Κείμενο – Φωτογραφία: Νικόλαος Φουκαράκης
Το χαρούπι ήταν ένα από τα βασικά αγροτικά προϊόντα της Κρήτης για εκατοντάδες χρόνια και γινόταν και εξαγωγή σε άλλα μέρη.
Δυστυχώς απαξιώθηκε τις τελευταίες δεκαετίες αλλά τα τελευταία χρόνια ευτυχώς υπάρχουν κάποιες ενδείξεις για την αναγέννηση της καλλιέργειας καθώς τελευταία διάφοροι φορείς σχετικοί με την παράδοση κυρίως το ανέδειξαν όπως και τα σχετικά προϊόντα του χαρουπιού το χαρουπόμελο το χαρουπάλευρο κ.α.
Το χαρούπι υπήρξε τροφή των ανθρώπων παλαιότερα και για τα παιδιά τότε ήταν η αντίστοιχη “σοκολάτα” τους.
Θεωρούνταν δε μια θαυμάσια τροφή για τα ζώα και πολύ θρεπτική .
Φωτογραφία : Konrad Helbig
Κρήτη , ημερομηνία άγνωστη
Βιβλιοθήκης Πανεπιστημίου Βερολίνου.