρίχνετε το αλεύρι. Ρίχνετε βροχηδόν το αλεύρι από τη μια στο μείγμα των αβγών και το ανακατεύετε με απαλές κυκλικές κινήσεις της σπάτουλας από την άλλη, μέχρι να ενσωματωθεί όλο.

Αδειάζετε το μείγμα στο ταψί που ετοιμάσατε και ψήνετε το παντεσπάνι στον προθερμασμένο φούρνο για 15-20 λεπτά μέχρι να πάρει ωραίο χρυσαφί χρώμα, το ξεφουρνίζετε και αφήνετε να κρυώσει.

Όταν είστε έτοιμοι να στήσετε την τούρτα, κόβετε μονοκόμματα ένα κομμάτι παντεσπάνι παίρνοντας για οδηγό το τσέρκι σας. Εγώ χρησιμοποίησα τετράγωνο τσέρκι, εσείς ό,τι έχετε. Αυτό το κομμάτι το αφήνετε για να το βάλετε τελευταίο. Τοποθετείτε το τσέρκι στο κέντρο της πιατέλας σας και κόβετε από το υπόλοιπο παντεσπάνι 2-3 κομμάτια έτσι ώστε η επιφάνειά τους να φτάσει να καλύψετε τον πάτο του τσερκιού σας στην πιατέλα. Τα τοποθετείτε κολλητά το ένα δίπλα στο άλλο. Ανακατεύετε τον καφέ με τη ζάχαρη και το γλυκό κρασί και με ένα πινέλο βρέχετε το παντεσπάνι.

Αδειάζετε από πάνω τη μισή κρέμα τιραμισού, κάνετε μια δεύτερη στρώση με το κομμάτι του παντεσπανιού που κόψατε πρώτο, το βρέχετε και αυτό με το μείγμα του καφέ και το σκεπάζετε με την υπόλοιπη κρέμα. Αφήνετε την τούρτα στο ψυγείο να δέσει καλά μέχρι το σερβίρισμα.

Πριν σερβίρετε την τούρτα, την πασπαλίζετε με κακάο το οποίο ρίχνετε σαν βροχή από σουρωτήρι και αφαιρείτε προσεκτικά το τσέρκι.

Πηγή: sweetly.gr

 

Μοιραστείτε το άρθρο

Τούρτα Tiramisu

4 λεπτά ανάγνωσης

Υλικά για ένα τετράγωνο τσέρκι διαστάσεων.: 23 Χ 23εκ.

Για τη βάση:

5 αβγά

1 φλιτζάνι ζάχαρη

1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2 καψουλάκια βανιλίνη ή 1 κουτ. γλυκού υγρή βανίλια

2 διπλούς εσπρέσο (κρύους)

2 κουτ. σούπας ζάχαρη

1 σφηνάκι γλυκό κρασί Μασάλα ή Vinsanto

Για την κρέμα και τη διακόσμηση

500γρ. τυρί Mascarpone

200γρ. κρέμα γάλακτος

2 αβγά μεγάλα

½ φλιτζάνι ζάχαρη

1 σφηνάκι γλυκό κρασί Μασάλα ή Vinsanto

Για τη διακόσμηση

Κακάο

Εκτέλεση

Ετοιμάζετε την κρέμα: Βάζετε ένα κατσαρολάκι με 3-4 δάχτυλα νερό πάνω σε μέτρια φωτιά. Ρίχνετε τη ζάχαρη και τα αβγά σε μεταλλικό μπολ που θα μπορεί να εφαρμόζει στο κατσαρόλι σας και το τοποθετείτε πάνω του. Παίρνετε αβγοδάρτη στο χέρι και ξεκινάτε να ανακατεύετε το μείγμα με κυκλικές κινήσεις μέχρι το μείγμα σας να πήξει ελαφρά και να γίνει άσπρο κι αφράτο.

Μεταφέρετε το μείγμα σε μίξερ, προσθέτετε το μασκαρπόνε και ξεκινάτε να χτυπάτε σε χαμηλή ταχύτητα αρχικά και δυναμώνοντας στη συνέχεια μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Προσθέτετε και την κρέμα γάλακτος και εξακολουθείτε το χτύπημα μέχρι πήξει το μείγμα και να γίνει ωραίο κι αφράτο. Το αφήνετε στο ψυγείο και ετοιμάζετε στο μεταξύ το παντεσπάνι.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οCστον αέρα, στρώνετε με χαρτί ψησίματος τον πάτο ενός ρηχού ταψιού (το μεγάλο του φούρνου) και με ένα πινέλο το αλείφετε με λίγο σπορέλαιο.

Χτυπάτε τα αβγά με τη ζάχαρη στο μίξερ για 7-8 λεπτά περίπου, μέχρι το μείγμα να ασπρίσει και να τριπλασιάσει τον όγκο του. Στο ενδιάμεσο προσθέτετε και το άρωμα της βανίλιας. Σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ και παίρνετε στο ένα χέρι μια σπάτουλα σιλικόνης (μαρίζ) και στο άλλο ένα σουρωτήρι μέσα στο οποίο ρίχνετε το αλεύρι. Ρίχνετε βροχηδόν το αλεύρι από τη μια στο μείγμα των αβγών και το ανακατεύετε με απαλές κυκλικές κινήσεις της σπάτουλας από την άλλη, μέχρι να ενσωματωθεί όλο.

Αδειάζετε το μείγμα στο ταψί που ετοιμάσατε και ψήνετε το παντεσπάνι στον προθερμασμένο φούρνο για 15-20 λεπτά μέχρι να πάρει ωραίο χρυσαφί χρώμα, το ξεφουρνίζετε και αφήνετε να κρυώσει.

Όταν είστε έτοιμοι να στήσετε την τούρτα, κόβετε μονοκόμματα ένα κομμάτι παντεσπάνι παίρνοντας για οδηγό το τσέρκι σας. Εγώ χρησιμοποίησα τετράγωνο τσέρκι, εσείς ό,τι έχετε. Αυτό το κομμάτι το αφήνετε για να το βάλετε τελευταίο. Τοποθετείτε το τσέρκι στο κέντρο της πιατέλας σας και κόβετε από το υπόλοιπο παντεσπάνι 2-3 κομμάτια έτσι ώστε η επιφάνειά τους να φτάσει να καλύψετε τον πάτο του τσερκιού σας στην πιατέλα. Τα τοποθετείτε κολλητά το ένα δίπλα στο άλλο. Ανακατεύετε τον καφέ με τη ζάχαρη και το γλυκό κρασί και με ένα πινέλο βρέχετε το παντεσπάνι.

Αδειάζετε από πάνω τη μισή κρέμα τιραμισού, κάνετε μια δεύτερη στρώση με το κομμάτι του παντεσπανιού που κόψατε πρώτο, το βρέχετε και αυτό με το μείγμα του καφέ και το σκεπάζετε με την υπόλοιπη κρέμα. Αφήνετε την τούρτα στο ψυγείο να δέσει καλά μέχρι το σερβίρισμα.

Πριν σερβίρετε την τούρτα, την πασπαλίζετε με κακάο το οποίο ρίχνετε σαν βροχή από σουρωτήρι και αφαιρείτε προσεκτικά το τσέρκι.

Πηγή: sweetly.gr

 

Μοιραστείτε το άρθρο

Τούρτα Tiramisu

4 λεπτά ανάγνωσης

Υλικά για ένα τετράγωνο τσέρκι διαστάσεων.: 23 Χ 23εκ.

Για τη βάση:

5 αβγά

1 φλιτζάνι ζάχαρη

1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2 καψουλάκια βανιλίνη ή 1 κουτ. γλυκού υγρή βανίλια

2 διπλούς εσπρέσο (κρύους)

2 κουτ. σούπας ζάχαρη

1 σφηνάκι γλυκό κρασί Μασάλα ή Vinsanto

Για την κρέμα και τη διακόσμηση

500γρ. τυρί Mascarpone

200γρ. κρέμα γάλακτος

2 αβγά μεγάλα

½ φλιτζάνι ζάχαρη

1 σφηνάκι γλυκό κρασί Μασάλα ή Vinsanto

Για τη διακόσμηση

Κακάο

Εκτέλεση

Ετοιμάζετε την κρέμα: Βάζετε ένα κατσαρολάκι με 3-4 δάχτυλα νερό πάνω σε μέτρια φωτιά. Ρίχνετε τη ζάχαρη και τα αβγά σε μεταλλικό μπολ που θα μπορεί να εφαρμόζει στο κατσαρόλι σας και το τοποθετείτε πάνω του. Παίρνετε αβγοδάρτη στο χέρι και ξεκινάτε να ανακατεύετε το μείγμα με κυκλικές κινήσεις μέχρι το μείγμα σας να πήξει ελαφρά και να γίνει άσπρο κι αφράτο.

Μεταφέρετε το μείγμα σε μίξερ, προσθέτετε το μασκαρπόνε και ξεκινάτε να χτυπάτε σε χαμηλή ταχύτητα αρχικά και δυναμώνοντας στη συνέχεια μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Προσθέτετε και την κρέμα γάλακτος και εξακολουθείτε το χτύπημα μέχρι πήξει το μείγμα και να γίνει ωραίο κι αφράτο. Το αφήνετε στο ψυγείο και ετοιμάζετε στο μεταξύ το παντεσπάνι.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οCστον αέρα, στρώνετε με χαρτί ψησίματος τον πάτο ενός ρηχού ταψιού (το μεγάλο του φούρνου) και με ένα πινέλο το αλείφετε με λίγο σπορέλαιο.

Χτυπάτε τα αβγά με τη ζάχαρη στο μίξερ για 7-8 λεπτά περίπου, μέχρι το μείγμα να ασπρίσει και να τριπλασιάσει τον όγκο του. Στο ενδιάμεσο προσθέτετε και το άρωμα της βανίλιας. Σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ και παίρνετε στο ένα χέρι μια σπάτουλα σιλικόνης (μαρίζ) και στο άλλο ένα σουρωτήρι μέσα στο οποίο ρίχνετε το αλεύρι. Ρίχνετε βροχηδόν το αλεύρι από τη μια στο μείγμα των αβγών και το ανακατεύετε με απαλές κυκλικές κινήσεις της σπάτουλας από την άλλη, μέχρι να ενσωματωθεί όλο.

Αδειάζετε το μείγμα στο ταψί που ετοιμάσατε και ψήνετε το παντεσπάνι στον προθερμασμένο φούρνο για 15-20 λεπτά μέχρι να πάρει ωραίο χρυσαφί χρώμα, το ξεφουρνίζετε και αφήνετε να κρυώσει.

Όταν είστε έτοιμοι να στήσετε την τούρτα, κόβετε μονοκόμματα ένα κομμάτι παντεσπάνι παίρνοντας για οδηγό το τσέρκι σας. Εγώ χρησιμοποίησα τετράγωνο τσέρκι, εσείς ό,τι έχετε. Αυτό το κομμάτι το αφήνετε για να το βάλετε τελευταίο. Τοποθετείτε το τσέρκι στο κέντρο της πιατέλας σας και κόβετε από το υπόλοιπο παντεσπάνι 2-3 κομμάτια έτσι ώστε η επιφάνειά τους να φτάσει να καλύψετε τον πάτο του τσερκιού σας στην πιατέλα. Τα τοποθετείτε κολλητά το ένα δίπλα στο άλλο. Ανακατεύετε τον καφέ με τη ζάχαρη και το γλυκό κρασί και με ένα πινέλο βρέχετε το παντεσπάνι.

Αδειάζετε από πάνω τη μισή κρέμα τιραμισού, κάνετε μια δεύτερη στρώση με το κομμάτι του παντεσπανιού που κόψατε πρώτο, το βρέχετε και αυτό με το μείγμα του καφέ και το σκεπάζετε με την υπόλοιπη κρέμα. Αφήνετε την τούρτα στο ψυγείο να δέσει καλά μέχρι το σερβίρισμα.

Πριν σερβίρετε την τούρτα, την πασπαλίζετε με κακάο το οποίο ρίχνετε σαν βροχή από σουρωτήρι και αφαιρείτε προσεκτικά το τσέρκι.

Πηγή: sweetly.gr

 

Μοιραστείτε το άρθρο

Τούρτα Tiramisu

4 λεπτά ανάγνωσης

Υλικά για ένα τετράγωνο τσέρκι διαστάσεων.: 23 Χ 23εκ.

Για τη βάση:

5 αβγά

1 φλιτζάνι ζάχαρη

1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2 καψουλάκια βανιλίνη ή 1 κουτ. γλυκού υγρή βανίλια

2 διπλούς εσπρέσο (κρύους)

2 κουτ. σούπας ζάχαρη

1 σφηνάκι γλυκό κρασί Μασάλα ή Vinsanto

Για την κρέμα και τη διακόσμηση

500γρ. τυρί Mascarpone

200γρ. κρέμα γάλακτος

2 αβγά μεγάλα

½ φλιτζάνι ζάχαρη

1 σφηνάκι γλυκό κρασί Μασάλα ή Vinsanto

Για τη διακόσμηση

Κακάο

Εκτέλεση

Ετοιμάζετε την κρέμα: Βάζετε ένα κατσαρολάκι με 3-4 δάχτυλα νερό πάνω σε μέτρια φωτιά. Ρίχνετε τη ζάχαρη και τα αβγά σε μεταλλικό μπολ που θα μπορεί να εφαρμόζει στο κατσαρόλι σας και το τοποθετείτε πάνω του. Παίρνετε αβγοδάρτη στο χέρι και ξεκινάτε να ανακατεύετε το μείγμα με κυκλικές κινήσεις μέχρι το μείγμα σας να πήξει ελαφρά και να γίνει άσπρο κι αφράτο.

Μεταφέρετε το μείγμα σε μίξερ, προσθέτετε το μασκαρπόνε και ξεκινάτε να χτυπάτε σε χαμηλή ταχύτητα αρχικά και δυναμώνοντας στη συνέχεια μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Προσθέτετε και την κρέμα γάλακτος και εξακολουθείτε το χτύπημα μέχρι πήξει το μείγμα και να γίνει ωραίο κι αφράτο. Το αφήνετε στο ψυγείο και ετοιμάζετε στο μεταξύ το παντεσπάνι.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οCστον αέρα, στρώνετε με χαρτί ψησίματος τον πάτο ενός ρηχού ταψιού (το μεγάλο του φούρνου) και με ένα πινέλο το αλείφετε με λίγο σπορέλαιο.

Χτυπάτε τα αβγά με τη ζάχαρη στο μίξερ για 7-8 λεπτά περίπου, μέχρι το μείγμα να ασπρίσει και να τριπλασιάσει τον όγκο του. Στο ενδιάμεσο προσθέτετε και το άρωμα της βανίλιας. Σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ και παίρνετε στο ένα χέρι μια σπάτουλα σιλικόνης (μαρίζ) και στο άλλο ένα σουρωτήρι μέσα στο οποίο ρίχνετε το αλεύρι. Ρίχνετε βροχηδόν το αλεύρι από τη μια στο μείγμα των αβγών και το ανακατεύετε με απαλές κυκλικές κινήσεις της σπάτουλας από την άλλη, μέχρι να ενσωματωθεί όλο.

Αδειάζετε το μείγμα στο ταψί που ετοιμάσατε και ψήνετε το παντεσπάνι στον προθερμασμένο φούρνο για 15-20 λεπτά μέχρι να πάρει ωραίο χρυσαφί χρώμα, το ξεφουρνίζετε και αφήνετε να κρυώσει.

Όταν είστε έτοιμοι να στήσετε την τούρτα, κόβετε μονοκόμματα ένα κομμάτι παντεσπάνι παίρνοντας για οδηγό το τσέρκι σας. Εγώ χρησιμοποίησα τετράγωνο τσέρκι, εσείς ό,τι έχετε. Αυτό το κομμάτι το αφήνετε για να το βάλετε τελευταίο. Τοποθετείτε το τσέρκι στο κέντρο της πιατέλας σας και κόβετε από το υπόλοιπο παντεσπάνι 2-3 κομμάτια έτσι ώστε η επιφάνειά τους να φτάσει να καλύψετε τον πάτο του τσερκιού σας στην πιατέλα. Τα τοποθετείτε κολλητά το ένα δίπλα στο άλλο. Ανακατεύετε τον καφέ με τη ζάχαρη και το γλυκό κρασί και με ένα πινέλο βρέχετε το παντεσπάνι.

Αδειάζετε από πάνω τη μισή κρέμα τιραμισού, κάνετε μια δεύτερη στρώση με το κομμάτι του παντεσπανιού που κόψατε πρώτο, το βρέχετε και αυτό με το μείγμα του καφέ και το σκεπάζετε με την υπόλοιπη κρέμα. Αφήνετε την τούρτα στο ψυγείο να δέσει καλά μέχρι το σερβίρισμα.

Πριν σερβίρετε την τούρτα, την πασπαλίζετε με κακάο το οποίο ρίχνετε σαν βροχή από σουρωτήρι και αφαιρείτε προσεκτικά το τσέρκι.

Πηγή: sweetly.gr

 

Μοιραστείτε το άρθρο

Τούρτα Tiramisu

4 λεπτά ανάγνωσης

Υλικά για ένα τετράγωνο τσέρκι διαστάσεων.: 23 Χ 23εκ.

Για τη βάση:

5 αβγά

1 φλιτζάνι ζάχαρη

1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2 καψουλάκια βανιλίνη ή 1 κουτ. γλυκού υγρή βανίλια

2 διπλούς εσπρέσο (κρύους)

2 κουτ. σούπας ζάχαρη

1 σφηνάκι γλυκό κρασί Μασάλα ή Vinsanto

Για την κρέμα και τη διακόσμηση

500γρ. τυρί Mascarpone

200γρ. κρέμα γάλακτος

2 αβγά μεγάλα

½ φλιτζάνι ζάχαρη

1 σφηνάκι γλυκό κρασί Μασάλα ή Vinsanto

Για τη διακόσμηση

Κακάο

Εκτέλεση

Ετοιμάζετε την κρέμα: Βάζετε ένα κατσαρολάκι με 3-4 δάχτυλα νερό πάνω σε μέτρια φωτιά. Ρίχνετε τη ζάχαρη και τα αβγά σε μεταλλικό μπολ που θα μπορεί να εφαρμόζει στο κατσαρόλι σας και το τοποθετείτε πάνω του. Παίρνετε αβγοδάρτη στο χέρι και ξεκινάτε να ανακατεύετε το μείγμα με κυκλικές κινήσεις μέχρι το μείγμα σας να πήξει ελαφρά και να γίνει άσπρο κι αφράτο.

Μεταφέρετε το μείγμα σε μίξερ, προσθέτετε το μασκαρπόνε και ξεκινάτε να χτυπάτε σε χαμηλή ταχύτητα αρχικά και δυναμώνοντας στη συνέχεια μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Προσθέτετε και την κρέμα γάλακτος και εξακολουθείτε το χτύπημα μέχρι πήξει το μείγμα και να γίνει ωραίο κι αφράτο. Το αφήνετε στο ψυγείο και ετοιμάζετε στο μεταξύ το παντεσπάνι.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οCστον αέρα, στρώνετε με χαρτί ψησίματος τον πάτο ενός ρηχού ταψιού (το μεγάλο του φούρνου) και με ένα πινέλο το αλείφετε με λίγο σπορέλαιο.

Χτυπάτε τα αβγά με τη ζάχαρη στο μίξερ για 7-8 λεπτά περίπου, μέχρι το μείγμα να ασπρίσει και να τριπλασιάσει τον όγκο του. Στο ενδιάμεσο προσθέτετε και το άρωμα της βανίλιας. Σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ και παίρνετε στο ένα χέρι μια σπάτουλα σιλικόνης (μαρίζ) και στο άλλο ένα σουρωτήρι μέσα στο οποίο ρίχνετε το αλεύρι. Ρίχνετε βροχηδόν το αλεύρι από τη μια στο μείγμα των αβγών και το ανακατεύετε με απαλές κυκλικές κινήσεις της σπάτουλας από την άλλη, μέχρι να ενσωματωθεί όλο.

Αδειάζετε το μείγμα στο ταψί που ετοιμάσατε και ψήνετε το παντεσπάνι στον προθερμασμένο φούρνο για 15-20 λεπτά μέχρι να πάρει ωραίο χρυσαφί χρώμα, το ξεφουρνίζετε και αφήνετε να κρυώσει.

Όταν είστε έτοιμοι να στήσετε την τούρτα, κόβετε μονοκόμματα ένα κομμάτι παντεσπάνι παίρνοντας για οδηγό το τσέρκι σας. Εγώ χρησιμοποίησα τετράγωνο τσέρκι, εσείς ό,τι έχετε. Αυτό το κομμάτι το αφήνετε για να το βάλετε τελευταίο. Τοποθετείτε το τσέρκι στο κέντρο της πιατέλας σας και κόβετε από το υπόλοιπο παντεσπάνι 2-3 κομμάτια έτσι ώστε η επιφάνειά τους να φτάσει να καλύψετε τον πάτο του τσερκιού σας στην πιατέλα. Τα τοποθετείτε κολλητά το ένα δίπλα στο άλλο. Ανακατεύετε τον καφέ με τη ζάχαρη και το γλυκό κρασί και με ένα πινέλο βρέχετε το παντεσπάνι.

Αδειάζετε από πάνω τη μισή κρέμα τιραμισού, κάνετε μια δεύτερη στρώση με το κομμάτι του παντεσπανιού που κόψατε πρώτο, το βρέχετε και αυτό με το μείγμα του καφέ και το σκεπάζετε με την υπόλοιπη κρέμα. Αφήνετε την τούρτα στο ψυγείο να δέσει καλά μέχρι το σερβίρισμα.

Πριν σερβίρετε την τούρτα, την πασπαλίζετε με κακάο το οποίο ρίχνετε σαν βροχή από σουρωτήρι και αφαιρείτε προσεκτικά το τσέρκι.

Πηγή: sweetly.gr

 

Μοιραστείτε το άρθρο

Τούρτα tiramisu

2 λεπτά ανάγνωσης

Υλικά

Για τη βάση

2 πακέτα μπισκότα σαβαγιάρ

1 φλιτζάνι καφέ εσπρέσο κρύο

2 κουτ. σούπας ζάχαρη

1 σφηνάκι γλυκό κρασί Μασάλα ή Vinsanto ή κονιάκ

Για την κρέμα και τη διακόσμηση

500γρ. τυρί μασκαρπόνε

250ml κρέμα γάλακτος

3 αβγά

½ φλιτζάνι ζάχαρη

1 σφηνάκι γλυκό κρασί Μασάλα ή Vinsanto

κακάο

Διαδικασία

Αρχικά ετοιμάζετε την κρέμα: Βάζετε σε κατσαρολάκι τη ζάχαρη με τρεις κουταλιές της σούπας νερό να πάρει βράση το σιρόπι, ανακατεύοντας ελαφρά για να λιώσει η ζάχαρη.
Βάζετε και τα αβγά να χτυπηθούν στο μίξερ και, αφού το σιρόπι πάρει μια δυο βράσεις, το ρίχνετε πάνω από τα αβγά σαν κορδόνι, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι το μίγμα να γίνει άσπρο και αφράτο.
Προσθέτετε τότε το μασκαρπόνε συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να αφρατέψει καλά το μίγμα. Προς το τέλος προσθέτετε και το γλυκό κρασί και χτυπάτε λίγο ακόμα.
Σε ξεχωριστό μπολ χτυπάτε με μίξερ την κρέμα γάλακτος σε σαντιγί και μετά την ενσωματώνετε στο μίγμα των αβγών. Αφήνετε το μίγμα στο ψυγείο για 3 ωρίτσες τουλάχιστον να πήξει ελαφρά.
Ανακατεύετε τον καφέ με τη ζάχαρη και το γλυκό κρασί και βουτάτε ένα ένα τα μπισκότα, τα τινάζετε και κάνετε μια πρώτη στρώση στο σκεύος σερβιρίσματος. Αδειάζετε από πάνω τη μισή κρέμα, κάνετε μια δεύτερη στρώση με μουσκεμένα μπισκότα και τα σκεπάζετε με την υπόλοιπη κρέμα. Αφήνετε το τιραμισού στο ψυγείο μέχρι το σερβίρισμα. Πριν το σερβίρετε, το πασπαλίζετε με κακάο το οποίο ρίχνετε σαν βροχή από σουρωτήρι.
Πηγή: olivemagazine.gr – Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη, Food Stryling: Αντωνία Κατή

 

Μοιραστείτε το άρθρο

Τούρτα Tiramisu

4 λεπτά ανάγνωσης

Υλικά για ένα τετράγωνο τσέρκι διαστάσεων.: 23 Χ 23εκ.

Για τη βάση:

5 αβγά

1 φλιτζάνι ζάχαρη

1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2 καψουλάκια βανιλίνη ή 1 κουτ. γλυκού υγρή βανίλια

2 διπλούς εσπρέσο (κρύους)

2 κουτ. σούπας ζάχαρη

1 σφηνάκι γλυκό κρασί Μασάλα ή Vinsanto

Για την κρέμα και τη διακόσμηση

500γρ. τυρί Mascarpone

200γρ. κρέμα γάλακτος

2 αβγά μεγάλα

½ φλιτζάνι ζάχαρη

1 σφηνάκι γλυκό κρασί Μασάλα ή Vinsanto

Για τη διακόσμηση

Κακάο

Εκτέλεση

Ετοιμάζετε την κρέμα: Βάζετε ένα κατσαρολάκι με 3-4 δάχτυλα νερό πάνω σε μέτρια φωτιά. Ρίχνετε τη ζάχαρη και τα αβγά σε μεταλλικό μπολ που θα μπορεί να εφαρμόζει στο κατσαρόλι σας και το τοποθετείτε πάνω του. Παίρνετε αβγοδάρτη στο χέρι και ξεκινάτε να ανακατεύετε το μείγμα με κυκλικές κινήσεις μέχρι το μείγμα σας να πήξει ελαφρά και να γίνει άσπρο κι αφράτο.

Μεταφέρετε το μείγμα σε μίξερ, προσθέτετε το μασκαρπόνε και ξεκινάτε να χτυπάτε σε χαμηλή ταχύτητα αρχικά και δυναμώνοντας στη συνέχεια μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Προσθέτετε και την κρέμα γάλακτος και εξακολουθείτε το χτύπημα μέχρι πήξει το μείγμα και να γίνει ωραίο κι αφράτο. Το αφήνετε στο ψυγείο και ετοιμάζετε στο μεταξύ το παντεσπάνι.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οCστον αέρα, στρώνετε με χαρτί ψησίματος τον πάτο ενός ρηχού ταψιού (το μεγάλο του φούρνου) και με ένα πινέλο το αλείφετε με λίγο σπορέλαιο.

Χτυπάτε τα αβγά με τη ζάχαρη στο μίξερ για 7-8 λεπτά περίπου, μέχρι το μείγμα να ασπρίσει και να τριπλασιάσει τον όγκο του. Στο ενδιάμεσο προσθέτετε και το άρωμα της βανίλιας. Σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ και παίρνετε στο ένα χέρι μια σπάτουλα σιλικόνης (μαρίζ) και στο άλλο ένα σουρωτήρι μέσα στο οποίο ρίχνετε το αλεύρι. Ρίχνετε βροχηδόν το αλεύρι από τη μια στο μείγμα των αβγών και το ανακατεύετε με απαλές κυκλικές κινήσεις της σπάτουλας από την άλλη, μέχρι να ενσωματωθεί όλο.

Αδειάζετε το μείγμα στο ταψί που ετοιμάσατε και ψήνετε το παντεσπάνι στον προθερμασμένο φούρνο για 15-20 λεπτά μέχρι να πάρει ωραίο χρυσαφί χρώμα, το ξεφουρνίζετε και αφήνετε να κρυώσει.

Όταν είστε έτοιμοι να στήσετε την τούρτα, κόβετε μονοκόμματα ένα κομμάτι παντεσπάνι παίρνοντας για οδηγό το τσέρκι σας. Εγώ χρησιμοποίησα τετράγωνο τσέρκι, εσείς ό,τι έχετε. Αυτό το κομμάτι το αφήνετε για να το βάλετε τελευταίο. Τοποθετείτε το τσέρκι στο κέντρο της πιατέλας σας και κόβετε από το υπόλοιπο παντεσπάνι 2-3 κομμάτια έτσι ώστε η επιφάνειά τους να φτάσει να καλύψετε τον πάτο του τσερκιού σας στην πιατέλα. Τα τοποθετείτε κολλητά το ένα δίπλα στο άλλο. Ανακατεύετε τον καφέ με τη ζάχαρη και το γλυκό κρασί και με ένα πινέλο βρέχετε το παντεσπάνι.

Αδειάζετε από πάνω τη μισή κρέμα τιραμισού, κάνετε μια δεύτερη στρώση με το κομμάτι του παντεσπανιού που κόψατε πρώτο, το βρέχετε και αυτό με το μείγμα του καφέ και το σκεπάζετε με την υπόλοιπη κρέμα. Αφήνετε την τούρτα στο ψυγείο να δέσει καλά μέχρι το σερβίρισμα.

Πριν σερβίρετε την τούρτα, την πασπαλίζετε με κακάο το οποίο ρίχνετε σαν βροχή από σουρωτήρι και αφαιρείτε προσεκτικά το τσέρκι.

Πηγή: sweetly.gr

 

Μοιραστείτε το άρθρο

Τούρτα tiramisu

2 λεπτά ανάγνωσης

Υλικά

Για τη βάση

2 πακέτα μπισκότα σαβαγιάρ

1 φλιτζάνι καφέ εσπρέσο κρύο

2 κουτ. σούπας ζάχαρη

1 σφηνάκι γλυκό κρασί Μασάλα ή Vinsanto ή κονιάκ

Για την κρέμα και τη διακόσμηση

500γρ. τυρί μασκαρπόνε

250ml κρέμα γάλακτος

3 αβγά

½ φλιτζάνι ζάχαρη

1 σφηνάκι γλυκό κρασί Μασάλα ή Vinsanto

κακάο

Διαδικασία

Αρχικά ετοιμάζετε την κρέμα: Βάζετε σε κατσαρολάκι τη ζάχαρη με τρεις κουταλιές της σούπας νερό να πάρει βράση το σιρόπι, ανακατεύοντας ελαφρά για να λιώσει η ζάχαρη.
Βάζετε και τα αβγά να χτυπηθούν στο μίξερ και, αφού το σιρόπι πάρει μια δυο βράσεις, το ρίχνετε πάνω από τα αβγά σαν κορδόνι, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι το μίγμα να γίνει άσπρο και αφράτο.
Προσθέτετε τότε το μασκαρπόνε συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να αφρατέψει καλά το μίγμα. Προς το τέλος προσθέτετε και το γλυκό κρασί και χτυπάτε λίγο ακόμα.
Σε ξεχωριστό μπολ χτυπάτε με μίξερ την κρέμα γάλακτος σε σαντιγί και μετά την ενσωματώνετε στο μίγμα των αβγών. Αφήνετε το μίγμα στο ψυγείο για 3 ωρίτσες τουλάχιστον να πήξει ελαφρά.
Ανακατεύετε τον καφέ με τη ζάχαρη και το γλυκό κρασί και βουτάτε ένα ένα τα μπισκότα, τα τινάζετε και κάνετε μια πρώτη στρώση στο σκεύος σερβιρίσματος. Αδειάζετε από πάνω τη μισή κρέμα, κάνετε μια δεύτερη στρώση με μουσκεμένα μπισκότα και τα σκεπάζετε με την υπόλοιπη κρέμα. Αφήνετε το τιραμισού στο ψυγείο μέχρι το σερβίρισμα. Πριν το σερβίρετε, το πασπαλίζετε με κακάο το οποίο ρίχνετε σαν βροχή από σουρωτήρι.
Πηγή: olivemagazine.gr – Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη, Food Stryling: Αντωνία Κατή

 

Μοιραστείτε το άρθρο