Τα Εργαστηριακά Κέντρα Φυσικών Επιστημών, σε συνεργασία με το Iνστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών & Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, διοργάνωσαν την ημέρα της Εαρινής Ισημερίας, την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019, πανελλήνια εκπαιδευτική δράση με τίτλο «Το Πείραμα του Ερατοσθένη για τον Υπολογισμό της Ακτίνας της Γης – 2019».
Οι μαθητές της Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Καμαρών, με τους εκπαιδευτικούς Δήμητρα Τουρνάκη και Κωνσταντίνο Δουκουμετζάκη, συμμετείχαν με επιτυχία στο πείραμα.
Οι μαθητές έμαθαν για τον Ερατοσθένη τον Κυρηναίο (276 – 194 π.Χ.), που ήταν σπουδαίος αρχαίος Έλληνας μαθηματικός, γεωγράφος, αστρονόμος, ιστορικός και φιλόλογος. Θεωρείται ο πρώτος που υπολόγισε το μέγεθος της Γης και κατασκεύασε σύστημα συντεταγμένων με παράλληλους και μεσημβρινούς. Ενώ ακόμη κατασκεύασε και χάρτη του κόσμου. Ο υπολογισμός του μεγέθους της Γης από τον Ερατοσθένη τον 3ο αιώνα π.Χ., ήταν ένα από τα πιο σημαντικά πειράματα που πραγματοποιήθηκε στην ιστορία της ανθρωπότητας.
Τη μέρα της Εαρινής Ισημερίας, που χαρακτηρίζεται ως αρχή της Άνοιξης, ο Ήλιος βρίσκεται ακριβώς πάνω από τον Ισημερινό της Γης, με αποτέλεσμα η νύχτα και η μέρα να έχουν ίση διάρκεια σε οποιοδήποτε σημείο της γήινης επιφάνειας. Έτσι, θεωρείται ευκαιρία αυτή την ημέρα, να επαναληφθεί το πείραμα του Ερατοσθένη, με τη βοήθεια του ήλιου, της σκιάς μιας ράβδου και της γεωμετρίας.
Οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Καμαρών, βγήκαν στην αυλή του σχολείου την ημέρα της Εαρινής Ισημερίας. Με τη τοποθέτηση μιας ράβδου, την παρατήρηση της σκιάς της και με τη βοήθεια γεωμετρικών οργάνων, μαθηματικών τύπων και φυσικά του δασκάλου, βρήκαν την ακτίνα της Γης!
Μετά, κατέγραψαν τις μετρήσεις της αυλής σε ανάλογο σχήμα στην τάξη, ώστε να εργαστούν με μεγαλύτερη ακρίβεια. Βρήκαν ότι η ακτίνα της Γης είναι 6365,703 χιλιόμετρα!
Το Πείραμα αυτό, συγκαταλέγεται μεταξύ των 10 πιο όμορφων επιστημονικών πειραμάτων στην ιστορία της Φυσικής παγκοσμίως.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ