Του ορειβάτη Δακανάλη Μανόλη
Το φαράγγι της Αγίας Ειρήνης βρίσκεται στη Δυτική πλευρά των Λευκών Ορέων στο ανατολικό Σέλινο, έχει πάρει το όνομα από το ομώνυμο χωριό που βρίσκεται κοντά στην είσοδο του. Το μονοπάτι που διασχίζει το φαράγγι είναι μέρος του Ευρωπαϊκού μονοπάτι Ε4 και έχει μήκος 7,5 χιλιόμετρα.
Στις 18-7-2021 περίπου μια διμοιρία ορειβατών του Ορειβατικού του Συλλόγου Μοιρών με αρχηγό τον γράφοντα, αρχίσαμε την πορεία μας στο μαγευτικό φαράγγι της Αγίας Ειρήνης. Το ποροφάραγγο είναι ένα δείγμα του μεγαλείου της κρητικής φύσης και εντυπωσιάζει τον κάθε επισκέπτη. Φιγουράρουν τα πανύψηλα δέντρα, οι χώροι αναψυχής, το ξύλινο γεφύρι, το άνετο και καλά διαμορφωμένο μονοπάτι.
Μετά από περπάτημα περίπου 15 λεπτών μια πινακίδα δείχνει προς το μονοπάτι της «Φυγούς». Σε ένα από τους πολλούς ξεσηκωμούς των Κρητών εναντίο των Τούρκων, ο φοβερός γενίτσαρος Καούρης προσπάθησε να μπει στο φαράγγι, για να εξοντώσει τα γυναικόπαιδα και μαχητές που είχαν κρυφθεί στην παρακείμενη θέση «Πολλά Σπιτάκια». Τελικά διέφυγαν προς το Οροπέδιο του Ομαλού από το δύσβατο αυτό μονοπάτι και σώθηκαν. Έτσι δόθηκε στο φαράγγι και η ονομασία «Φυγούς».
Μετά από είκοσι λεπτά πεζοπορίας αριστερά δίπλα στο μονοπάτι συναντήσαμε την βραχοκκλησιά του Αϊ Γιάννη, δηλαδή ένα πέτρινο ογκόλιθο που μοιάζει με ξωκλήσι, στο οποίο λειτουργούν κάθε χρόνο.
Κατηφορίσαμε στο φαράγγι ακολουθώντας το καλά διαμορφωμένο μονοπάτι και φθάσαμε στη θέση «Φουρνάκι», όπου υπάρχει χώρος αναψυχής με βρύση νερού. Το μονοπάτι άλλοτε περνά από τη μια και άλλοτε από την άλλη πλαγιά του φαραγγιού, συνεχίζει στην κοίτη με αρκετά ανεβοκατεβάσματα ίσαμε την έξοδο του. Μέσα στο φαράγγι συναντήσαμε τουλάχιστο άλλους τρεις χώρους αναψυχής με βρύσες νερού και το μονοπάτι στα επικίνδυνα σημεία προστατεύεται με ξύλινα κιγκλιδώματα.
Δεξιά και αριστερά του φαραγγιού υπάρχουν μεγάλα γκρεμνά και πλαγιές με πλούσια δασική βλάστηση από τραχεία Πεύκη, κυπαρίσσια, σφεντάμια, πρίνους και στην κοίτη του ποταμού τεράστια πλατάνια. Στα μεγάλα βράχια φύεται το ενδημικό της Κρήτης αρωματικό φυτό δίκταμος ή Έρωτας, επίσης η θρούμπα και η φασκομηλιά. Το φαράγγι προστατεύεται από το NATURA 2000 και αποτελεί μέρος του βιότοπου του κρητικού Αίγαγρου (ΚΡΙ-ΚΡΙ). Έχει μεγάλη επισκεψημότητα ντόπιων και τουριστών από όλο τον κόσμο. Στην έξοδο του φαραγγιού υπάρχει ένα περίπτερο στο οποίο απολαύσαμε το καφεδάκι μας.
Όλα όσα είδαμε, παρατηρήσαμε και θαυμάσαμε μέσα στο φαράγγι, μας δημιούργησαν μια μαγεία και ηρέμησε το πνεύμα μας. Περάσαμε σχεδόν όλο το φαράγγι κάτω από τον ίσκιο των δένδρων και των πλαγιών του φαραγγιού. Η όλη διαδρομή κράτησε τέσσερις ώρες ευχάριστης πορείας.
Η Σούγια βρίσκεται τρία χιλιόμετρα μετά την έξοδο του φαραγγιού της Αγίας Ειρήνης. Πήρε το όνομα από τα γουρούνια (αρχαία συς) που τρέφονταν από τα βελάνια της περιοχής. Είναι κτισμένη πάνω στα ερείπια της αρχαίας Συίας, που ήταν το λιμάνι της Δωρικής πόλης ΄Ελυρος και άκμασε τη ρωμαϊκή και πρώτη βυζαντινή περίοδο.
Στη μαγευτική παραλία της Σούγιας μήκους 1.500 μέτρων με τα πεντακάθαρα νερά του Νότιου Κρητικού Πελάγους απολαύσαμε το μπάνιο μας.
Στο ταξίδι τηρήθηκαν όλα τα πρωτόκολλα υγιεινής για τον COND-19.-
Πηγές: Βιβλίο ΝΟΤΙΑ ΚΡΗΤΗ Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης εκδόσεις εφημερίδα
ΤΑ ΝΕΑ, σελ.155-57. Βικιπαίδεια.