Χριστόψωμο.
Το ευλογημένο ψωμί των Χριστουγέννων!
Πρόκειται για ένα ψωμί με ευλαβικό και θρησκευτικό χαρακτήρα.
Το ζύμωμα και το στόλισμά του αποτελεί ιεροτελεστία.
Στα χωριά οι νοικοκυρές 3 μέρες πριν τα Χριστούγεννα ψιλοκοσκίνιζαν το αλεύρι και ”ανάπιαναν” το προζύμι. Ύστερα το σκέπαζαν μ’ ένα τραπεζομάντηλο και το άφηναν να ”γίνει”.
Την άλλη μέρα ξυπνούσαν πολύ πρωί, έκαναν το σταυρό τους και ζύμωναν αυτό το αναπιασμένο προζύμι με το υπόλοιπο αλεύρι, προσθέτοντας σταδιακά χλιαρό νερό και λίγο αλάτι, μέχρι να γίνει μια ζύμη απαλή και ελαστική.
Αφού ολοκλήρωναν τη διαδικασία του ζυμώματος ακολουθούσε το στήσιμο και το ”κέντημα” του ψωμιού.
Τα σχέδια στο χριστόψωμο ήταν εμπνευσμένα από τις εργασίες της οικογένειας. Αν μια οικογένεια ασχολιόταν με τη γεωργία θα είχε παραστάσεις από γεωργικές εργασίες (αλέτρι, βόδια κλπ.).
Αν μια οικογένεια ασχολιόταν με την κτηνοτροφία θα είχε παραστάσεις ζώων (κατσικάκια, αρνάκια κλπ.).
Πίστευαν ότι ο Χριστός, στη γέννηση του οποίου αφιερώνεται αυτό το ψωμί, θα συμβάλλει στην ευλογία των χωραφιών τους ή των ζώων που αναπαρίστανε πάνω σ’ αυτό.
Χρόνια Πολλά με Υγεία στο σπιτικό σας!
Πηγή: Ζωή Στο Χωριό