Επί μήνες ένα παγκόσμιο κύμα ακρίβειας σαρώνει την αγορά υπονομεύοντας και απειλώντας τα θεμέλια όλων όσων μετέχουν στην αλυσίδα αξίας, από τον ελαιώνα έως τον τελικό καταναλωτή. Το olivenews.gr έκανε μια έρευνα καταγράφοντας τις παρακάτω αντιπροσωπευτικές απόψεις.
Φάνης Βλαχολιάς (ελαιοπαραγωγός, Ομάδα Παραγωγών Κεφαλάς Λακωνίας)
Όλα τα κόστη του ελαιοπαραγωγού έχουν αυξηθεί δραματικά, ιδίως το πετρέλαιο, το ηλεκτρικό ρεύμα. Δεν μπορούμε να υπολογίσουμε σε τι ποσοστό αλλά το βέβαιο είναι ότι οι αυξήσεις αυτές ροκανίζουν το εισόδημα του παραγωγού γιατί είναι αμφίβολο αν και πως οι τιμές ελαιολάδου και επιτραπέζιας ελιάς τις αντισταθμίζουν.
Κώστας Οικονομίδης (SYNGENTA)
Είναι γεγονός ότι και ο κλάδος των γεωργικών εφοδίων επηρεάζεται άμεσα από τη νέα παγκόσμια εξέλιξη που συμβαίνει σε επίπεδο τιμών και εφοδιασμού.
Αν λάβουμε υπόψιν ότι η παραγωγή των γεωργικών εφοδίων στις μεγάλες χώρες παραγωγής, επηρεάζεται άμεσα από την αύξηση των τιμών των πρώτων υλών, την μείωση του ρυθμού παραγωγής των εργοστασίων λόγω της ακριβής ενέργειας αλλά και των περιοριστικών μέτρων για περιβαλλοντικούς λόγους (Κίνα) καθώς και από το κόστος μεταφοράς που αγγίζει ακόμη και το δεκαπλάσιο των αντίστοιχων περσινών τιμών, καταλαβαίνετε ότι όλοι αυτοί οι παράγοντες καταλήγουν σε αυξήσεις τιμών των τελικών προϊόντων αλλά και σε ένα ασταθές περιβάλλον εφοδιασμού της αλυσίδας.
Παρακολουθούμε στενά το θέμα και κάτω από αυτές τις πρωτόγνωρες για τον κλάδο μας συνθήκες, προσπαθούμε να κάνουμε τον καλύτερο δυνατόν προγραμματισμό και ταυτόχρονα να διατηρήσουμε την οικονομική υγεία της επιχείρησής μας για να συνεχίσουμε απρόσκοπτα να ανταποκρινόμαστε στις απαιτήσεις των πελατών μας για υψηλής ποιότητας προϊόντα και υπηρεσίες.
Χρήστος Καραδήμος (ΑΕΣ Στυλίδας)
Δυστυχώς οι αυξήσεις είναι συνεχόμενες και σε εξαιρετικά μεγάλα ποσοστά. Η δυνατότητα να απορροφήσει ο συνεταιρισμός αυτά τα κόστη είναι περιορισμένη γιατί ερχόμαστε από μια χρονιά με χαμηλές τιμές στο όριο του κόστους. Δυστυχώς οι αυξήσεις θα μετακυλιστούν στους πελάτες μας με αβεβαιότητα όμως αν και κατά πόσο θα μπορέσουν να ανταποκριθούν και αυτοί.
Το σίγουρο είναι ότι με τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί αναμένεται κάμψη της κατανάλωσης του προϊόντος.
Μιχάλης Κασφίκης (OLICOBROKERS)
Η ενεργειακή κρίση και η άνοδος των τιμών που αυτή έχει επιφέρει δυστυχώς επηρεάζει όλο τον κλάδο των τυποποιητών ελαιολάδου. Όπως είναι λογικό, η άνοδος αυτή επηρεάζει την τελική τιμή του προϊόντος, αυτή που θα φτάσει στον τελικό καταναλωτή.
Όσον αφορά τα μέτρα για την αντιμετώπιση της τρέχουσας κατάστασης, δυστυχώς δεν είναι στο χέρι μας, συνεπώς δεν υπάρχει κάτι που μπορούμε εμείς να προτείνουμε.
Τυποποιητής ελαιολάδου που ζήτησε να μην αναγραφεί η επωνυμία του
Τονίζει την αβεβαιότητα που υπάρχει όσον αφορά το πότε θα τελειώσει το συγκεκριμένο φαινόμενο, με τα διάφορα υλικά συσκευασίας να ανεβαίνουν από 10 έως και 40%. Αναμφίβολα, παρότι το μεγαλύτερο ποσοστό των αυξήσεων θα απορροφηθεί από τους ενδιάμεσους «κρίκους» της αλυσίδας αξίας, θεωρείται πολύ δύσκολο να μην μετακινηθεί και ένα μέρος των αυξήσεων στον καταναλωτή. Ωστόσο, ως προς τα ακριβή ποσοστά που ενδέχεται να μετακυλήσουν υπάρχει και εδώ αβεβαιότητα.
Η πρότασή του είναι ο κάθε «κρίκος» της αλυσίδας αξίας να απορροφήσει μέρος του ποσοστού της αύξησης, βλέποντας μακροπρόθεσμα, ώστε να μην επιβαρυνθεί σημαντικά ο καταναλωτής, καθώς το παρελθόν μας έχει διδάξει πως ειδικά στον τομέα του ελαιολάδου υπάρχει αρνητική ανταπόκριση και στις παραμικρές αυξήσεις των τιμών «στο ράφι».
Μανώλης Γιαννούλης (ΕΛΣΑΠ)
Η άνοδος των τιμών έχει επηρεάσει σημαντικά τα κόστη των πρώτων υλών τόσο στα πυρηνελαιουργεία όσο και στην τυποποίηση γενικότερα. Ενδεικτικά, στην περίπτωση των πυρηνελαιουργείων διαπιστώθηκε αύξηση των κοστολογίων στην ενέργεια κατά 100%, στο πετρέλαιο 25% και στο διαλύτη που χρησιμοποιούν στην επεξεργασία κατά 50%. Η τιμή του ελαιοπυρήνα έχει ήδη αυξηθεί, ενώ με δεδομένο ότι για την κατασκευή πωμάτων, ετικετών κ.λπ. χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη το πετρέλαιο, τότε συναντώνται αυξήσεις και εκεί.
Από την άλλη πλευρά, η τιμή του ελαιολάδου δεν θα επηρεαστεί τόσο από αυτές τις αλλαγές όσο από τις μεταβολές στην κατανάλωση (ζήτηση) και την παραγωγή (προσφορά).
Υπάρχει μια χρονική υστέρηση για τη μετακύλιση στον καταναλωτή αυτών των αυξήσεων, ωστόσο ο ίδιος εκτιμά ότι αυτή η κατάσταση θα εκτονωθεί μέσα στους επόμενους 2-3 μήνες. Για παράδειγμα, στα σπορέλαια υπάρχει πρωτοφανής άνοδος τιμών, όμως η παραγωγή έχει ανέβει σημαντικά, γεγονός που θα οριοθετήσει αυτήν την αύξηση.
Σκόνδρας Δημήτρης (ΓΑΙΑ Τρόφιμα)
Βεβαίως και υπάρχουν αυξήσεις στο κοστολόγιο. Η τιμή στις επιτραπέζιες ελιές σχεδόν διπλασιάζεται. Στις πρώτες ύλες οι αυξήσεις είναι της τάξης του 20-40%. Είναι δεδομένο ότι εκείνοι -η βιομηχανία, δηλαδή- θα επωμιστούν το μεγαλύτερο ποσοστό των αυξήσεων, με τους καταναλωτές να επηρεάζονται λιγότερο. Επίσης, οι εταιρείες στις οποίες εξάγεται το προϊόν στο εξωτερικό δεν δέχονται να επωμιστούν διψήφιο ποσοστό από τις αυξήσεις των τιμών. Συνεπώς, η ελληνική βιομηχανία μεταποίησης και τυποποίησης καλείται να απορροφήσει ένα αξιοσημείωτο ποσοστό. Το συγκεκριμένο γεγονός έχει επιφέρει μεγάλες διαφοροποιήσεις στις τιμές. Για την αποφυγή παρόμοιων συνεπειών προτείνει τη σύναψη συμβάσεων με παραγωγούς με ορίζοντα 3ετίας, προκειμένου οι διακυμάνσεις να μην ξεπερνούν τα 0,30€ από χρονιά σε χρονιά και να υπάρχει μια ισορροπία στην τιμή.
Το φαινόμενο της ακρίβειας είναι διεθνές. Να, λοιπόν, τι γράφει σχετικά η έγκυρη OLIMERCA για την Ισπανική αγορά επιτραπέζιας ελιάς.
Η αποσταθεροποίηση των αγορών παγκοσμίως έχουν επηρεάσει και τον τομέα της επιτραπέζιας ελιάς στην Ισπανία και ιδίως τις εξαγωγές. Ειδικότερα, παρατηρείται αναβολή συμβολαιακών υποχρεώσεων, ενώ μεγάλος είναι ο αντίκτυπος της αύξησης του κόστους.
Ο εκπρόσωπος τύπου της Ένωσης Εξαγωγέων και Βιομηχάνων Επιτραπέζιας Ελιάς της Ισπανίας (Asemesa), κ. Antonio De Mora, τονίζει την αναγκαιότητα να διαμοιραστεί το ποσοστό επιβάρυνσης, λόγω της αύξησης των τιμών, σε όλους τους κρίκους της αλυσίδας αξίας της Επιτραπέζιας Ελιάς.
Τα κόστη των εισροών έχουν αυξηθεί ως εξής:
– Για το πλαστικό 80%
– Για το χαρτί 50%
– Για τα υλικά συσκευασίας-κονσέρβες έως 50%.
Σε όλα τα παραπάνω οφείλουμε να συνυπολογίσουμε την αύξηση στα ναύλα, τα οποία έχουν τετραπλασιαστεί έως και πενταπλασιαστεί το τελευταίο διάστημα.
Το θέμα της αύξησης της ενέργειας και των ναύλων πρέπει να εξομαλυνθεί άμεσα, ωστόσο βραχυπρόθεσμα δεν διαφαίνεται κάποια λύση.
Πηγή: olivenews.gr