Άρθρο Ειδικού Συνεργάτη μας
Ένας χώρος με στρατιωτικό υλικό και αντικείμενα που σε γυρίζει πίσω στο χρόνο στην περίοδο της κατοχής και της λυσσαλέας ναζιστικής επίθεσης του Άξονα από αέρος θάλασσα και στεριά κατά των ντόπιων υπερασπιστών της Αντίστασης και των συμμαχικών δυνάμεων.
Κατά την είσοδο ακούγεται διακριτικά από τα μεγάφωνα η συρτή βουή της πολεμικής σειρήνας και ομιλίες γερμανικής προπαγάνδας και όσο περπατάς στο εσωτερικό τόσο αισθάνεσαι ότι το ημερολόγιο γυρίζει πίσω στα σκοτεινά χρόνια του πολέμου.
Φωτογραφικό υλικό, αντικείμενα καθημερινής χρήσης, πολυβόλα, κράνη, στολές, νάρκες και οβίδες, όλα παρατεταγμένα, ευρήματα από τα πεδία των γύρω μαχών και κυρίως από το εσωτερικό του τούνελ που αξιοποιήθηκαν με το καλύτερο τρόπο από την Περιφέρεια Δωδεκανήσων και το Δήμο Λέρου, αποτελώντας ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του νησιού και με μεγάλη επισκεψιμότητα.
Ένας ιστορικός προορισμός που δίνει την ευκαιρία σε όσους τουρίστες, μαθητές ή ολόκληρα σχολεία που επισκέπτονται το νησί να μάθουν την Ιστορία του με τρόπο εκπαιδευτικό , ξυπνώντας αναμνήσεις στους παλιούς και προσφέροντας γνώση στους νεότερους.
Ποια ή αληθινή αιτία όλης αυτής της παρουσίασης;
Μα φυσικά ότι ακριβώς θα σκάφτονταν κάθε Μεσαρίτης που θα έφτανε εδώ!
Γιατί η δική μας Ιστορία, η Ιστορία της Μεσαάας , με την πλούσια αντιστασιακή δράση και το δικό της γερμανικό τούνελ το «λαβύρινθο» του Καστελιού που εκμεταλλεύτηκαν οι Γερμανοί ως πολεμική αποθήκη 300 .000 τόνων , ακριβώς με τον ίδιο τρόπο, ανατινάζοντάς τον στο τέλος κατά την αποχώρησή τους, με τεχνητή έκρηξη που έκαμε τα σπλάχνα της Μεσσαρας αλλά και όλη την Κρήτη να σείεται…..
«Λαβύρινθος»…: λέξη Λυδική που σημαίνει κάτι το πολύπλοκο και αδιέξοδο…
Ίσως γι’ αυτό το λόγο να παραμένει μέχρι σήμερα αναξιοποίητος…
Ελπίζουμε ότι κάποια στιγμή η Περιφέρεια Κρήτης θα καταλάβει την αναγκαιότητα αξιοποίησης του, την ιστορικότητα του χώρου ως μνημείου και την ιδιότητά του ως τουριστικό προορισμό, που μέχρι σήμερα παραμένει απλά θαμμένος κάτω από τις πέτρες….
Μας συγχωρείτε……
Αλλά έχουμε και εμείς κατοχικό τούνελ και μάλιστα το μεγαλύτερο στην Ελλάδα με χρήση από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας, έχοντας γράψει γι’ αυτόν ο Ηρόδοτος, ο Πλούταρχος, ο Παυσανίας κ.α
Οι Γερμανοί το ’41 τον ανακαλύπτουν και το ’44 τον ανατινάζουν…
Οι ελεύθεροι Έλληνες πότε θα ξετυλίξουν επιτέλους το «μίτο» της ανασκαφής και της πραγματικής αξιοποίησής του…;
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ