Δευτέρα, 12 Μαΐου, 2025
e-mesara
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
No Result
View All Result
e-mesara
No Result
View All Result
Home ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Το μυστικό των ελαιώνων του Περού για υψηλή παραγωγή ελαιολάδου

12/02/2025
in ΑΓΡΟΤΙΚΑ
0
Το μυστικό των ελαιώνων του Περού για υψηλή παραγωγή ελαιολάδου
0
SHARES
Share on Facebook

 

Σε μια αντισυμβατική τοποθεσία ελαιοκαλλιέργειας, ο ιδρυτής της Oasis Olives αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικό σύνολο προκλήσεων με το πρόβλημα των μειωμένων ωρών ψύχους να καραδοκεί κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Tυχαία ανακαλύφθηκε πως η δακτυλίωση, διαδικασία που συνήθως συνδέεται με την θανάτωση, αναζωογονεί υπό περιπτώσεις τα ελαιόδεντρα, προσφέροντας βελτιωμένη ποιότητα και αυξημένη παραγωγικότητα.

Καθώς οι παραγωγοί σε όλο το νότιο ημισφαίριο προετοιμάζονται για τη συγκομιδή που πλησιάζει, ο άνθρωπος πίσω από το Oasis Olives βρίσκεται σε μια μοναδική θέση. Έχοντας ακολουθήσει ένα ασυνήθιστο μονοπάτι από την πληροφορική στον κόσμο της φύτευσης ελαιόδεντρων στο κεντρικό Περού και στη συνέχεια, στην Αυστραλία ο ιδρυτής John Symington αποτελεί ενδεικτικό παράδειγμα πρωτοβουλίας και βιωσιμότητας, καθώς αποφάσισε να συνδυάσει την προστασία του περιβάλλοντος με τη φύτευση ελαιοδέντρων για τη δέσμευση άνθρακα με τη δημιουργία τοπικών θέσεων εργασίας στην έρημο του Περού. Μάλιστα, για να ενισχύσει τις προσπάθειές του, ο Symington προσέλαβε έναν τοπικό γεωπόνο που θα τον βοηθούσε όχι μόνο στη διοίκηση της επιχείρησης του, αλλά και στο να εμβαθύνει τις γνώσεις του για την ελαιοκαλλιέργεια και την παραγωγή λαδιού.

Με δράσεις σε Περού και Αυστραλία, η Oasis Olives συνεχίζει να αναπτύσσεται, αναζητώντας νέες προκλήσεις και ευκαιρίες στο χώρο της ελαιοκαλλιέργειας.

Περίπου το ήμισυ του ελαιολάδου της εταιρείας παράγεται στο Περού, με μέση ποσότητα περίπου στα 700.000 λίτρα κατά τη διάρκεια μιας καλής χρονιάς. Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της παραγωγής εξάγεται χύμα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αυστραλία.

Μετά την ενθάρρυνση από τις τοπικές αρχές και τους συμβούλους της εταιρείας, ο ιδρυτής αρχικά επέλεξε το Πίσκο για την ελαιοκαλλιέργειά του, λόγω της περιοχής που προσέφερε σημαντικούς πόρους νερού. Η πρόσβαση σε υδροφόρους ορίζοντες είναι ζωτικής σημασίας στο Περού, καθώς η χώρα δεν λαμβάνει επαρκή ποσότητα βροχής. Ωστόσο, παρά τις καλές προοπτικές, η περιοχή δεν αποδείχθηκε ιδανική, επιβεβαιώνοντας την ανάγκη για νέες μεθόδους επεξεργασίας των δέντρων, προκειμένου να επιτευχθεί αξιόπιστη άνθηση με τις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα να αποτελούν πρόκληση.

Αρχικά, ο γεωπόνος αναζήτησε ποικιλίες ελιάς που απαιτούν λιγότερες ώρες ψύξης, γνωρίζοντας από νωρίς ότι οι υψηλές θερμοκρασίες του χειμώνα μπορεί να είναι πρόβλημα. Ωστόσο, οι ποικιλίες που επέλεξε δεν καρποφόρησαν.

«Ανακαλύψαμε τυχαία ότι, η διαδικασία της δακτυλίωσης μπορεί να αντισταθμίσει σε κάποιο βαθμό την έλλειψη ψύξης και να αναζωογονήσει τα ελαιόδεντρα ώστε να δώσουν καλύτερη ποιότητα και καρποφορία», είπε ο Symington. Η δακτυλίωση των δέντρων ως μορφή αναζωογόνησης και όχι ως θανάτωσης που χρησιμοποιείται συνήθως, συνεπάγεται την αποκοπή μιας λεπτής λωρίδας φλοιού γύρω από τον κορμό. Έτσι το φύλλωμα λειτουργεί προς όφελος του ριζικού συστήματος. Η περιοχή κάτω από τον δακτύλιο παγιδεύει ορισμένα θρεπτικά κατά την περίοδο της άνθισης, και αυτό είναι αρκετό για να ωθήσει το δέντρο να έχει μια ικανοποιητική καρποφορία. Η λύση βρέθηκε τυχαία κατά τη διάρκεια μιας βόλτας του παραγωγού στον ελαιώνα όπου παρατήρησε ότι σε ένα κλαδί που είχε παγιδευτεί μεταξύ δύο άλλων, ο φλοιός του είχε ξεκολλήσει και αυτό ήταν και το μόνο κλαδί στο δέντρο με αξιοπρεπή ανθοφορία.

 Η δακτυλίωση των δέντρων ως μορφή αναζωογόνησης και όχι ως θανάτωσης που χρησιμοποιείται συνήθως, συνεπάγεται την αποκοπή μιας λεπτής λωρίδας φλοιού γύρω από τον κορμό (photo/elaiaskarpos.gr)

Ύστερα από συζήτηση με τον Leandro Ravetti, τώρα συν-διευθύνοντα σύμβουλο της Cobram Estate, ο Symington έμαθε ότι η τεχνική αυτή ασκούνταν σε άλλα μέρη του ελαιοκαλλιεργητικού κόσμου για να επιτευχθούν αυξήσεις της παραγωγής, αν και η μέθοδος δεν ήταν ευρέως γνωστή για τον μετριασμό των επιπτώσεων της έλλειψης ωρών ψύχους. Η Oasis Olives χρησιμοποιεί τακτικά πλέον αυτή την πρακτική για να εξασφαλίσει την παραγωγή στους περουβιανούς ελαιώνες της.

Αν και οι αυστραλιανοί ελαιώνες δεν έχουν ανάγκη ακόμα από αυτήν τη μέθοδο, ο Symington προειδοποιεί ότι η υψηλότερη μέση θερμοκρασία στο Περού προσφέρει ενδεικτική εικόνα του τι θα μπορούσε να συμβεί στους αυστραλιανούς ελαιώνες σε πιθανά σενάρια κλιματικής αλλαγής.

Με πληροφορίες  Olive Oil Times, elaiaskarpos.gr, giorgoskatsadonis.blogspot.com

Φωτογραφία κορυφής: Olive Oil Times

Previous Post

Ηράκλειο: Δυο ξαφνικοί θάνατοι 83χρονου σε ΚΑΠΗ και 57χρονης στο σπίτι της

Next Post

Μεσαρά: Θρήνος για το Μουσικό Γιώργο Σκαρπαθιωτάκη που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 71 χρόνων

Next Post
Μεσαρά: Θρήνος για το Μουσικό Γιώργο Σκαρπαθιωτάκη που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 71 χρόνων

Μεσαρά: Θρήνος για το Μουσικό Γιώργο Σκαρπαθιωτάκη που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 71 χρόνων

  • Αρχείο
  • Επικοινωνία

© All rights reserved 2014 - 2025 | Incited by Aimark Digital Strategy - Development by Intelweb. || ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ || ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ

© All rights reserved 2014 - 2025 | Incited by Aimark Digital Strategy - Development by Intelweb. || ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ || ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ