Στο γραπτό μήνυμά του, με αφορμή την συμπλήρωση ενός χρόνου από τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε την περιοχή, ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος, Μανώλης Φραγκάκης αναφέρει:
«Σήμερα, συμπληρώνεται ένας χρόνος από τον καταστροφικό σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου 2021 που άλλαξε τη ζωή όλων μας στο Δήμο Μινώα Πεδιάδας. Πρόκειται για μία ημερομηνία που θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη μας, φέρνοντας πάντα στο μυαλό μας τις δύσκολες και πρωτόγνωρες στιγμές που βιώσαμε ως Δήμος, ως κοινωνία, ως πολίτες.
Το πρωτόγνωρο, σε ένταση και διάρκεια, ξέσπασμα του Εγκέλαδου, στις 9.17 το πρωινό της 27ης Σεπτεμβρίου 2021 που έγινε αισθητό απ’ άκρου εις άκρον στο νησί, σκόρπισε τον τρόμο, την καταστροφή και έπειτα έφερε την απόγνωση, την αγωνία για το αύριο.
Ένα χωροχρονικά συμπυκνωμένο καταστροφικό γεγονός, δημιούργησε συνθήκες έκτακτης ανάγκης για ανθρώπους που βρέθηκαν μακριά απ΄ ότι μέχρι τότε τους ήταν γνώριμο και οικείο.
Κόποι μιας ζωής γκρεμίστηκαν, μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Όνειρα και μνήμες κλεισμένα σε τέσσερις τοίχους, σε λίγα δευτερόλεπτα καταπλακώθηκαν από τα συντρίμμια. Η τραγική εμπειρία να χάνει κάποιος το σπίτι του, παράλληλα με την τόσο αιφνίδια ρήξη με το παρελθόν του. Οι προτεραιότητες άλλαξαν μπροστά σε μια καταστροφή που όμοια της δεν έχει δει κανείς.
Δυστυχώς- ακόμα και σήμερα- τα σημάδια και οι πληγές είναι εμφανή. Υπάρχουν εικόνες που μαρτυρούν, έναν χρόνο μετά, το πέρασμα του «Εγκέλαδου» από το Δήμο μας, ενώ δεν ξεχνάμε τον συντοπίτη μας Ιάκωβο Τζαγκαράκη, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή στα συντρίμμια του Προφήτη Ηλία, που κατέρρευσε από τον σεισμό.
Μετά την τραυματική εμπειρία που βιώσαμε, τα έντονα συναισθήματα των κατοίκων παραμένουν και εξακολουθούν να είναι φορτισμένα. Ο Δήμος μας θα έχει για πολύ καιρό ακόμη ανοιχτές πληγές, όμως από την πρώτη δραματική στιγμή του σεισμού, αλλά και το διάστημα που ακολούθησε, έχουν γίνει μεγάλες προσπάθειες να βελτιωθεί η εικόνα του Δήμου και να στηριχθούν οι πληγέντες συμπολίτες μας.
Ως Δημοτική Αρχή σε συνεργασία με την Πολιτεία, την Περιφέρεια Κρήτης, την Εκκλησία, το σύνολο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και μαζί με τους απλούς πολίτες και εθελοντές, όλους όσους μας στήριξαν, υλικά, οικονομικά και ηθικά, από την πρώτη στιγμή του σεισμού, επιδείξαμε γρήγορα αντανακλαστικά, κινητοποιηθήκαμε άμεσα και σε πρώτο χρόνο καλύψαμε τις άμεσες ανάγκες των πληττόμενων συνδημοτών μας σε φαγητό και στέγη ενώ διασφαλίσαμε και τη λειτουργία όλων των κρίσιμων δικτύων (οδικές προσβάσεις, ύδρευση, κλπ). Άμεσα όμως ξεκίνησαν και οι διαδικασίες κατασκευής καταυλισμών με οικίσκους για τη φιλοξενία των σεισμόπληκτων, ενώ παράλληλα ξεκινήσαμε να επισκευάζουμε σχολεία αλλά και κτίρια.
Η όψη πολλών χωριών, αλλά και του Αρκαλοχωρίου – ακόμα και σήμερα- μας θυμίζει καθημερινά τι βιώσαμε. Οι έως τώρα προσπάθειες βελτίωσης της εικόνας του Δήμου είναι συνεχείς. Σήμερα που μιλάμε βρίσκονται σε εξέλιξη αρκετά έργα για τη διαχείριση των συνεπειών και τη σταδιακή αποκατάσταση των προβλημάτων που άφησε πίσω του ο σεισμός. Μέχρι τώρα έγιναν πολλά αλλά πρέπει να γίνουν ακόμα περισσότερα. Ξέρουμε ότι πίσω από κάθε γκρεμισμένο λιθάρι, πίσω από κάθε πεσμένο τοίχο και πόρτα, κρύβονται δεκάδες ανθρώπινες ιστορίες, πόνος και η αγωνία για το αύριο.
Είναι γεγονός ότι διανύουμε μια περίοδο ανασυγκρότησης και χρέος της Πολιτείας είναι η συνεχής αρωγή αφενός για την πλήρη αποκατάσταση κτηρίων, σχολικών μονάδων και υποδομών του Δήμου, αφετέρου για την ανακούφιση και υποστήριξη των σεισμόπληκτων δημοτών μας. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, όσο κι αν προσπαθεί, δεν μπορεί να επιλύσει όλα τα προβλήματα μόνη της, την ώρα που η γραφειοκρατία δεν έχει αντιμετωπιστεί.
Ο Δήμος μας χρειάζεται έναν ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχεδιασμό, ώστε να επιτευχθεί η άρση του αρνητικού αποτυπώματος των καταστροφών που βιώσαμε. Σχέδιο που θα συγκροτηθεί και θα υλοποιηθεί με συνέργεια όλων, Κυβέρνησης, Αυτοδιοίκησης και τοπικών παραγωγικών φορέων.
Ευελπιστούμε να μην χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε ξανά ένα τόσο σφοδρό και τραγικό φαινόμενο. Είμαστε εδώ για να στηρίζουμε τους δημότες μας, τόσο στα εύκολα μα πιο πολύ στα δύσκολα και πιστεύω ακράδαντα, ότι η φυσική καταστροφή μπορεί να αποτελέσει το ορόσημο μιας δημιουργικής ανοικοδόμησης και ανασυγκρότησής για το Δήμο μας».